fbpx

6 factori ce influenteaza consumul unui laptop
5 (100%) 4 votes

Cunoscand urmatorii factori ce influenteaza consumul unui laptop va fi mai usor sa tineti evidenta si controlul asupra autonomiei, mai ales atunci cand aceasta este importanta pentru dumeavoastra (de exemplu cand sunteti in deplasare si ati uitat alimentatorul acasa sau atunci cand nu aveti curent si folositi laptopul pe baterie).

1. Luminozitatea displayului. Pentru a contracara un consum mai mare al bateriei este indicat sa reducem luminozitatea ecranului. Retineti ca displayul este un foarte mare consumator de autonomie.

2. Temperatura laptopului. Cand ventilatorul laptopul este imbibat de praf el ruleaza mai rapid pentru a raci laptopul si automat autonomia bateriei scade. Prin urmare este indicat ca la cateva luni sa veniti in service pentru verificare si curatare cooler intern. Turatia mare a ventilatorului este un risc enorm pentru bunastarea laptopului pe termen lung, nu doar pentru baterie.

3. Activarea unor dispozitive interne cum ar fi bluetooth, wireless, unitate optica etc. Daca nu le folositi, este indicat sa le dezactivati, chiar si temporar. Automat veti avea un castig in plus in ceea ce priveste autonomia laptopului.

4. Defectiuni ale pieselor. Daca laptopul are anumite piese defecte in interior, atunci automat bateria tinde sa aiba un consum mai mare de energie. Sa luam de exemplu placa de baza. Chiar daca laptopul pare ca functioneaza bine (cu mici exceptii care ar putea trece neobservate) trebuie sa stiti ca placa de baza poate avea condensatori umflati sau probleme pe circuite. Toate acestea determina un consum mai mare al bateriei.

5. Aplicatii si programe. Sunt mari consumatoare de energie. Daca vorbim despre programele pe care le folositi de obicei, atunci ceea ce puteti face este sa verificati setarile si sa ajustati parametri legati de consum. Atentie: in afara de aceste programe pe care le cunoastem, pot exista pe laptop si alte aplicatii despre care aparent nu stim, nu ne sunt utile. Este vorba despre aplicatii care ruleaza automat in backgroud. Recomandarea specialistilor din service este sa cautati aceste programe si sa le dezactivati. Daca ulterior vi se pare ca aveti nevoie de unul din ele, nu este problema pentru ca puteti reveni asupra lui pentru a-l reactiva.

6. Dispozitive externe. Bineinteles ca orice device extern conectat la laptop necesita consum suplimentar. Poate fi vorba despre smartphone (atasat in portul USB pentru a se incarca), unitate optica externa, flash usb, cooling pad etc. Pentru a obtine o autonomie mai mare a bateriei trebuie sa renuntati la ele, mai ales daca nu sunt critice in acel moment.

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.

Sună acum
Adresa