10 moduri sa imbunatatesti viteza routerului Wi-Fi

10 moduri sa imbunatatesti viteza routerului Wi-Fi

Conexiune la internet prea lenta? Aceste modificari simple ale routerului ar putea face o mare diferenta in reteaua Wi-Fi de acasa.

 

Un router bun poate face o diferenta enorma in viteza conexiunii la internet. Dar daca nu ai banii pentru a-ti cumpara un model de ultima generatie, ce alte cai iti sunt deschise?

 

Continua sa citesti daca vrei sa stii cum sa optimizezi setarile routerului pentru viteza sau sa stabilesti cea mai buna configuratie a routerului pentru un internet mai rapid.

 

1.Automatizeaza o programare de repornire

 

Majoritatea routerelor mai noi nu trebuie repornite in mod regulat. Dar, dupa cum stiu cei mai multi oameni, daca ai intalnit vreodata o conexiune nefunctionala la internet, repornirea routerului este adesea tot ceea ce este nevoie pentru a-l readuce la functionare.

 

Cu toate acestea, daca repornesti in mod regulat routerul, optiunile de firmware DD-WRT si Tomato au optiuni de repornire temporizata. Seteaza-l sa reporneasca o data pe zi (in timp ce dormi de exemplu) si nici macar nu vei observa timpul de nefunctionare in timp ce routerul se opreste si porneste inapoi.

 

2.Fa-ti routerul mai rapid cu o antena noua

 

10 moduri sa imbunatatesti viteza routerului Wi-Fi

 

O modalitate simpla de a face un router mai rapid este sa cumperi o antena noua.

 

O antena amplificata este o solutie excelenta si o modalitate simpla de a imbunatati calitatea semnalului (si astfel imbunatatirea vitezei) fara a avea nevoie de un dispozitiv nou.

 

Plug-in range extenders sunt putin mai scumpe, dar actioneaza ca o antena alimentata si un repetor fara fir. Ele pot imbunatati semnificativ casele cu zone moarte sau cu degradare a semnalului.

 

3.Dezactiveaza protocoalele wireless mai vechi

 

Cum optimizezi setarile routerului pentru viteza? Unul dintre primele lucruri pe care le poti lua in considerare este dezactivarea protocoalelor wireless vechi.

 

Routerele mai noi cu protocolul 802.11ax ofera capabilitati care depasesc cu mult ofertele de servicii ale multor ISP-uri. Desi routerul ar putea fi rapid, multe dintre dispozitiveletale folosesc probabil protocoale mai vechi, cum ar fi 802.11b, care incetineste intreaga retea de indata ce acest dispozitiv se conecteaza. In mod ideal, ar trebui sa elimini orice dispozitiv pe care il vezi folosind protocoalele b sau g.

 

Cele mai rapide protocoale, in ordinea celei mai rapide la cele mai lente, sunt ax > ac > n > g > b. Consulta documentatia routerului pentru a afla cum sa faci acest lucru.

 

4.Schimba latimea canalului

 

Cum ramane cu cele mai bune setari de router pentru a imbunatati viteza in reteaua locala? De exemplu, cum poti face un flux video intre dispozitiveletale mai rapid?

 

Cea mai buna configuratie a routerului pentru viteza locala implica adesea schimbarea latimii canalului. Cu cat latimea este mai mare, cu atat mai multe dispozitive mai vechi pe protocoale mai vechi vor suferi interferente.

 

5.Actualizeaza-ti routerul

 

Una dintre cele mai neglijate modalitati de a maximiza viteza routerului este sa te asiguri ca routerul ruleaza intotdeauna cu cel mai recent software si firmware de la producator.

 

Sigur, actualizarile sunt in mod normal remedieri de securitate, dar nu vor face ca routerul sa devina rapid intr-o clipa. Cu toate acestea, fiecare castig incremental poate ajuta. Daca nu ai actualizat de ceva timp, este posibil sa vezi o crestere mai mare decat te-ai astepta.

 

6.Schimba locatia routerului

 

Nu este vorba doar de gasirea celor mai bune setari de router pentru internet rapid. De asemenea, trebuie sa iei in considerare unde este amplasat routerul in casa ta.

 

Deoarece routerul concureaza cu orice alt dispozitiv de 2,4 GHz si/sau 5 GHz din zona, miscarile subtile fac adesea diferenta. In plus, materialul de constructie al casei poate interfera cu semnalul wireless. De exemplu, peretii solizi din beton sunt greu de trecut pentru o conexiune Wi-Fi.

 

7.Optimizeaza setarile de canal ale routerului

 

Sa aruncam o alta privire la cum sa faci un router mai rapid prin optimizarea setarilor.

 

Te-ai gandit sa schimbi canalul routerului? O multime de instrumente gratuite iti vor scana undele locale pentru canalele cu cea mai mica interferenta, si iti vor sugera apoi la ce canal ar trebui sa comuti.

 

Trebuie sa schimbi canalul din setarile routerului. Inca o data, vei afla cum sa faci acest lucru folosind documentatia dispozitivului sau pagina de ajutor online.

 

8.Comuta routerul pe o banda diferita

 

O casa tipica este plina de dispozitive wireless. Din fericire, cu un router dual sau tri-band, le vei putea separa pentru a maximiza vitezele.

 

In termeni simpli, deschide o alta banda pentru traficul de retea.

Daca ai un router cu banda dubla, poti aloca o parte benzii suplimentare (si de obicei mai putin aglomerate) de 5 GHz in loc ca toate dispozitivele tale sa concureze pentru spatiu in banda de 2,4 GHz.

 

9.Schimba numele si parola retelei

 

O multime de oameni inca folosesc numele de utilizator si parola implicite pe routerul lor. Chiar si hackerii intermediari sunt capabili sa pirateze retele relativ sigure cu parole care nu sunt implicite.

 

Utilizarea unei parole puternice pentru Wi-Fi este la fel de esentiala. Desi s-ar putea sa faci o treaba grozava de a imparti dispozitivele in benzi separate, de a-ti actualiza firmware-ul si de a schimba canalele in perioadele cu trafic intens, totul este un exercitiu inutil daca vecinii tai iti folosesc Wi-Fi-ul si il folosesc pentru a descarca filme toata ziua.

 

10.Instaleaza un nou firmware

 

10 moduri sa imbunatatesti viteza routerului Wi-Fi

 

Multe routere pastreaza setarile relativ rezistente, astfel incat sa nu dai peste cap nimic.

Exista mai multe optiuni de firmware open-source pentru unele dintre cele mai populare routere. Desi nu fiecare router este acceptat, nu lipsesc alternative excelente. Ele te pot ajuta sa accelerezi un router Netgear, sa gasesti cele mai bune setari pentru un router TP-Link si sa faca ca aproape orice marca de router sa functioneze mai repede.

 

DD-WRT, OpenWRT si Tomato fac unele dintre cele mai populare firmware terte.

 

Aminteste-ti ca instalarea unui firmware nou nu este o optiune daca folosesti hardware-ul ISP-ului. Acesta este unul dintre motivele pentru care este o idee buna sa inlocuiesti routerul primit in custodie de la ISP cu unul cumparat din magazin.

 

11.Testeaza Viteza la internet in Romania

Internet Speedtest - Testeaza corect viteza la net in Romania DOWNLOAD, UPLOAD

 

Optimizeaza setarile routerului pentru un internet mai rapid

 

Speram ca acest articol ti-a aratat cum sa maximizezi viteza routerului si sa identifici cea mai buna configuratie pentru un internet mai rapid. Unii pasi ar putea parea putin complicati, dar daca iti faci timp sa inveti si sa intelegi ajustarile disponibile, vei creste viteza routerului in cateva minute.