10 sau 8 - Ce versiune de Windows folositi?

10 sau 8 - Ce versiune de Windows folositi?

Stiti ce versiune de Windows folositi pe laptop? In general nu e nevoie sa se stie exact numarul versiunii de Windows, dar informatiile generale despre sistemul de operare va pot fi de folos de multe ori.

Toata lumea ar trebui sa stie 3 lucruri principale despre versiunea de Windows instalata si folosita:

- versiunea majora Windows - cum ar fi Windows 10, 8, 7, XP

- editia versiunii de Windows - cum ar fi Pro, Ultimate etc

- daca versiunea de Windows este pe 64 sau pe 32 de bit.

Daca nu stiti ce versiune de Windows aveti, nu veti sti ce software puteti instala, ce driver sa folositi sau ce sa faceti mai exact atunci cand va confruntati cu o problema minora de soft.

Cum sa identificati versiunea de Windows printr-o comanda

Exista o comanda pe care o puteti rula de pe laptop pentru a indentifica versiunea de Windows folosita. E usor sa faceti acest lucru, indiferent de versiune rulata. Pasii sunt identici.

Deschideti caseta "Run" prin comanda rapida WIN + R (tineti apasata tasta de Windows si apasati apoi o data tasta "R"). Dupa ce se afiseaza caseta, introduceti "winver" - adica versiunea de Windows.

Windows 10

Windows 10Windows 10

Aveti Windows 10 daca vedeti un Start Menu ca in poza din exemplu atunci cand dati click pe butonul de Start de pe desktop. Daca faceti click-dreata pe Start menu, veti ajunge in Power User Menu.

Editia de Windows 10 pe care o aveti instalata, ca si tipul sistemului (pe 32 sau 64 bit) poate fi gasita in lista de aplicatii din Control Panel.

Windows 10 este numele dat versiunii Windows 10.0 si este ultima versiune de Windows. Daca tocmai v-ati cumparat un laptop nou, cel mai probabil acesta a venit echipat cu Windows 10 (99.9% pentru ca mai exista exceptii).

Windows 9 nu a existat niciodata.

Windows 8 sau 8.1

Windows 8Windows 8

Aveti Windows 8.1 daca vedeti butonul de Start in partea stanga jos a spatiului de lucru de pe desktop. Daca dati click pe el ajungeti in Start Menu. Daca nu vedeti de loc butonul de Start pe Desktop insemna ca folositi o versiune Windows 8.

Editia Windows 8 sau 8.1 pe care o folisiti si informatii despre tipul sau (32 sau 64 bit) pot fi gasite in Control Panel din appletul System. NU sunteti sigur daca veti Windows 8.1 sau Windows 8? - Vedeti raspunsul in applet-ul System.

Windows 8.1 este numele dat versiunii Windows 6.3 iar Windows 8 corespunde versiunii Windows 6.2.