5 semne ca SSD-ul tau se va strica

5 semne ca SSD-ul tau se va strica

Unitatile SSD sunt mai rapide, mai stabile si consuma mai putina energie decat unitatile HDD traditionale. Dar SSD-urile nu sunt infailibile si pot esua inainte de a se apropia de durata de viata preconizata de cinci pana la sapte ani.

 

Cel mai bine este să fii pregatit pentru un eventual esec.

 

Cum se pot strica SSD-urile?

 

Spre deosebire de HDD-uri, nu exista platane in miscare fizica în SSD-uri, deci este imun la problemele vechi de pe hard disk. Cu toate acestea, in timp ce componenta de stocare in sine nu este susceptibila la defectiuni mecanice, alte componente sunt.

SSD-urile necesita un condensator si surse de alimentare, care sunt vulnerabile la defectiuni - mai ales in cazul unei supratensiuni sau a unei pene de curent. De fapt, in cazul unei intreruperi a energiei electrice, au fost situatii cand datele de pe SSD au fost corupte, chiar daca unitatea nu a esuat complet.

 

Cealalta problema cu SSD-urile este ca acestea au cicluri de citire / scriere limitate, o problema care exista cu unitatile de memorie flash.

 

Iata care sunt simptomele importante pe care ar trebui sa le urmaresti.

 

Cum se verifica starea de sanatate a unui SSD

5 semne ca SSD-ul tau se va strica

Semnalul continuu sau ticaitul unui HDD reprezinta un mod usor de a-ti da seama ca nu mai merge bine. Cu toate acestea, spre deosebire de HDD, SSD-urile nu vor face zgomot.

Cea mai fiabila metoda de a afla daca unitatea ta functioneaza fara probleme este sa instalezi un software care il verifica si sa-l monitorizeze in mod silentios. Utilizatorii Windows ar putea dori sa incerce CrystalDiskMark în timp ce utilizatorii de macOS pot arunca o privire spre Smart Reporter Lite.

 

 

1. „Blocurile rele”

 

5 semne ca SSD-ul tau se va strica

La fel ca „sectoarele rele” de pe HDD-uri, există „blocaje rele” pe SSD-uri. Acesta este de obicei un scenariu in care computerul incearca sa citeasca sau sa salveze un fisier, dar dureaza neobisnuit de mult timp si se incheie cu un esec, astfel incat sistemul sa afiseze un mesaj de eroare.

Simptomele comune sunt:

 

  1. Un fisier nu poate fi citit sau scris pe unitate.
  2. Aplicațiile active adesea ingheata si se inchid.
  3. Primesti frecvent erori la mutarea fisierelor.
  4. In general ruleaza lent, in special in timp ce accesezi fisiere mari

 

In cazul in care observi unul dintre aceste simptome, cea mai buna idee este sa rulezi Crystal Disk Mark sau Smart Reporter Lite sau Hard Disk Sentinel si sa verifici daca exista probleme fizice cu unitatea. Daca exista, atunci creeaza imediat copii de siguranta.

 

2. Fisierele nu pot fi citite sau scrise

5 semne ca SSD-ul tau se va strica

Exista doua moduri in care un bloc iti poate afecta fisierele:

 

   a) Sistemul detecteaza blocul necorespunzator in timp ce scrie datele pe unitate si astfel refuza sa finalizeze scrierea.

   b) Sistemul detecteaza blocul necorespunzator dupa ce datele au fost scrise si astfel refuza sa citeasca datele respective.

 

In primul scenariu, datele nu au fost niciodata scrise, deci nu sunt corupte. De obicei, sistemul il va rezolva automat. In caz ca nu este posibil, poti rezolva acest lucru, incercand sa salvezi fisierul intr-o alta locatie sau copiind-l in cloud, repornind computerul si apoi salvandu-l pe unitate.

 

3. File System nu functioneaza corespunzator

5 semne ca SSD-ul tau se va strica

Ai vazut vreodata un mesaj de eroare ca acesta pe ecran, fie pe Windows, fie pe macOS? Uneori, acest lucru se poate intampla pur si simplu din cauza faptului ca nu inchizi corect computerul. Cu toate acestea, de alte ori, poate fi un semn al SSD-ului care dezvolta blocaje sau o problema la portul conectorului.

 

Din fericire, rezolvarea este usoara. Windows, macOS și Linux sunt dotate cu instrumente de reparare pentru un sistem de fisiere corupt. La o astfel de eroare, fiecare sistem de operare iti va solicita sa rulezi instrumentul respectiv, asa ca urmeaza pasii si vei repara sistemul de fisiere.

 

Exista o sansa sa pierzi unele date in acest proces si recuperarea lor poate fi dificila. Este inca un motiv intemeiat pentru a face copii de rezerva periodic.

 

4. Blocaje ale calculatorului in boot

5 semne ca SSD-ul tau se va strica

Computerul se blocheaza in timpul procesului de pornire, dar functioneaza bine dupa ce ai apasat butonul de resetare de cateva ori, atunci probabil ca SSD-ul e fie de vina. Este posibil sa fie un bloc necorespunzator sau inceputul sfarsitului, asa ca este mai bine sa faci o copie de siguranta a datelor inainte de a exista riscul de a le pierde.

 

Pentru a testa daca unitatea este problema, utilizeaza unul dintre instrumentele de diagnosticare mentionate mai sus. Daca ai o copie a datelor, poti incerca, de asemenea, formatarea unitatii si reinstalarea sistemului de operare.

 

5. Unitatea poate fi doar citita

5 semne ca SSD-ul tau se va strica

Nu este chiar atat de comun, dar unii utilizatori au experimentat acest lucru. SSD ar putea refuza orice operatiuni care necesita scrierea datelor pe unitate. Cu toate acestea, poate functiona doar in modul „read-only”. In acest caz datele pot fi inca recuperate!

 

Inainte de a arunca un SSD despre care crezi ca a esuat, incearca sa-l conectezi ca un hard disk extern sau hard disk secundar la un alt computer. Asigura-te ca nu pornesti sistemul de operare de pe SSD; trebuie sa utilizezi unitatea principala a computerului pentru asta. Astfel vei putea copia datele, inainte de a sterge unitatea SSD.

 

Cum sa prelungesti durata de viata a unui SSD

 

Daca SSD-ul tau nu mai merge corespunzator, sau are deja peste cinci ani, atunci cel mai sigur lucru ar fi sa il inlocuiesti. Intre timp, poti face cateva lucruri pentru a-i prelungi durata de viata.

 

  a)  Evita temperaturile extreme.

  b)  Evita intreruperile de curent si eventualele fluctuatii electrice.

  c)  Elibereaza putin spatiu suplimentar pe SSD, astfel incat acesta sa poata muta datele din blocurile necorespunzatoare..