Bune practici pentru o pozitie corecta in fata laptopului

Bune practici pentru o pozitie corecta in fata laptopului

Pozitia corecta in fata calculatorului si a laptopului

 

Exista specialisti care sunt de parere ca pozitia in care tinem si folosim laptopul poate sa ne provoace dureri.

Pentru ca ecranul si tastatura sunt apropiate, nu exista o modalitate perfecta de a lucra in deplina siguranta la un laptop. Ceea ce putem face insa este sa minimalizam anumite riscuri. In mod normal, utilizatorul tine mana intr-o pozitie incomoda, ceea ce pune presiune directa asupra tunelului carpian.

Majoritatea problemelor de gat, spate si cu incheietura mainii sunt cauzate de utilizarea necorespunzatoare a laptopului. Cu cat petreceti mai mult timp in fata laptopului, cu atat exista un risc mai mare de a dezvolta: dureri musculoscheletare, sindromul vederii la calculator, miopie.

 

Cand priviti la ecran incercati sa indoiti capul cat mai putin posibil

Urechile nu ar trebui sa fie mai jos de umeri. Poate fi util sa folositi un mouse extern sau o tastatura externa, deoarece pozitia se imbunatateste semnificativ. Folosirea touchpad-ului din mijlocul laptopului intensifica utilizarea muchilor gatului si umerilor mai ales cand privirea se indreapta jos.

 

Bune practici pentru o pozitie ergonomica in fata laptopului

 

Daca folositi laptopul la birou unii specialisti va recomandata sa-l conectati la un docking station si sa folositi separat o tastatura, un mouse si chiar un monitor. Pe termen lung se pare ca aceasta este cea mai buna utilizare. Acest lucru va permite sa aveti o pozitie corecta.

Daca nu aveti docking station, urmatoarea optiune este sa asezati laptopul pe un suport sau pe un teanc de carti. Cand tastati nu va odihniti mainile pe suprafata tare a laptopului (acest lucru pune presiune asupra tunelului carpian).

Daca ati avut vreodata simptom de tunel cubital sau nervi deranjanti in jurul cotului, este imperativ necesar sa ridicati inaltimea scaunului astfel incat coatele sa nu fie indoite mai mult de 90 de grade. Daca ridicati scaunul, folositi un suport pentru picioare sau o carte groasa pentru a minimaliza solicitarea pe spate.

Dimensiunea redusa a tastaturii poate intensifica rasucirea incheieturii de la mana. Puteti folosi o tastatura externa reglabila desi este destul de costisitoare.

Cand lucrati la laptop, mai ales pentru perioade lungi de timp, este recomandat sa faceti pauze si sa schimbati des pozitia.

Sa purtati laptopul cu dumneavoastra intr-o geanta este iar un lucru delicat, mai ales daca aveti dureri de gat, de cap sau probleme cu umerii. Daca tineti geanta cu laptopul pe un umar, acolo se pune presiune excesiva repetata.

Diferite probleme legate de ochi si de vedere pot aparea atunci cand va uitati la displayului laptopului timp de mai multe ore. Sindromul include dureri de gat, de cap, oboseala ochilor si in general disconfort vizual. Displayul laptopului poate provoca o crestere semnificativa a solicitarii vederii din mai multe motive:

- Ecranul este prea luminos, mai ales la intuneri. Solutie: Folositi o lumina ambientala confortabila, apoi reglati luminozitatea ecranului pentru a se potrivi cu lumina din camera. Reducerea luminozitatii ecranului poate ajuta la protejarea bateriei, dar nu acesta este motivul pentru care ar trebui sa reduceti contrastul.

- Luminozitatea si rezolutia nu sunt bine reglate. Imaginile de pe ecran sunt dispersate in puncte minuscule, care au diferite grade de luminozitate si rezolutie (calitatea imaginii). Daca reglati incorect aceste setari, ochii vor trebui sa depuna un efort mai mare pentru a putea focaliza imaginea afisata. Solutie: Recalibrati luminozitatea si rezolutia imaginii pentru a reduce disconfortul ochilor.

- Reflectii si straluciri cauzate de prea multa lumina pe ecran. Solutie: Asezati ecranul intr-un unghi drept fata de fereastra sau de sursele de lumina. Trageti perdelele sau jaluzelele pentru a reduce lumina prea stralucitoare a soarelui pe ecran. Daca sunteti la scoala, folositi laptopul intr-o zona cu umbra pentru a evita stralucirea soarelui.

- Dimensiunile fontului si culoarea pot ingreuna citirea. Solutie: Mariti dimensiunea fontului si contrastul dintre culoarea fontului si culoarea de fundal pentru a imbunatati confortul vizual. In mod normal, combinatia de culori cea mai buna si cea mai confortabila este scrisul negru pe alb.

 

Pentru a evita problemele de vedere urmati regula 20/20. La fiecare 20 de minute cand lucrati la laptop, schimbati privirea si uitati-va la un obiect timp de 20 de secunde. Clipiti in mod natural pentru ca ochii sa nu se usuce.