Ce este conexiunea NFC, la ce foloseste si cum te ajuta ca sa platesti cu telefonul in magazin sau la restaurant

Ce este conexiunea NFC, la ce foloseste si cum te ajuta ca sa platesti cu telefonul in magazin sau la restaurant

Ce este NFC si cum functioneaza pe telefon?

 

NFC este acronimul pentru Near Field Communication (comunicare in camp apropiat sau comunicare la mica distanta) si este un standard de comunicare wireless.

Smartphone-urile echipate cu functia NFC vor putea comunica intre ele prin unde radio, de la o distanta mai mica de 10 centimetri, folosind tehnologii complementare precum Bluetooth sau Wi-Fi.

Tehnologia NFC este oarecum asemanatoare cu RFID (Radio Frequency Identification) de care, probabil, nu ai auzit, dar pe care o folosesti atunci cand faci o plata cu un card bancar contactless.

Diferenta dintre cele doua tehnologii este aceea ca, pe de-o parte, NFC permite smartphone-urilor sa transmita si sa primeasca informatii unul de la celalalt, in timp ce cipurile RFID pot fi doar citite.

 

Cum se activeaza NFC pe telefon?

 

Pentru a putea folosi telefonul pentru plati, transfer de date ori conectare la un alt dispozitiv prevazut cu NFC trebuie sa activezi aceasta functie.

Pentru telefoanele cu Android poti activa NFC in doua moduri, si anume:

 

Varianta A:

Gliseaza cu un deget pe ecran de sus in jos de doua ori pentru a deschide panoul Setari rapide. Alternativ, poti sa glisezi in jos o singura data utilizand de aceasta data doua degete;

Cauta functia NFC in grila de setari;

Atinge pictograma NFC si functia va fi activata pe telefonul tau.

Pentru dezactivarea NFC se vor parcurge aceiasi pasi.

 

Varianta B:

 

1.Acceseaza aplicatia Setari de pe telefon;

2.Atinge sectiunea Mai multe conexiuni;

 

Ce este conexiunea NFC, la ce foloseste si cum te ajuta ca sa platesti cu telefonul in magazin sau la restaurant

 

3.Atinge functia NFC;

 

Ce este conexiunea NFC, la ce foloseste si cum te ajuta ca sa platesti cu telefonul in magazin sau la restaurant

 

4.Activeaza functia NFC.

 

Ce este conexiunea NFC, la ce foloseste si cum te ajuta ca sa platesti cu telefonul in magazin sau la restaurant

 

Pentru dezactivarea NFC se vor parcurge aceiasi pasi. Telefoanele cu iOS nu au un comutator pentru activarea/dezactivarea NFC ca telefoanele cu Android.

Cipul NFC al telefoanelor iPhone se activeaza doar atunci cand este utilizat si se dezactiveaza de la sine atunci cand ai incheiat plata cu telefonul.

Pentru a putea efectua plati cu ApplePay trebuie sa setezi cel putin un card de debit sau de credit valabil in aplicatia Portofel din iOS. Cardul va fi adaugat la sistemul de plati ApplePay, care este disponibil incepand cu iPhone 6.

Cand mergi intr-un magazin sau restaurant si doresti sa platesti cu un iPhone tot ce trebuie sa faci este sa te autentifici folosind Face ID sau Touch ID si sa tii iPhone-ul cu partea de sus in apropierea terminalului POS.

Astfel, iPhone-ul tau activeaza automat cipul NFC si permite ApplePay sa il foloseasca pentru a plati.

 

Cum poti plati cu telefonul in magazin?

 

Un telefon dotat cu tehnologia NFC poate fi folosit pentru a efectua plati ca si cum ai folosi un card bancar contactless.

Pentru a putea face plati cu telefonul mobil folosind NFC trebuie mai intai sa instalezi o aplicatie dedicata tranzactiilor de acest gen, in care vei inregistra un card bancar si datele tale financiare.

Pentru telefoanele Android exista aplicatia GooglePay, in timp ce dispozitivele iOS au aplicatia ApplePay. Exista, in acelasi timp, aplicatia bancii la care ai deschis un cont sau aplicatia de payment pe care a dezvoltat-o producatorul telefonului pe care il detii. Procedura va fi aceeasi.

Odata ce ai instalat aplicatia si ai asociat un card bancar vei putea plati cu telefonul la magazin, dar numai dupa ce vei fi activat functia NFC. Pentru a face plata efectiva va trebui sa apropii telefonul de un terminal POS. Practic, smartphone-ul se transforma intr-un portofel electronic extrem de usor de utilizat.

 

La ce folosesti NFC pe telefon?

 

Tehnologia NFC ofera mai multe utilizari, si anume:

Plati fara contact (contactless) cu telefonul – poti folosi telefonul dotat cu NFC pentru a efectua plati, ca si cum ai folosi un card;

Transfer de date si pagini web intre doua telefoane cu NFC (ex: fisiere, fotografii sau contacte);

Conectarea telefonului la alte dispozitive care folosesc NFC (ex: televizor, boxa, casti, imprimanta, etc.);

Sincronizarea telefonului cu sistemul Multimedia al masinii;

Folosirea telefonului pe post de sistem de identificare la accesul intr-o companie sau la diverse evenimente private.