Cu ce se diferentiata Windows 10 S de Windows 10 Home sau Pro?

Cu ce se diferentiata Windows 10 S de Windows 10 Home sau Pro?

In mai 2017 Microsoft lansa Windows 10 S, o versiune noua a sistemului de operare cu care vor veni preinstalate multe laptopuri de acum inainte. Dar ce este mai exact, cat costa si cu ce se diferentiaza de Windows 10 Home si Pro?

Ce este Windows 10 S?

Windows 10 S este o versiune completa a Windows 10, conceputa pentru laptopurile si pc-urile cu preturi medii sau orientate spre educatie, precum si pentru unele configuratii premium, cum ar fi noul laptop Microsoft Surface.

De la ce vine "S"- ul?

Potrivit Microsof, S-ul nu este ceva special, dar compania este de acord ca Windows 10 S este simplificat pentru simplitate, securitate si viteza. Windows 10 S porneste cu 15 secunde mai redepe comparativ cu un laptop similar ce functioneaza cu Windows 10 Pro avand acelasi profil si aceleasi aplicatii instalate. Peste 1000 de zile va rula la fel de bine ca in prima zi. Asta e promisiunea Microsoft.

Windows 10 in S modeWindows 10 in S mode

Cu ce se diferentiata Windows 10 S de Windows 10 Home sau Pro?

Diferenta majora dintre Windows 10 S si orice alta versiune de Windows 10 este ca 10S poate rula numai pe aplicatiile descarcate din Windows Store. Orice alta versiune de Windows are optiunea de instalare aplicatii de pe site-uri si magazine terte, la fel ca majoritatea versiunilor de dinaintea lui Windows 10.

Windows 10 S vine si cu sistemul de criptare Microsoft BitLocker pentru securizarea fisierelor dumneavoastra in caz de furt, lucru pe care Windows 10 Home nu il are la dispozitie. De asemenea, la fel ca alte versiuni de Windows 10, 10S va primi aceleasi update-uri.

Ce aplicatii ruleaza pe Windows 10 S?

Orice puteti descarca de pe Microsoft Windows Store se poate executa cu Windows 10S. Sunt o multime de aplicatii disponibile, inclusiv versiuni gratuite, cu plata si trial-uri de soft-uri. Putem numi cateva dintre ele: Netflix, Facebook, Adobe Photoshop Elements, Slack, Evernote etc.

Ce aplicatii nu pot rula pe Windows 10 S?

Orice aplicatie care nu se afla in Magazinul Microsoft nu va putea fi instalata pe un laptop cu Windows 10S. Dintre acestea putem numi iTunes-urile Apple, Coogle Chrome si versiune anterioare ale Adobe Acrobat, Photoshop si suita Creative sau orice alta aplicatia de la Windows 7 standard si anterior.

4 intrebari si raspunsuri despre Windows 10 S

1. Pot juca pe Windows 10 S?

Da si nu. Puteti juca orice disponibil in Windows Store - jocuri mobile si jocuri AAA - in general Forza Horizon 3 si Gears of War 4, plus Call of Duty: Infinite Warfare. Nu se pot instala jocuri din afara Microsoft Store.

Windows 10 in S modeWindows 10 in S mode

2. Pe ce browser ruleaza Microsoft 10 S?

Este limitat la browserul Microsoft Edge, cel putin pana cand alti producatori de browsere (Firefox, Opera si Google) vor patrunde pe platforma Magazinului Windows. Chiar daca Microsoft sustine ca nu va limita accesul acestora pe platforma, adevarul este ca nu se stie cand se va intampla acest lucru.

3. Cum pot intra in posesia lui Windows 10S?

Aceasta versiune de Windows va fi disponibila deocamdata doar pe calculatoarele si laptopurile noi. Cel putin pentru o perioada utilizatorii nu vor putea face upgrade la ea si nici nu o vor putea instala altfel, asemenea lui Windows 10 Professional. Cei care vor cumpara laptopuri Microsoft Surface vor descoperi ca ele vin preinstalate cu acest sistem de operare.

Orice laptop sau pc cu Windows 10 S poate fi upgradat la Windows 10 Pro pentru o taxa de 49 de dolari care se plateste o singura data. Unele laptopuri, cum este laptopul Microsoft Surface ofera posibilitatea de upgrade gratuit la Windows 10 Pro dar pentru o perioada limitata de timp.

4. Windows 10 S si Google Chromebook

Windows 10 S vine ca raspuns la succesul Google Chromebook in sectorul educativ. Chromebook-urile sunt laptopuri avantajoase care vin cu sistem de operare Chrome OS, construit in jurul browserului Chrome si limitat pentru anumite aplicatii web si Android.

Windows 10 S, chiar daca vizeaza aceeasi piata, reprezinta o versiune completa a Windows-ului care este limitata la aplicatii din Windows Store. In plus accepta si utilizeaza orice periferice si dispozitive pe care le poate folosi orice calculator cu Windows.

Asta inseamna ca Windows 10S este mai versatil decat sistemul de operare Chrome, insa ramane de vazut cat de bine va rula Windows 10S pe cele mai ieftine laptopuri - lucru la care Google Chrome exceleaza.