Ce inseamna Wi-Fi? Daca nu stiai, afli acum

Ce inseamna Wi-Fi? Daca nu stiai, afli acum

Tehnologia Wi-Fi reprezinta una dintre cele mai importante descoperiri ale istoriei recente. Majoritatea dintre noi avem la dispozitie, acasa sau la birou, o retea de Internet Wi-Fi.

 

 

Desi se numara printre preferintele oamenilor de pretutindeni, fiind considerata al doilea cel mai important lucru fara de care nu putem sa traim, putini sunt cei care stiu ce inseamna Wi-Fi, cum a ajuns sa se numeasca asa sau care este principiul de functionare.

 

Istoria tehnologiei Wi-Fi

 

Povestea tehnologiei Wi-Fi incepe in 1971, atunci cand La Universitatea din Hawaii a fost creat un sistem de retea denumit ALOHAnet care pune bazele dezvoltarii comunicarii wireless si ulterior aparitiei retelelor Wi-Fi.

Cu ajutorul acestui sistem au fost conectate sapte campusuri situate pe patru insule diferite, asigurandu-se ca toate puteau comunica intre ele printr-un computer central situat pe insula Oahu.

Trei ani mai tarziu, Vic Hayes, cercetator la Universitatea de Tehnologie din Delft (Olanda), s-a alaturat companiei NCR specializata in solutii IT. El este cel care a infiintat si a condus grupul de lucru pentru Wi-Fi, numele comercial pentru tehnologiile construite pe baza standardelor IEEE 802.11.

Aceste tehnologii erau utilizate pentru retelele locale de comunicatie fara fir (wireless, WLAN) care aveau viteze echivalente cu cele ale retelelor cu fir electric de tip Ethernet.

 

In 1985, Comisia Federala pentru Comunicatii din Statele Unite a eliberat mai multe sectiuni din spectrul de unde radio. Astfel, orice entitate le putea folosi atata vreme cat nu interzicea accesul altor persoane, iar specialistii spun ca fara aceasta decizie tehnologia Wi-Fi nu ar fi fost posibila.

Mai tarziu, compania NCR a profitat de ocazie pentru a dezvolta o retea locala fara fir. Cum progresul nu a fost unul foarte rapid, a trebuit sa treaca sapte ani pana cand sa poata fi dezvoltata tehnologia IEEE 802.11. Vic Hayes a fost denumit „parintele Wi-Fi” deoarece a prezidat comitetul IEEE care a creat in anul 1997 standardele IEEE 802.11, care permitea viteze de pana la 2 Mbps.

Prima versiune a protocolului 802.11 a fost actualizata doi ani mai tarziu si permitea viteze de pana la 11 Mbps. Denumita 802.11b, aceasta este considerata de multi ca fiind adevaratul inceput al revolutiei Wi-Fi. In 1999-2000 au aparut primele dispozitive comerciale 802.11b, iar tehnologia Wi-Fi avea sa fie integrata pe dispozitivele comerciale, inclusiv pe laptopuri.

 

Ce inseamna Wi-Fi?

 

Wi-Fi, care uneori mai este scris WiFi, wifi, wi-fi, este prescurtarea de la Wireless Fidelity (n.n. – precizizie fara fir) si este o tehnologie wireless cu ajutorul careia se pot conecta la Internet laptopuri, smartphone-uri, tablete, console de gaming si alte dispozitive inteligente. Wi-Fi este semnalul radio trimis de la un router wireless catre un device situat in apropiere, care traduce semnalul in date pe care le poti vedea si utiliza. Dispozitivul inteligent transmite un semnal radio inapoi la router, care se conecteaza la Internet prin cablu.

 

Ce inseamna Wi-Fi? Daca nu stiai, aflii acum

 

De ce se numeste astfel?

 

Denumirea tehnica a tehnologiei Wi-Fi este, cum spuneam, IEEE 802.11x. Dezvoltatorii acesteia au realizat, insa, ca utilizatorii nu vor putea tine minte acest nume, motiv pentru care au incercat sa gaseasca unul mai usor de utilizat.

Asa s-a ajuns la Wi-Fi, termen care a fost creat si adoptat in anul 1997 dupa o analiza realizata de firma de marketing Interbrands. Aceasta denumire este mai usor de pronuntat si de memorat si, de asemenea, aminteste de un termen deja existent in domeniul audio, si anume Hi-Fi (n.n. – High Fidelity).

 

Ce este reteaua Wi-Fi?

 

Reteaua Wi-Fi reprezinta o conexiune la Internet partajata cu mai multe dispozitive inteligente dintr-o locuinta sau dintr-un birou prin intermediul unui router wireless. Wi-Fi utilizeaza undele radio pentru a transmite semnalul de Internet de la router-ul wireless catre toate dispozitivele Wi-Fi (televizor, smartphone, tablea, laptop, etc.).

Acest lucru iti ofera flexibilitate pentru a ramane conectat la Internet atata timp cat te afli in aria de acoperire a retelei Wi-Fi.

Deoarece device-urile comunica intre ele prin intermediul undelor radio, informatiile personale ale utilizatorilor pot deveni vulnerabile la atacurile cibernetice si alte amenintari de acest gen. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand te conectezi la o retea Wi-Fi publica in locuri precum o cafenea, restaurant sau un aeroport.

De aceea, este recomandat sa te conectezi fie la o retea Wi-Fi protejata printr-o parola, fie la un hotspot mobil personal.

 

Ce inseamna Wi-Fi? Daca nu stiai, aflii acum

 

In momentul de fata, exista conexiuni Wi-Fi cu doua frecvente: 2.4 Ghz si 5.0 Ghz. Vitezele unei retele Wi-Fi sunt de aproape 3.500 de ori mai mari comparativ cu cele inregistrate in 1997.

Se estimeaza ca pana in 2022, reteaua Wi-Fi va deveni principala sursa de conexiune la Internet. Potrivit unui studiu efectuat de compania californiana Cisco Systems, anul viitor, pana la 59% din traficul de Internet se va realiza prin Wi-Fi.