Cine consuma mai multa energie electrica: desktopul sau laptopul? Afla aici!

Cine consuma mai multa energie electrica: desktopul sau laptopul? Afla aici!

Pentru ca atat calculatoarele desktop, cat si laptopurile sunt echipamente electronice, ele sunt de asemenea consumatoare de energie. Avand in vedere cresterea tarifelor pentru energia electrica si sumele mari pe care le platim la curent, esti indreptatit sa afli care sunt punctele de consum din casa ta si eventual ce poti face pentru a minimiza consumul.

Consumul de energie al unui desktop este diferit de cel al unui laptop in primul rand pentru ca un desktop are mai multe componente consumatoare de curente in mod individual. Desigur unitatea consuma cel mai mult. In functie de cum folosesti calculatorul, procesorul si ventilatorul consuma mult mai putin. Prin urmare, consumul este influentat si de activitatea pe care o desfasori pe calculator.

De exemplu: daca tii calculatorul pornit, dar nu ai nicio fereastra activa, calculatorul va consuma mai putin decat daca ai rula mai multe programe pe el. In plus, pe langa unitatea centrala, mai sunt si alte elemente care consuma curent: monitorul (inclusiv luminozitatea), imprimanta, boxele etc.

Consum Energie Laptop vs PCConsum Energie Laptop vs PC

Spre deosebire de un calculator, un laptop are un consum energetic mai mic. Acest lucru se datoreaza in mare parte pieselor interne care sunt mai mici si mai optimizate. Totusi, consumul energetic pe laptop conteaza si de starea sa, precum si de modul in care este utilizat.

Daca vrei sa afli exact cat consuma laptopul tau, poti testa procesorul. Aceasta procedura se foloseste inclusiv atunci cand laptopul nu mai functioneaza cum trebuie. Astfel poti sa afli tensiunea, temperatura maxima la care ruleaza, stabilitatea pe fiecare core si temperatura pe fiecare nucleu.

Si totusi cat consuma un desktop/ laptop?

- Un desktop consuma in medie 200W/ ora in functionare (inclusiv boxe si imprimanta). Un computer care functioneaza timp de 8 ore pe zi consuma circa 600 kWh si emite 175 kg de CO2 pe an.

- Un laptop foloseste intre 50 si 100W/h in functionare (in functie de model). Daca lucrezi pe el 8 ore pe zi atunci asteapta-te la un consum intre 150 si 300 kWh (si o emisie de carbon intre 44 si 88 kg anual).

- In modul stand-by, consumul de energie al desktopului sau laptopului scade la circa o treime. Retine insa ca si modul stand-by implica un consum energetic!

Consumul de energie al unui computer depinde si de model, dar si de modul in care este utilizat. De exemplu, un laptop foloseste o treime din consumul energetic al unui desktop:

- Un desktop complet consuma in medie 200W/h. Aceasta este suma consumului mediu pe ora al calculatorului in sine (171W), internetul (10W), imprimanta (5W) si boxele (20W). Presupunand ca un computer este pornit timp de 8 ore pe zi, consumul anual ajunge la 600 kWh.

- Un laptop consuma mai putin: intre 50 si 100W pe ora cand este in functiune, in functie de model. Daca este folosit timp de 8 ore pe zi, consumul variaza intre 150 si 300kWh/ an.

- In stand-by consumul de energie al unui laptop sau desktop, scade la circa o treime. Daca lasi monitorul sau displayul pe stand-by consumul se reduce la 15%. Daca monitorul este oprit complet, atunci desigur, nu consuma nimic.

Chiar daca internetul este un spatiu virtual, utilizarea lui necesita consum de energie si presupune emisii CO2.

9 Sfaturi pentru a economisi energie:

1. Inchide boxele daca nu le folosesti. 2. Opreste imprimanta cand nu printezi. 3. Opreste monitorul daca nu lucrezi la calculator temporar. 4. Opreste calculator sau pune-l in stand-by daca nu lucrezi pe computer o perioada mai lunga de 30 de minute. 5. Foloseste mai degraba laptopul decat desktopul. 6. In timpul noptii inchide modemul. 7. Laptopul trebuie curatat in mod periodic. Un laptop imbacsit de praf pe interior are tendinta de a se incinge si automat de a consuma mai multa energie electrica. 8. Optimizeaza componentele si programele de soft. 9. Cand apar defecte de functionare, alege sa le repari cat mai curand posibil.

Tine cont de aceste sfaturi este s-ar putea sa incepi sa observi o scadere a consumului de energie electrica.