Cum afli ce tip de hdd sau ssd ai in laptop? Raspunsul tau este aici!

Cum afli ce tip de hdd sau ssd ai in laptop? Raspunsul tau este aici!

La Onlaptop avem de a face aproape zilnic cu service si reparatii hard diskuri de laptop, Multi dintre clientii nostri au dificultati in gasirea informatiilor de baza privind hard diskul de pe laptop. Acest lucru poate provoca o anumita confuzie mai ales atunci cand se doreste recuperarea datelor. Urmatorul ghid va ofera cateva sfaturi utile pentru gasirea informatiilor despre unitatea de hard disk de pe laptop (si pc).

 

Daca doriti sa vizualizati informatii detaliate despre unitatile de disc, unitatile SSD sau dispozitivele de stocare externe atasate la computer, va recomandam metodele de mai jos.

 

Informatii de sistem in Windows

In Windows, puteti vizualiza informatii despre hardware (inclusiv discuri) utilizand utilitarul System Information.

 

1.Utilitar Informatii de sistem in Windows 10 si Windows 11

 

Apasati tasta Windows, tastati System Information si apasati Enter.

Sau puteti utiliza caseta Run pentru a deschide utilitarul System Information.

 - Apasati comanda rapida de la tastatura Windows key + R

 -In caseta Run, tastati msinfo32.

 -Apasati Enter sau faceti click pe OK.

 

Cum afli ce tip de hdd sau ssd ai in laptop? Raspunsul tau este aici!

 

In fereastra Informatii de sistem care se deschide, in panoul ferestrei din stanga, veti vedea o lista de categorii de hardware. Extindeti Componente, apoi Stocare. Apoi, alegeti Unitati, Discuri sau orice categorie pe care doriti sa o vizualizati.

 

Cum afli ce tip de hdd sau ssd ai in laptop? Raspunsul tau este aici!

 

2.Versiunile anterioare ale Windows System Information

 

In versiunile anterioare de Microsoft Windows, puteti deschide utilitarul System Information urmand pasii de mai jos.

 

Faceti click pe Start si apoi pe folderul Programs.

Faceti click pe Accesorii si apoi pe folderul System Information sau System Tools.

Deschideti fisierul System Information.

In fereastra System Information, faceti click pe simbolul + de langa Components.

Faceti click pe + de langa Stocare si apoi click pe Unitati. In partea dreapta a ferestrei vedeti informatii despre hard disk, inclusiv capacitatea si numarul de serie.

 

Determinarea vitezei sau RPM a unui hard disk

 

Pentru a determina RPM -ul hard disk-ului, gasiti producatorul si modelul hard disk-ului intr-o zona cum ar fi System Information in Windows.

 

De exemplu, in Informatiile de sistem Windows putem stabili ca modelul de hard disk este: Toshiba MQ04ABF100.

 

Odata ce ati determinat aceste informatii, puteti cauta unitatea pe pagina web a producatorului unitatii sau printr-o cautare Google pentru a determina RPM-ul unitatii.

 

In exemplul nostru, cautand unitatea, determinam ca Toshiba MQ04ABF100 este o unitate SATA 7mm 2.5" de 5400rpm.

 

Unii producatori listeaza, de asemenea, RPM-ul hard disk-ului pe unitatea fizica. Daca deschideti computerul si scoateti unitatea de disc, uitati-va pe autocolantul de sus pentru a vedea daca RPM este listat.

 

Utilitati de la terti

 

Exista multe utilitare software gratuite concepute pentru a detecta hardware-ul din computerul dvs. Aceste utilitare pot afisa modelul hard diskului si informatii suplimentare.

 

Vizualizarea informatiilor despre hard disk SMART

Toate hard disk-urile moderne includ acum SMART pentru a ajuta la detectarea si gasirea problemelor cu hard disk-urile inainte ca acestea sa apara. Pe langa detectarea problemelor, SMART ofera si detalii despre hard disk, inclusiv informatii precum durata de viata a hard diskului.

 

Alte utilitare de disc

Multe utilitare de disc concepute pentru a configura hard disk-ul il vor detecta si configura in mod corespunzator. De asemenea, aceste utilitare pot oferi utilizatorului cateva informatii suplimentare de baza despre hard disk.

De exemplu, folosind utilitarul fdisk, puteti afisa informatii suplimentare despre dimensiunea hard disk-ului si informatii despre partitie.

 

Alte metode de determinare a hard disk-ului

Una dintre cele mai bune metode pentru a determina informatii suplimentare despre un hard disk este obtinerea informatiilor direct de pe hard disk. Majoritatea hard disk-urilor au un autocolant in partea de sus a unitatii care contine informatii complete despre unitate. Daca nu puteti gasi informatiile de care aveti nevoie prin software, va recomandam sa deschideti carcasa si sa scoateti hard diskul pentru a obtine informatiile de care aveti nevoie.

 

Lista de produse sau specificatii

Daca incercati sa enumerati toate informatiile specifice despre computerul dvs., este suficient sa specificati producatorul, modelul, tipul si dimensiunea hard disk-ului. Mai jos este un exemplu despre cum poate arata termenul de cautare.

Hard disk Maxtor 54098H8 IDE 40Gig

 

Inlocuire sau reparare

Daca incercati sa determinati hard disk-ul deoarece trebuie inlocuit sau reparat, va recomandam sa inlocuiti unitatea cu un alt hard disk sau un SSD daca este posibil. Atata timp cat utilizati aceeasi interfata de disk (IDE / SATA), modelul sau producatorul unitatii anterioare ar trebui sa fie irelevante.

Majoritatea laptopurilor functioneaza cu HDD-uri sata, dar exista si modele mai vechi IDE.

Oferim diagnostic gratuit pentru service hdd si reparatie sau inlocuire hdd in timp rapid la preturi foarte avantajoase. Echipa noastra de ingineri este pregatita sa analizeze problema cu care va confruntati si sa va ofere solutii viabile. Contactati-ne pentru informatii suplimentare.

HDD laptop

 

Pentru laptopurile Apple procesul este usor diferit. Pentru un pc cu Mac OS X, urmati pasii:

- Dati click pe pictograma Apple din partea stanga sus a ecranului. - Click pe "About This Mac." - Click pe "More info". Navigati pana la sectiunea de hardware. - Dati click pe Serial- ATA pentru informatii detaliate despre HDD. Alternativ, puteti face click pe USB pentru a verifica dimensiunea, modelul exact si numarul de serie al unui HDD USB extern.

Daca laptopul MAC nu va permite sa vizualizati acest ecran din cauza unei erori de hard disk sau a unei alte probleme, puteti introduce aici numarul de serie al laptopului si dati click pe Specificatii tehnice pentru a obtine informatii detaliate despre HDD.