Cum elimini complet datele de pe hard, fara a pierde sistemul de operare

Cum elimini complet datele de pe hard, fara a pierde sistemul de operare

Imagineaza-ti urmatorul scenariu – iti vinzi computerul, asadar vrei sa stergi toate datele personale, dar de asemenea sa lasi Windows intact.

Pur si simplu, stergerea fisierelor personale nu este suficienta, din pacate. Cu instrumentele potrivite, cineva iti poate recupera datele. Trebuie sa stergi in siguranta hard disk-ul pentru a te asigura ca nu raman urme din datele tale personale.

 

Intotdeauna sterge unitatea hard-drive inainte de a o vinde

 

Ar trebui sa stergi intotdeauna unitatile inainte de a renunta la hardware. Daca nu stergi unitatile, transmiti date personale celui care iti cumpara laptopu.

 

Dificultatea este ca, chiar daca sterge datele tale personale, acestea persista pe hard disk din cauza modului de stergere a fisierelor in Windows.

Atunci cand stergi un fisier, acesta nu dispare in totalitate. Computerul marcheaza zona pe care fisierul ocupat este utilizabil, ceea ce inseamna ca este disponibil pentru un alt fisier pentru a-l suprascrie pe viitor. La randul sau, acest lucru inseamna ca fisierele pe care le stergi folosind metode obisnuite pot ramane accesibile, chiar daca nu apar la prima vedere.

 

Procesul de „stergere” se refera la suprascrierea tuturor sectoarelor de pe hard disk, inlocuirea continutului unitatii cu date fara importanta. Procesul elimina toate datele care trebuie sa fie sterse, inclusiv pe cele pe care diverse programe software le-ar putea recupera.

 

Cum stergi un HDD fara a elimina sistemul de operare?

 

Exista cateva metode prin care poti sterge datele sensibile, fara a afecta sistemul de operare.

 

1. Utilizeaza Reset This PC in Windows 10

 

Una dintre cele mai usoare optiuni pentru stergerea unei unitat si pastrarea sistemului de operare intact este incorporata in Windows. Optiunea Windows Reset This PC va reinstala Windows 10, stergand datele personale in timpul acestui proces.

 

Dupa finalizarea procesului, vei avea un Windows proaspat instalat, fara date personale.

Cum elimini complet datele de pe hard, fara a pierde sistemul de operare

 

Nota: Acest proces va sterge datele. Asigura-te ca ai o copie de rezerva a datelor importante intr-o locatie separata.

 

 

Cum se reseteaza Windows 10

 

Apasa tastele Windows + I, tasteaza Recovery in bara de cautare, apoi selecteaza Reset This PC.

Acum alege Remove everything, apoi Remove file and clean the drive. Functia de resetare a Windows 10 va dura un pic, insa poti fi sigur ca nu va exista nici o sansa de recuperare a datelor sterse.

Cand apare promptul alege Reset si lasa procesul sa se desfasoare.

 

2. Formateaza HDD-ul, apoi reinstaleaza sistemul de operare

 

Cea de-a doua optiune este sa formatezi unitatea, asta insemnand sa elimini inclusiv Windows, apoi sa reinstalezi sistemul de operare. Procedura nu e cea mai ideala, si dureaza destul de mult, insa vei fi sigur ca nu mai raman urme ale datelor tale personale, mai mult ai un sistem de operare proaspat instalat.

Vezi avea nevoie de doua lucruri pentru aceasta optiune: DBAN (Darik’s Boot and Nuke) si o copie de instalare a Windows 10.

Cum elimini complet datele de pe hard, fara a pierde sistemul de operare

Nota: Acest proces va sterge datele definitiv.

 

 

Ar trebui sa stergi intotdeauna datele inainte de a vinde sau a darui computerul. Chiar dacă stii persoana careia ii oferi laptopul-ul, nu stii ce va face cu acesta atunci cand nu il va mai utiliza.