Cum sa eliminati un virus de pe un PC sau un laptop cu sistem de operare Windows

Cum sa eliminati un virus de pe un PC sau un laptop cu sistem de operare Windows

Aproape toata lumea va experimenta un fel de infectie in timpul vietii calculatorului, dar daca stiti ce sa faceti, puteti elimina singur virusul de pe PC sau laptop.

Daca va puteti controla computerul si aveti acces la internet, continuati sa cititi.

Cum sa eliminati un virus de pe un PC sau un laptop cu sistem de operare WindowsCum sa eliminati un virus de pe un PC sau un laptop cu sistem de operare Windows

Cum sa eliminati un virus din laptop sau PC

Urmati acesti pasi cu atentie in ordine si nu reporniti computerul pana cand nu ati finalizat fiecare pas:

Unele programe vor incerca sa va opreasca din eliminarea acestora. Pentru a preveni acest lucru descarcati si rulati rkill.

Descarcati si instalati cea mai recenta versiune de Malwarebytes. Lansati programul, apoi mergeti la Settings> Protecton> Scan for rootkits. Reveniti la panoul principal si faceti click pe Scanati acum

Instalati si lansati Malwarebytes ADWcleaner, apoi faceti click pe Scanare

Cum sa eliminati un virus din Windows cand nu mai aveti control asupra computerului

In pasii de mai jos vom sublinia modul de creare a unui instrument de recuperare pe care il puteti utiliza pentru a porni computerul. Veti avea nevoie de acces la un al doilea calculator si fie un CD sau DVD gol, fie o unitate USB.

Descarcati Norton Bootable Recovery Tool

Daca utilizati un disc gol, introduceti-l acum in unitate. Navigati la fisierul Norton Bootable Recovery Tool, faceti click dreapta pe NBRT.iso si alegeti "Burn disk image". Devirusarea unui laptop o poti face si acasa, insa trebuie sa stiti sa lucrati cu aceste programe ca este posibil sa aveti surprize si sa nu mai funcioneze deloc.

Daca utilizati o unitate USB, descarcati si instalati Rufus. Introduceti un stick USB (care va fi sters in timpul procesului). Sub optiunile pentru formatare, selectati "Imagine ISO" din meniul derulant de langa "Create a bootable disk using". Faceti click pe pictograma unitatii de disc, navigati la fisierul Norton Boot Recovery Tool si selectati NBRT.iso. Faceti click pe Start, apoi pe Ok.

Introduceti discul / unitatea de recuperare in PC-ul infectat

Reporniti computerul, dar nu-l lasati sa porneasca in mod normal, acum trebuie sa intrati in meniul Bios. Apasarea unei taste - adesea F2, desi va fi afisata pe ecran in timpul pornirii - va va permite sa faceti acest lucru.

Navigati prin Bios pentru a gasi optiunile de incarcare, apoi selectati discul sau unitatea USB

Salvati modificarile si iesiti din BIOS. Computerul dvs. va porni acum bootand din unitatea specificata

Daca pe pagina "Welcome to NBRT" apare un meniu de pornire, selectati Boot, apoi urmati instructiunile pentru a incepe o scanare

Dupa ce ati terminat, va vor fi prezentate toate amenintarile gasite si vi se vor recomanda pasii urmatori. Asigurati-va ca "remediati" numai amenintarile reale, deoarece actiunile dvs. nu pot fi anulate

Odata ce sunteti multumit de selectiile dvs., faceti click pe Fix si pe OK cand vi se solicita confirmarea

Faceti click pe Reboot dupa terminarea procesului

Cum sa preveniti virusarea computerului dvs.

Cea mai buna modalitate de a va mentine computerul in siguranta pe internet este sa va asigurati ca antivirusul dvs. este actualizat. Windows 10 are un firewall incorporat si un antivirus eficient sub forma programului Windows Defender. Protectia suplimentara este intotdeauna o idee buna, insa cel mai simplu mod de a o obtine este achizitionarea unui software de securitate.

Cu toate acestea, aveti grija sa nu deschideti atasamentele din e-mail decat daca sunteti sigur de unde provin si ce contin, si sa descarcati software numai din surse de incredere. Cand navigati pe web, verificati din nou adresa URL pentru a va asigura ca site-ul pe care navigati nu este un fals care sa va fure datele de conectare sau sa va insele sa descarcati programe malware.