Cum avem grija de laptop ca sa il putem folosi cat mai mult timp?

Cum avem grija de laptop ca sa il putem folosi cat mai mult timp?

V-ati cumpara o masina noua si nu ati pune niciodata ulei in ea? Sau nu adaugati aer in anvelopele dvs. daca presiunea e scazuta?

 

La fel este si cu laptopul. Are nevoie de putina atentie, astfel incat sa nu va lase cand aveti mai multa nevoie de el. Cu o ingrijire de baza a computerului, puteti prelungi durata de viata a acestuia cu cativa ani si va puteti bucura si de performante mai eficiente.

 

Laptopurile sunt calculatoare mobile speciale. Faptul ca sunt mobile inseamna o multime de avantaje pentru utilizatori: pot fi luate oriunde, pot fi mutate cu usurinta, ocupa putin spatiu, va permit o flexibilitate mai mare etc. Dar toate acestea presupun o atentie speciala pentru ca laptopurile sunt extrem de fragile. Dumneavoastra folositi corect laptopul?

 

Folosindu-l corect ii asigurati o durata de viata mai indelungata, va veti putea bucura de el mai mult timp, el va functiona mai bine, ceea ce inseamna automat ca veti avea o experienta placuta de fiecare data cand lucrati la el. Cand zic placuta ma refer la faptul ca nu veti fi nevoit sa asteptati prea mult dupa el in timp ce proceseaza comenzile, ca nu va produce zgomote neobisnuite, ca nu va va da palpitatii de fiecare data cand se restarteaza singur, afiseaza ecrane albastre sau alte mesaje de eroare.

 

Iata mai departe cateva lucruri esentiale pentru folosirea corecta a laptopului:

 

 

Evitati socurile si loviturile.

Cred ca este o regula "de aur", iar pentru a tine cont de acest lucru puteti sa va ganditi intotdeauna ca pana la urma masinaria aceasta este fragila, in ciuda aspectului extern. Tineti minte: cea mai vulnerabila zona in caz de soc estea cea in care se afla pozitionat hdd-ul, mai ales daca laptopul este in functionare. De aceea, va recomandam sa evitati sa miscati laptopul atunci cand este pornit.

O alta zona vulnerabila este matricea displayului si displayul se poate sparge/ defecta foarte usor atunci cand este pusa presiune asupra sa - indiferent daca partea superioara (capacul) este inchisa sau desfacuta. De aceea va recomandam sa nu asezati obiecte grele pe laptop, nici macar atunci cand capacul este inchis si laptopul nu este pornit.

 

Cum avem grija de laptop ca sa il putem folosi cat mai mult timp

 

Supraincalzirea

Da, acesta este un alt aspect de care trebuie sa ne legam cand ne referim la utilizarea corecta a unui laptop. Nu lasati laptopul sa se supraincalzeasca! Pot impiedica acest lucru? Daa!! In primul rand nu folositi laptopul pe brate, in pat, asezat pe o perna sau alta suprafata moale pentru ca exista risc major sa-i obstructionati gaurile de aerisire. Si mai grav este sa lasati laptopul pornit pe o suprafata moale, sa inchideti si capacul. Laptopul nu "respira" prin toti porii ci doar prin gurile de aerisire si prin zona tastaturii. Nu-l "sufocati".

 

Folosirea corecta a bateriei.

Pentru a avea o durata cat mai indelungata a bateriei va recomandam sa folositi doar incarcatoare adecvate (de preferat originale, nu compatibile). Evitati sa expuneti laptopul si in general bateria la temperaturi foarte scazute.

 

Nu uitati de update-uri.

Pastrati-va sistemele de operare, aplicatiile si protectia impotriva virusilor la zi. Ganditi-va la aceste actualizari mai degraba ca la imbunatatiri in curs de desfasurare decat la inconveniente. Setati computerul sa actualizeze totul automat, astfel incat sa nu fiti nevoit sa va ganditi la asta.

 

Cum avem grija de laptop ca sa il putem folosi cat mai mult timp

 

Pastrati-l CURAT PE EXTERIOR.

Mizeria poate intra in computer - praf, murdarie, par, firimituri, cafea. Niciuna dintre acestea nu este de ajutor si pot fi destul de daunatoare, mai ales atunci cand impiedica ventilatorul sa-si faca treaba. Desigur, cel mai bine este sa nu lasati murdaria inauntru pentru inceput, asa ca inchideti laptopul atunci cand nu il utilizati si pastrati mancarea si bautura departe. Uneori murdaria este inevitabila, asa ca este recomandat sa mergeti in service pentru o curatare profesionala cel putin odata pe an.

 

Pastrati-l CURAT PE INTERIOR.

Daca laptopul dvs. cu Windows are un hard disk si nu o unitate SSD, pentru a functiona cel mai eficient, defragmentati-l aproximativ o data pe luna folosind instrumentul de optimizare a discului. In mod implicit, Windows 10 defragmenteaza saptamanal, dar o puteti face singur daca observati ca laptopul ruleaza incet. (Mac-urile nu mai au nevoie de defragmentare manuala). De asemenea, stergeti toate fisierele si folderele nedorite si dezinstalati aplicatiile pe care nu le utilizati. Adaugarea de memorie RAM ajuta, de asemenea. Cand computerul are mai putine elemente de cautat si mai multa memorie RAM cu care sa lucreze, piesele sale sunt mai putin solicitate.

 

Continuati sa CORECTATI problemele care apar pe parcurs.

Pare ceva diferit la computerul dvs? Se comporta ciudat? Parca merge mai incet? Este cazul sa il duceti la doctor. Problemele rareori se amelioreaza de la sine si ignorarea problemelor mici poate duce la altele mai mari. Poate chiar in cel mai rau moment posibil.

 

Cum avem grija de laptop ca sa il putem folosi cat mai mult timp

 

CONECTATI-va laptopul la un protector de supratensiune de inalta calitate ori de cate ori este posibil.

O supratensiune poate praji laptopul - sau modemul si routerul, de asemenea.Produse recomandate