Cum sa reinstalezi un program in Windows

Cum sa reinstalezi un program in Windows

Reinstalarea unui program este unul din pasii de baza in remedierea unei erori in Windows, desi de multe ori este trecuta cu vederea.

Prin reinstalarea unui soft, fie ca este vorba despre un joc, un utilitar de productivitate sau orice altceva, practic inlocuiti toate fisierele programului, intrarile de registri, shortcut-urile si alte fisiere necesare pentru rularea programului respectiv.

Ce trebuie sa facem?

1. Deschideti Control Panel. In Windows 10 sau Windows 8 puteti deschide rapid Control Panel folosind Power User Menu prin comanda rapida de taste WIN + X sau click dreapta pe butonul de Start. Alegeti Control Panel din lista care apare.

2. Click pe "Uninstall a program" care se afla sub Programs sau "Add or Remove Programs" daca folositi XP.

UninstallUninstall

3. Localizati si dati click pe programul pe care vreti sa-l dezinstalati ruland in jos si sus lista cu toate programele instalate pe laptop. Daca trebuie sa reinstalati Windows Update, click pe "View installed updates" din partea stanfa a ferestrei "Programs and Features". Daca folositi XP folositi caseta "Show updates". Totusi nu toate update-urile vor fi afisate aici.

4. Click pe "Uninstall, Uninstall/Change, Change" sau "Remove" pentru a dezinstala un program. Butonul acesta poate sa apara pe toolbar-ul deasupra listei cu programe cand aveti un program selectat - depinde de versiunea de Windows.

Daca dezinstalarea nu functioneaza dintr-un anumit motiv, incercati sa folositi un programel dedicat.

5. Dati Restart la laptop, chiar daca nu vi se cere in mod explicit. Prin restartarea laptopului, programul se va dezinstala "complet".

6. Verificati ca programul respectiv a fost complet dezinstalat. Uitati-va sa nu mai apara in meniul Start si sa fie sters din "Programs and Features" sau "Add or Remove Programs".

Nota: Daca aveati shortcut-uri pentru programul respectiv, acestea pot exista in continuare insa nu vor functiona. Puteti sa le stergeti.

Cea mai buna metoda de reinstalare a unui program este sa-l dezinstalati complet dupa care sa reinstalati cea mai noua versiiune sau sursa pe care o puteti gasi.

7. Instalati cea mai noua versiune updatata a soft-ului respectiv. Este indicat sa descarcati cea mai noua versiune disponibila a programului sau sa folositi fisierul de pe discul de instalare original sau dintr-o descarcare anterioara.

8. Restartati laptopul din nou.

9. Verificati programul reinstalat.