Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

V-ati scos laptopul din geanta, ati conectat incarcatorul, si totusi nimic nu pare sa se intample. Nu exista nici un semn ca bateria se incarca, nu apar zgomote care sa indice ca a fost conectat un incarcator.

 

Aceasta este o situatie in care toti ne vom afla intr-un anumit moment. Din pacate, nu exista o solutie unica, deoarece problema poate fi una dintre multe, de la incarcator, pana la portul de incarcare de pe laptop sau chiar de la baterie.

 

Vom trece aici cateva solutii comune pentru a vedea exact care e problema.

 

1.Sunteti de fapt conectat la priza?

 

Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

 

Suna prostesc, dar trebuie sa va asigurati ca laptopul este conectat la priza. Acesta este un motiv major pentru care un computer poate sa nu porneasca. Nici o modificare software sau reparatie hardware nu poate face ca un laptop deconectat sa se porneasca magic.

Pentru a afla daca problema are sau nu vreo legatura cu laptopul, incercati sa conectati cablul de alimentare la o alta priza. Daca este conectat la un protector de supratensiune (UPS) sau intr-un prelungitor, scoateti-l si conectati-l direct la priza din perete. Acest lucru ne va spune daca exista o problema cu laptopul sau daca aveti o siguranta scurta sau arsa.

 

2.Asigurati-va ca incarcatorul este conectat la portul corect

 

Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

 

USB-C este un standard popular pentru mai multe platforme pentru conectarea perifericelor, transferul de date si incarcarea bateriei. Noul standard permite dispozitive mai subtiri, dar ar putea provoca si o oarecare confuzie. Unii producatori au ales sa faca anumite porturi USB-C doar pentru date, astfel incat sa nu va incarce dispozitivul.

 

In unele cazuri, este posibil sa gasiti un dispozitiv cu doua porturi USB-C: unul care poate fi folosit pentru incarcare sau transfer de date si unul care este destinat doar transferului de date. Daca intampinati o problema de non-incarcare, asigurati-va ca sunteti conectat la portul USB-C corect. Este posibil sa vedeti chiar si o pictograma mica pe lateral care indica ce port este destinat incarcarii.

 

3.Verificati starea incarcatorului pentru laptop

 

Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

 

Luati din nou incarcatorul si cablul acestuia.

Miscati-va mana pe cablu si incercati sa simtiti pentru orice rupere evidenta a acestuia. Verificati unde se conecteaza cablul la fiecare capat si unde intra si iese din sursa de alimentare.

Cautati orice decolorare a firelor sau miros a ars care ar putea sugera ca ceva nu este in regula.

 

4.Uitati-va la portul laptopului

 

 Daca sunteti sigur (a) ca sunteti conectat (a) la portul corect, incercati sa miscati usor incarcatorul cand acesta este in port. Daca simtiti ca se misca mai mult decat in mod normal, atunci problema este cu conexiunea in port, iar acesta va necesita reparatii.

 

5.Este incarcatorul dvs. suficient de puternic?

 

Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

 

Doar pentru ca un adaptor de alimentare se potriveste in portul de incarcare al laptopului tau nu inseamna ca este suficient de puternic pentru a incarca computerul. Acest lucru este valabil pentru orice tip de incarcator, dar este o problema deosebit de comuna cu laptop-urile care se incarca prin USB-C — puteti conecta din punct de vedere tehnic orice incarcator USB-PD, dar unele pot avea o putere prea mica pentru a se incarca corect.

 

Verificati puterea incarcatorului livrat cu laptopul dvs. - daca a venit cu un incarcator de 45 W, probabil ca veti dori unele la fel de puternice (sau mai mari) pentru a-l alimenta si asa mai departe. Un incarcator cu putere mai mica ar putea impiedica descarcarea bateriei in timp ce o utilizati, dar nu va fi suficient pentru a o incarca mai mult. Daca reuseste sa va reincarce computerul, va functiona mult mai lent decat de obicei.

 

Desi, in general, recomandam sa utilizati incarcatorul livrat impreuna cu computerul (sau unul care a fost fabricat de aceeasi companie ca laptopul dvs.), uneori sunt necesare incarcatoare USB-C terte. Daca acesta este cazul, incercati sa utilizati unul care a fost certificat de USB-IF.

 

Pentru laptopurile care nu se incarca prin USB-C, ar trebui sa ramaneti cu incarcatorul oficial al producatorului. Incarcatoarele ieftine, fara marca, pe care le gasiti pe diverse platforme, pot costa mai putin, dar sunt in general de calitate scazuta si pot fi chiar periculoase .

 

In cele mai multe cazuri, cel mai bun pariu este sa contactati un service si sa comandati un incarcator de schimb (de cele mai multe ori in service se gasesc si incarcatoare noi de achizitionat). Va fi putin mai scump, dar vei sti ca primesti o componenta de calitate.

 

6.Scoateti bateria

 

Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

 

Vom incerca cateva abordari putin mai directe acum.

Incercati sa scoateti bateria si apoi sa conectati incarcatorul la laptop. Daca functioneaza, atunci inseamna ca exista o problema a bateriei. Aceasta ar putea fi o problema hardware sau software. Daca este hardware, probabil ca veti avea nevoie de o baterie noua.

 

7.Bateria nu functioneaza din cauza supraincalzirii

 

Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

 

Daca laptopul dvs. este foarte cald cand il utilizati, este posibil ca acesta sa se inchida automat pentru a proteja componentele interioare impotriva supraincalzirii.

Daca laptopul se incalzeste, asigurati-va ca ventilatoarele nu sunt blocate (daca il folositi in pat sau pe perna, laptopul se poate scufunda in material si nu se poate raci in mod eficient).

Asteptati pana se raceste si incercati sa o incarcati din nou.

Bateriile sunt susceptibile la caldura, asa ca daca laptopul dvs se supraincalzeste, asta ar putea cauza o problema. Pe masura ce temperatura creste, senzorul bateriei se poate aprinde gresit, spunand sistemului ca bateria este fie complet incarcata, fie nu o detecteaza deloc, provocand probleme de incarcare. Este posibil chiar sa descoperiti ca sistemul dumneavoastra se opreste pentru a preveni supraincalzirea bateriei si provocarea unui incendiu.

 

8.Verificati setarile bateriei in Windows sau macOS

 

Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

 

Daca setarile de alimentare au fost modificate, este usor sa suspectati o defectiune a alimentarii, chiar daca nu exista nicio problema fizica cu bateria sau cablul de incarcare. Utilizatorii Windows pot deschide meniul Start si pot cauta „Setari de alimentare si repaus”, apoi pot face click pe linkul Setari suplimentare de alimentare.

Faceti click pe Modificati setarile planului si verificati vizual daca toate sunt setate corect. Fiti atent la setarile incorecte pentru baterie, afisaj si optiunile de repaus. De exemplu, setarile bateriei pot cauza probleme daca setati computerul sa se inchida cand nivelul bateriei scade prea scazut sau setati nivelul scazut al bateriei la un procent prea mare.

 

De asemenea, puteti atribui actiuni precum hibernate si shutdown cand capacul este inchis sau este apasat butonul de pornire. Cel mai simplu mod de a va asigura ca setarile dvs. nu cauzeaza probleme este sa restabiliti profilul de putere la setarile implicite.

 

Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

 

Utilizatorii Mac pot deschide Preferinte de sistem > Economisire energie, apoi va pot revizuiti preferintele. Setarile Mac sunt ajustate cu ajutorul unui glisor, permitandu-va sa selectati perioada de timp in care computerul poate sta inactiv pana cand intra in repaus. Daca intervalul este prea scurt, s-ar putea sa suspectati probleme ale bateriei atunci cand setarile sunt adevaratele vinovate.

 

9.Actualizati driverele

 

Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

 

Deschideti Device Manager, iar sub Batteries veti gasi o serie de intrari.

In mod normal, ar trebui sa existe trei, una pentru bateria in sine, una pentru incarcator si o a treia numita " Microsoft ACPI Compliant Control Method Battery „ (baterie compatibila cu metoda ACPI). Faceti click pe toate aceste inregistrari, accesand proprietati, apoi pe Driver si gasiti butonul "Update Driver”.

Odata ce ati facut acest lucru, reporniti laptopul si incercati sa conectati din nou incarcatorul.

 

10.Probleme ce necesita o vizita la service

 

Bateria laptopului nu se mai incarca? Afla acum ce ai de facut

 

Cand toate optiunile dvs. sunt epuizate - ati incercat alte cabluri de alimentare si baterii, ati verificat si reverificat setarile, ati remediat eventualele probleme de software - problema se gaseste probabil intr-o parte a laptopului pe care nu o puteti rezolva singur. Acesta este probabil un moment bun pentru a contacta asistenta tehnica.

 

Mai multe parti interne pot cauza probleme atunci cand functioneaza defectuos sau esueaza. Vinovatii obisnuiti includ o placa de baza defecta, circuite de incarcare deteriorate si senzori de baterie defectionati. Marca si modelul dumneavoastra de laptop vor avea probabil propriile probleme unice, iar un tehnician experimentat le va fi vazut pe toate.Produse recomandate