Cum sa: Securitatea cibernetica in vacanta

Cum sa: Securitatea cibernetica in vacanta

Vacanta de vara a sosit, un ragaz binevenit in urma restrictilor din intreaga lume de peste un an.

De la securizarea dispozitivelor mobile la evitarea hotspoturilor Wi-Fi publice pentru conectarea la aplicaţii sensibile, Amer Owaida, Security Writer al ESET, face o trecere in revista a masurilor pe care le poti lua pentru a ramane in siguranta in timpul acestui sezon de vacanta.

 

Nu uita de backup si actualizarea dispozitivelor

 

Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui sa le faci inainte de a te aventura in calatorii este sa creezi o copie de rezerva a tuturor dispozitivelor electronice care detin orice forma de date personale sau sensibile.

Accidentele se pot intampla in orice moment si oriunde, poate scapi telefonul in piscina sau uiti ca il ai in buzunarul pantalonilor in timp ce faci o baie in mare, sau poate fi pierdut sau furat.

Pentru o si mai buna protectie, este recomant sa ai mai multe copii de rezerva - una in cloud, in timp ce alta ar putea fi securizata pe un dispozitiv hardware. Nu in ultimul rand, nu uita sa instalezi cele mai recente actualizari oficiale pe dispozitivele personale, deoarece acestea contin in mod regulat patch-uri de securitate care te ajuta sa protejezi dispozitivul si datele.

 

Cum sa: Securitatea cibernetica in vacanta

 

Fii atent la ce te conectezi

 

In timpul vacantei cu siguranta vei intra intr-o multime de restaurante, cafenele si magazine care vor oferi conexiuni Wi-Fi pe care le poti utiliza pentru a naviga pe social media sau pentru a comunica cu cei dragi de acasa. Aceasta poate parea o optiune foarte buna in comparaţie cu utilizarea datelor mobile, in special daca te afli in strainatate. Cu toate acestea, hotspoturile Wi-Fi publice nesecurizate reprezinta un risc de securitate care ar putea duce la piratarea dispozitivelor , la infectarea cu malware si la furtul datelor personale. Daca totusi esti obligat de imprejurari sa folosesti un hotspot public, ar trebui sa eviti utilizarea serviciilor care gestioneaza datele sensibile (de exemplu, aplicatii bancare) sau orice altceva care necesita conectare la conturile personale importante. Inainte de a pleca in vacanta iti poti configura o retea privata virtuala (VPN) pentru a fi folosita in timp ce te conectezi la un hotspot public.

 

Cum sa: Securitatea cibernetica in vacanta

 

Publicarea de informatii in exces pe retelele sociale ar trebui evitata

 

Publicarea fotografiilor cu imagini spectaculoase de la plaja sau din munti, chiar si partajarea unor feluri delicioase de mancare de care ne bucuram in concediu, aproape toti ne-am aflat in situatia de a posta genul acesta de continut pe retele de socializare. Cu toate acestea, acel tip de distribuire a momentelor preferate in timp real, in special cu datele de localizare adaugate, poate crea probleme daca un infractor iti monitorizeaza conturile de socializare. Daca impartasestti suficiente informatii, acestia iti pot deduce locatia si pot folosi datele fie pentru a se infiltra in camera de hotel, fie pentru a iti jefui casa cat timp esti plecat. Pentru inceput, ar trebui sa examinezi conturile de social media, pentru a te asigura ca acestea sunt vazute doar de persoanele carora vrei sa le impartasesti impresiile tale de vacanta. Urmatorul pas ar fi dezactivarea serviciilor de localizare, fie dezactivarea optiunii „includeti locatia” din aplicatia camerei foto: nu trebuie sa arati locul exact in care te afli in fiecare moment al zilei. De fapt, examinarea aplicatiilor care au permisiunea de a accesa setarile locatiei ar fi o metoda inteleapta. Redu la minimum partajarea informatiilor: nu o face in timp real, nu furniza mai multe informatii decat este necesar, inclusiv orice poate sugera locul in care te afli, cum ar fi localitatea sau numele unui restaurant.