Cum sa - tu stii cum poti curata tastatura calculatorului?

Cum sa - tu stii cum poti curata tastatura calculatorului?

Cum pot curata tastatura calculatorului?   

Lucrati pe laptop si, dintr-o data, tasta "I" nu mai functioneaza. Sau poate o intreaga sectiune nu mai raspunde. Mai rau, tastatura se opreste in intregime. In timp ce aceasta poate fi o durere de cap, mai ales când trebuie sa lucrati, exista câteva lucruri pe care le puteti incerca singur.

Problema este hardware sau software?

Inainte de a incerca solutii aleatorii, incercati sa identificati problema: este ceva in neregula cu tastatura insasi sau este o problema software care impiedica Windows sa recunoasca apasarile de pe tastatura? Aflând acest lucru va poate economisi  timp.  

Reporniti computerul si incercati sa intrati in UEFI sau BIOS - de obicei, apasând pe "Delete", "Esc" sau pe o alta tasta atunci când computerul porneste. (Va va spune ce tasta sa apasati in partea de jos a ecranului.) Daca nu reusiti sa intrati in BIOS si sa navigati cu tastatura, exista sanse mari sa aveti de-a face cu o problema hardware. Daca puteti intra in BIOS si tastele problematice functioneaza bine in acel meniu, problema dvs. se afla in Windows. Iesiti din BIOS fara a salva modificarile si continuati cu câteva dintre remedierile de mai jos. Este posibil sa trebuiasca sa conectati o tastatura USB pentru a depana.

 

Reporniti calculatorului

 

Daca ati urmat sfatul de mai sus, ati facut deja acest lucru, dar pentru orice eventualitate: ati incercat sa il opriti si sa il porniti din nou? Daca nu puteti utiliza trackpad-ul sau mouse-ul pentru a reporni computerul, trebuie doar sa tineti apasat butonul de alimentare timp de aproximativ 10-15 secunde pentru a opri PC-ul, apoi reporniti-l. Daca aceasta nu rezolva problema, incercati sa intrati in Safe Mode si sa vedeti daca functioneaza - aceasta nu va remedia permanent problema, dar va va ajuta sa determinati daca tastatura este defecta sau nu.

Reinstalati driverul tastaturii

 

Deschideti meniul Start si tastati "Device Manager". Apasati Enter si extindeti sectiunea "Tastaturi". Daca oricare dintre elementele din aceasta sectiune are un semn de exclamare galben lânga ele, poate indica o problema. Chiar daca nu vedeti un semn de exclamare, va recomandam sa faceti click dreapta pe tastatura in acest meniu si sa alegeti "Uninstall Driver". Reporniti PC-ul si Windows ar trebui sa download-eze in mod automat driver-ele generice pentru tastatura.

 

Verificati sa nu existe firimituri

 

Solutiile de mai sus sunt bazate pe software, dar daca ati respectat instructiunile initiale si ati suspectat ca problema dvs. este legata de hardware, va trebui sa va murdariti ... literalmente.

Tineti laptopul invers sau cel putin la un unghi de 45-75 de grade fata de orizontala si dati laptopului o mica zgaltaiala. Uneori, firimiturile de la prânz sau de la ultima pauza de gustare pot fi blocate sub taste. Daca una-doua taste sunt blocate pentru ca ati varsat lichid, puteti desface usor capacelul tastei si sa curatati cu o carpa inmuiata in alcool sau apa calduta (nu turnati nimic direct pe tastatura, folositi doar carpa sau betisoare cu vata). Daca o sectiune a tastaturii este blocata din cauza lichidului, cum ar fi o ceasca de suc sau cafea, cea mai buna solutie este sa inlocuiti ansamblul tastaturii.

Tastatura defecta

 

Daca sunteti inca in perioada de garantie, incercati asistenta tehnica oferita de producatorului laptopului. Daca acestia determina ca tastatura este defecta, ar trebui sa aveti posibilitatea sa o inlocuiti fara probleme. Daca nu mai aveti garantie puteti merge oricand la un service pentru inlocuirea tastaturii. Inainte de a va trimite laptop-ul in garantie sau de a-l preda unui tehnician de service, totusi, este intotdeauna recomandabil sa faceti o copie de rezerva a unitatii hard .