Cum schimbati rezolutia ecranului in Windows

Cum schimbati rezolutia ecranului in Windows

Regrarea rezolutiei ecranului de laptop poate fi necesara pentru a rezolva anumite probleme legate de dimensiunea afisajului. Acelasi procedeu este valabil si pentru schimbarea rezolutiei monitoarelor sau proiectoarelor.

Modificati rezolutia ecranului

Pasii pentru modificarea rezolutiei displayului sunt simpli, dar tineti cont ca exista mici diferente in functie de versiunea de Windows pe care o aveti instalata.

1. Deschideti Control Panel din meniul Power User (apasati tasta Win + tasta X pentru shortcut) daca folositi Windows 10 sau 8. Pe versiunile mai vechi Control Panel este in meniul Start.

Mic truc: Pentru a deschide Control Panel puteti folosi caseta de dialog Run sau cu Command Prompt.

2. Deschideti sectiunea Appearance and Personalization (in Windows XP se numeste Appearance and Themes) sau treceti direct la pasul urmator daca vizualizati applet-urile din Control Panel prin icon-uri.

3. Selectati "Display" sau daca folositi Windows Vista alegeti "Personalization".

4. Pentru a identifica setarile de rezolutie ale ecranului in Windows 10, 8 sau 7, selectati "Change display settings" din partea stanga a ecranului. Daca aveti instalat Windows 10, dati click sau apasati pe linkul Advanced display settings. Cei care au Windows Vista trebuie sa foloseasca optiunea Display Settings.

In Windows Xp, aceasta optiune se gaseste in tabul Setting la Display Properties.

5. Folositi meniul drop-down sau glisorul de langa Resolution (Screen Resolution in XP) pentru a schimba rezolutia ecranului.

In cele mai multe cazuri, cea mai buna rezolutie este de 800 x 600 sau 1024 x 768 pixeli, dar ar trebui sa tineti cont de displayul laptopului. Oricum cea mai buna setare este subiectiva si tine de preferintele personale.

Unele tipuri de softuri necesita setarea rezolutie ecranului la o anumita dimensiune. Daca vi se afiseaza erori cand incercati sa deschideti anumite programe, asigurati-va ca ati facut setarile necesare in ceea ce priveste rezolutia displayului.

Inainte de finalizare, trebuie sa tineti cont ca daca veti selecta o rezolutie prea mare exista riscul ca displayul sa nu afiseze nimic.

6. Dati click pe OK pentru a salva modificarile. Nu este nevoie sa restartati laptopul.

Mic truc!

- Un alt mod de a schimba rezoltuia in anumite versiuni de Windows este sa dati click dreapta pe desktop si sa alegeti Display - Screen Resolution sau Properties, in functie de sistemul de operare instalat. Dupa aceea trebuie doar sa urmati pasii descrisi mai sus.