Cum verifici ce placa video ai intr-un calculator, laptop, all-in-one cu Windows? - 6 metode eficiente

Cum verifici ce placa video ai intr-un calculator, laptop, all-in-one cu Windows? - 6 metode eficiente

Cauti o metoda eficienta pentru a afla ce placa video ai in calculator, all-in-one sau laptop? Noi iti oferim 6!

Placa video se mai numeste placa grafica, adaptor video sau display adapter. Se conecteaza la placa de baza a sistemului si genereaza imagini de iesire pentru afisare.Ca sa poti aborda anumite jocuri trebuie sa stii ce placa video ai in calculator. Harware-ul actual care alimenteaza sistemul de operare Windows 10 poate varia foarte mult, iar acest lucru are impact asupra performantei de lucru si de joc. Prin urmare, este esential sa stii ce placa video ai in calculator.

Pentru cei mai multi utilizatori, placa grafica este o componenta de performanta critica - desi este adesea considerata secundara procesorului. Pentru gameri, placa video este de obicei cel mai important lucru care conteaza intr-un calculator ori laptop. Daca vrei sa abordezi orice fel de joc, cu siguranta vei descoperi ca placa video este listata printre cerintele de sistem cele mai importante. Asta pentru ca de placa video depinde in cea mai mare parte calitatea imaginilor redate pe monitor.

Apoi, placile video sunt la fel de importante pentru editare, pentru ca randarea si nucleurile CUDA sunt alimentate de placa grafica existenta in calculator. Cele mai multe jocuri si programe Windows includ detalii despre nivelurile de suport pentru placa video. Daca vrei sa testezi un joc mai nou sau niste programe recent lansate, printre primele lucruri pe care trebuie sa le faci este sa verifici daca placa video pe care o ai este suficient de buna pentru acestea.

Dedicata sau integrata ?

Cand nu stii daca ai o placa dedicata sau integrata si ce performanta poate oferi aceasta, poti sa verifici usor capacitatile si specificatiile sale, fara sa dezmembrezi neaparat laptopul, desktopul sau tableta ca sa ajungi la chipul grafic (cu toate ca si aceasta este o metoda buna).

Deci, fie ca ai cumparat echipamentul fara sa stii exact ce placa video contine, fie ca a trecut mult timp de cand ai instalat placa video in calculator si nu-ti mai aduci aminte ce era, sfaturile de mai jos te pot ajuta. Nu conteaza daca vrei sa instalezi un joc nou, daca vrei sa inveti sa editezi sau sa testezi noi aplicatii, te putem ajuta sa afli mai multe informatii despre placa grafica din calculatorul sau laptopul tau.

Cum verific placa video din calculator, all-in-one sau laptop?

Exista sase metode principale prin care poti face acest lucru (fara a fi exhaustive).

I. Verifica placa video din Device Manager

II. Verifica placa video din Display Settings

III. Verifica placa video ruland un program special - DxDiag

IV. Verifica placa video in mod automat cu un tool extern

V. Foloseste Device ID

VI. Verifica placa grafica folosind instrumentul AIDA64

In continuare iti propun sa analizam pe rand aceste 4 modele, pentru ca tu sa o alegi pe cea care iti este mai la indemana.

Metoda I: Verifica placa video cu Device Manager

Cea mai directa modalitate prin care poti verifica placa video in Windows este sa folosesti Device Manager. Acesta iti ofera acces la o imagine detaliata a tuturor componentelor hardware recunoscute de Windows. In acest mod poti sa verifici si alte dispozitive hardware din Device Manager - tastatura, placa de sunet, memorie, hard disk etc.

Urmeaza pasii pentru a verifica ce placa grafica ai in calculator, all-in-one sau laptop.

1. Apasa simultan de pe tastatura urmatoarele butoane: tasta cu logo-ul Windows + tasta X (in acelasi timp). Apoi da click pe Device Manager.

2. Apasa dublu click pe Display adapters pentru a extinde sectiunea. Aici o sa vezi exact ce placa video exista in calculator sau laptop.

3. Click dreapta pe numele placii grafice si apasa pe Properties. In unele situatii, pot exista doua placi video instalate intr-un calculator. In acest caz, poti sa le selectezi pe rand pentru a afla detalii despre fiecare din ele.

4. In acest stadiu ar trebui sa vezi un panel nou despre informatiile detaliate ale placii grafice respective. Poti afla informatii generale, amanunte despre driver si multe altele. In plus, poti verifica Device status ca sa te convingi ca placa ta functioneaza in parametri normali.

Device ManagerDevice Manager

Metoda II. Verifica placa video din Display Settings

O alta modalitate rapida de a verifica placa video este chiar din Display Setting, de pe desktop. Display Setting iti permite sa personalizezi spatiul de lucru si sa modifici setarile conexe. Urmeaza pasii pentru a descoperi ce placa video foloseste calculatorul sau laptopul pe care lucrezi.

1. Apasa click dreapta pe o zona goala de pe desktop si selecteaza Display settings.

[caption id="attachment_9989" align="aligncenter" width="270"]Display SettingsDisplay Settings

2. Deruleaza in jos si apasa click pe Advanced Display Settings.

Advanced Display SettingsAdvanced Display Settings

3. In tabul Adapter, poti consulta informatii despre placa video si chiar detalii despre memoria sa grafica.

AdapterAdapter

Metoda III. Verifica placa video ruland un program special - DxDiag

A treia metoda prin care poti sa afli detalii despre placa video, este sa rulezi un program special numit DxDiag. Acesta este de fapt termenul prescurcat de la DirectX Diagnostics si este un tool foarte util pentru vizualizarea informatiilor despre placa video si placa de sunet. Etapele sunt urmatoarele:

1. Pe tastatura, apasa in acelasi timp butonul cu logo-ul Windows + R. Se deschide casuta Run box.

2. Aici scrie textul: "dxdiag' si apasa Enter.

3. Asteapta cateva secunde pentru ca aplicatia sa incarce informatiile.

4. Apasa pe tabul Display si poti vedea informatiile despre placa video; inclusiv tipul driverului, data si versiunea.

DxDiagDxDiag

Mic truc: In sectiunea Notes poti sa verifici daca exista vreo problema la nivelul placii grafice.

Metoda IV. Verifica placa video in mod automat cu un tool extern

Poti sa verifici informatiile de placa video si sa remediezi orice problema legata de aceasta cu Driver Easy. Practic cu acest tool poti sa vizualizezi cu usurinta informatiile de pe placa video din Windows si chiar sa exporti detaliile placii grafice in computer (poti inclusiv sa partajezi fisierul).

Cum aflu ce placa video este in laptopul sau calculatorul meu?

Urmeaza pasii de mai jos pentru a verifica placa video interna.

1. Descarca si instaleaza Driver Easy - Pentru aceasta acceseaza linkul urmator: www.drivereasy.com/.

2. Ruleaza Driver Easy si apasa click pe Hardware Info in panoul din stanga.

Ruleaza Driver EasyRuleaza Driver Easy

3. Click pe Graphics si vei vedea informatiile detaliate ale placii grafice din Windows. Tot aici ai o imagine de ansamblu despre informatiile legate de componentele harwdare (placa de baza, procesor, memorie etc).

GraphicsGraphics

Metoda V. Foloseste Device ID pentru a afla detalii despre placa video

1. In Device Manager apasa click dreapta pe adaptorul video VGA neidentificat.

2. Selecteaza Properties.

3. Acceseaza tabul "Details"

4. In campul "Properties" selecteaza ID hardware. Pe ecran apare o fereastra cu mai multe valori. Poti sa copiezi una din aceste valori in clipboard (foloseste click dreapta).

5. Accesseaza site-ul https://driverpack.io/ro/catalog, iar in casuta de cautare lipeste ID-ul placii.

6. Ti se vor afisa imediat detalii despre placa video + sugestia de a descarca exact driverul pentru ea. Desigur, pentru descarcarea driver-ului este mai indicat sa folosesti direct site-urile producatorilor - AMD, Intel sau Nvidia. Cunoscand modelul de placa video, va fi usor sa identifici driverul pe site-ul producatorului si sa-l descarci exact de acolo.

Metoda VI. Verifica placa grafica folosind instrumentul AIDA64

AIDA64 (sau vechiul Everest) este unul din multele tool-uri care te pot ajuta sa afli detalii despre placa video din calculator sau laptop. De fapt, el te ajuta sa consulti informatii despre mai multe componente hardware interne.

Ca sa-l descarci gratuit si sa-l instalezi, foloseste urmatorul link:

https://www.aida64.com/

Ruleaza-l, deschide radacina Computer - click pe "Rezumat" si aici gasesti listata placa video. Click direct pe ea pentru informatiile pe care le cauti.

Atentie: poti folosi gratuit AIDA64, dar cu anumite limitari.

Situatie speciala: Cum afli placa video dintr-un calculator care nu mai porneste? Dar dintr-un laptop?

Sincer, acest lucru este mai complicat. Daca ai o placa video dedicata pe calculator poti incerca sa o instalezi pe un alt calculator si sa urmezi una din metodele de mai sus. Acelasi lucru il poti faci si in cazul unui laptop cu placa video dedicata (desi mult mai greu avand in vedere compatibilitatea limitata a placilor video dedicate de laptop).

In cazul in care nu ai posibilitatea sa testezi placa video pe un alt calculator sau laptop, mai este un lucru pe care poti sa-l incerci. Pur si simplu uita-te la placa video extrasa din pc sau laptop. In general pe placile video exista o serie de amanunte, aparent inutile. Doar aparent, pentru ca unele din acestea te pot ajuta sa identifici ce placa video ai pe calculator. Copiaza pe rand codurile in casuta de cautare de pe internet si vei gasi denumirea placii video.

Daca laptopul are placa video integrata si nu porneste, atunci va fi si mai dificil sa poti sa afli exact denumirea placii video. Poti incerca sa cauti modelul de laptop pe site-ul producatorului si sa verifici care este configuratia cu care a plecat din fabrica.

Acestea sunt cele mai eficiente 6 moduri de a verifica placa video in Windows.