De ce sa NU cumperi un laptop cu touchscreen (ecran tactil) ?

De ce sa NU cumperi un laptop cu touchscreen (ecran tactil) ?

Ecranele cu touchscreen (ecran tactil) sunt utile in cazul tabletelor, tablet pc-urilor si smartphone-urilor, dar sa cumperi un laptop cu tochscreen nu este cea mai buna idee. Iata cateva motive pentru care nu se merita sa cumperi un laptop cu ecran tactil.

laptop cu touchscreenlaptop cu touchscreen

1. In general laptopurile cu touchscreen sunt mai scumpe

Unele laptopuri sunt disponibile doar cu touchscreen iar altele pot avea touchscreen optional. Optional inseamna automat ca trebuie sa platiti mai mult.

In general facand comparatie intre un laptop cu ecran normal si unul cu touchscreen, avand configuratie similara si caracteristici relativ asemanatoare cel cu touchscreen va fi mai scump.

2. Durata de viata mai slaba a bateriei.

Indiferent daca veti folosi ecranul tactil acesta tinde sa epuizeze mai repede bateria (rezultand o scadere a duratei de viata a bateriei cu pana la 15 - 25%).

De exemplu, testand bateria pe doua laptopuri Lenovo Thinkpad T460, din care unul cu touchscreen si unul cu ecran non-tactil a rezultat ca pe varianta cu touchscreen bateria s-a epuizat mai rapid.

Mai exact modelul non-tactil a tinut circa 17 ore in timp ce bateria modelului cu touchscreen a tinut doar 13 ore - ceea ce inseamna o diferenta de 22%.

Din pacate nu puteti face mai nimic pentru a reduce aceast consum mai mare al bateriei din cauza ecranului tactil.

Desi veti incerca sa dezactivati ecranul tactil folosind Windows Device Manager veti descoperi ca rezultatele nu se modifica prea mult.

Digitizatorul continua sa epuizeze energia bateriei, chiar daca nu senzorul tactil nu este activat.

Din pacate, nu puteti face nimic in legatura cu acest aspect odata ce ati cumparat un laptop cu ecran tactil. Cand am incercat sa dezactivam ecranul tactil (utilizand Windows Device Manager) pe doua notebook-uri si am testat, rezultatele au fost aproape identice. Digitizatorul continua sa slabeasca bateria, chiar daca nu raspunde atingerilor.

3. Un laptop cu touchscreen inseamna automat un laptop mai greu si mai gros.

Ecranul tactil adauga inca 90 - 180 grame la greutatea unui laptop. De exemplu laptopul EliteBook Folio G1 fara touch cantareste 970 de grame, in timp ce varianta cu touchscreen are 1.25 kg.

Acelasi lucru este valabil si in cazul laptopului XPS 13 (1.22 versus 1.32 kg).

Cand folositi touchscreen-ul unei tablete sau al unui smartphone de obicei il apropiati de ochi, dar in cazul unui laptop acest lucru este mai dificil - practic trebuie sa va aplecati peste tastatura, sa folositi miscari mai ample ale incheieturii si mainii pentru a introduce text si pentru a da clickuri.

Adaugarea unui ecran tactil inseamna adaugarea a 200-300 gr in plus fata de greutatea standard a laptopului.

4. Unghi de vizualizare mai slab.

Cele mai multe ecrane tactile sunt fabricate dintr-un material lucios ce limiteaza unghiul de vizualizare si adauga reflexii. Imaginati-va ca vreti sa vizualizati o prezentare sau sa vedeti un film pe un laptop cu touchscreen impreuna cu doi prieteni.

Dumneavoastra veti vedea imaginea ok, dar prietenii dumneavoastra care stau la 45 grade sau mai departe de centru vor vedea niste imagini spalacite.

Sigur, exista cateva laptopuri cu ecrane tactile nereflectorizante (de exemplu Lenovo ThinkPad T460 si T460s), dar acestea sunt exceptii. In general, chiar si producatorii care pretind ca anumite laptopuri au ecrane anti-glare (anti-orbire/ anti-reflexii) sunt extrem de lucioase.