De ce sa Nu va cumparati un laptop cu ecran de 15 inch?

De ce sa Nu va cumparati un laptop cu ecran de 15 inch?

Chiar asa - De ce? Cand toata lumea se uita in primul rand dupa un laptop cu ecran de 15 inch - nu e nici prea mare de 17", dar nici prea mic - de 12- 13 inch.

Haideti sa urmarim motivele pe care le invoca unii utilizatori cu experienta care va recomanda sa evitati laptopurile cu ecran de 15 inch.

Specialistii vorbesc adesea despre ceea ce se numeste "intelepciunea multimilor", insa doar pentru ca ceva este foarte popular, nu inseamna ca este si bun.

Un laptop de 15 inch versus un laptop de 12 inch

Potrivit firmei de cercetare NPD, 68.1% din laptopurile cu Windows vin cu ecrane de 15 inch. Procentul scade la 9.4% daca vorbim despre laptopuri de 14 inch, la 2.4% daca ne referim la cele de 13 inch si la 10% pentru cele de 11 inch. Aceste laptopuri cu ecran de 15 inch reprezinta o pluralitate de 2 in 1, avand 39.8 % din cota de piata - un procent semnificativ mai mare fata de ratele ocupate de laptopurile cu ecran de 13 inch (30.6%) si 14 inch (15.4%).

Laptop 15 inch vs laptop 12 inchLaptop 15 inch vs laptop 12 inch

Consumatorilor mainstream le plac laptopurile de 15 inch, pentru ca vor sa aiba un ecran mai mare la dispozitie dar si pentru ca la aceasta clasa de dimensiuni, raportul performanta - pret este unul foarte bun. Din pacate, multi utilizatori nu inteleg care sunt avantajele unui laptop usor pe care sa-l poata transporta cu usurinta si pe care sa-l foloseasca mult timp pe baterie. Cele mai multe laptopuri cu ecran de 15 inch sunt destul de voluminoase pentru a se potrivit confortabil pe bratele utilizatorului si sunt prea grele pentru a le muta des dintr-un loc in altul. In medie un laptop de 15 inch catareste 2.27 kg, ceea ce nu e putin. Spre deosebire de acesta, un laptop de 14 inch cantareste 1.67 kg sau chiar mai putin, in timp ce un model cu 13 inch are 1.48 kg sau mai putin.

Chiar daca tineti laptopul doar in casa, ar trebui sa-l puteti pune pe o masa mica sau o comoda. Daca nu puteti sa mutati cu usurinta laptopul in casa, atunci aveti mai degraba un desktop si nu un notebook portabil.

Daca vreti sa va bucurati de experienta unui ecran mai mare, de ce sa nu folositi un calculator sau un monitor extern pe care sa-l conectati la un laptop mai compact? Ba chiar ati putea conecta si doua monitoare la un singur laptop. Un monitor de 23 inch Full HD este mult mai mare decat cel mai mare display disponibil pe un laptop si puteti achizitiona unul decent la pret accesibil. In acest mod impuscati doi iepuri dintr-un foc: aveti spatiu de lucru imens cand doriti acest lucru si un laptop usor cu adevarat portabil.

Vreti sa aflati totusi pentru ce utilizatori se recomanda laptopurile cu ecran de 15 inch? Citeste in continuare articolul.

Daca nu puteti transporta cu usurinta laptopuri, atunci de ce mai cumparati un astfel de dispozitiv? De ce sa nu va rezumati la o unitate pc? Poate ca aveti priza in fiecare camera, dar asta nu inseamna ca nu aveti nevoie de o durata de viata lunga a bateriei. Daca laptopul sta mult timp in priza asta nu inseama ca este mai confortabil de utilizat. Chiar vreti sa va limitati la partea dreapta a canapelei sau la una din lateralele patului (acolo unde sunteti mai aproape de priza pentru ca laptopul sta mai tot timpul pe alimentator)? In plus, stiti cate accidente au loc cand copilul, cainele sau pisica se impiedica de firul care intra in priza? Prea multe. Iar asta inseamna cheltuieli de service in plus.

Autonomia bateriei

Specialistii au facut teste de autonomie a bateriei pentru un laptop cu ecran de 15 inch, respectiv pentru un model cu display mai mic de 13 inch. Rezultatele graiesc de la sine. Un laptop cu ecran de 15 inch mai scump are o bateria care tine in medie doar 6 ore si jumatate. Laptopurile accesibile sunt echipate cu baterii care tin in medie 5 - maxim 6 ore. Dar un laptop de 13 inch are o baterie de poate tine pana la 8 ore si jumatate. La fel, un model cu ecran de 14 inch are o autonomie mai buna, de pana la 8 ore.

Despre laptopurile de 15 inchDespre laptopurile de 15 inch

Producatorii si distribuitorii au o mare parte din vina pentru popularitatea excesiva care s-a creat in jurul laptopurilor cu ecrane de 15 inch. Indiferent daca intrati intr-un magazin clasic sau accesati un magazin online de echipamente IT veti vedea ca exista mai multe exemplare de laptopuri cu ecran de 15 inch. Nu 13 inch, nu 14 inch.

Pentru cine este potrivit un laptop de 15 inch?

Exista multi utilizatori care au intr-adevar nevoie de un laptop cu ecran de 14 inch. Profesionistii creativi, gamerii si utilizatorii din mediul de afceri cauta laptopuri cu ecran de minim 15 inch pentru ca au nevoie de putere de calcul: procesor mai bun, placi grafice performante - acestea nu sunt de obicei disponibile pe laptopuri cu platforme inguste.

Daca sunteti un grafician profesionist, inginer de proiectare, specialist editare video, atunci merita sa investiti intr-un laptop mai performant cu ecran mai mare - ca sa vedeti mai bine ceea ce lucrati. Este posibil chiar sa fie nevoie sa transportati laptopul acela mai greu intr-un studio sau intr-o locatie de filmare. Dar daca acesta este cazul dumneavoastra si lucrati cu imagini, cu siguranta sunteti dispus sa platiti mai mult pentru un laptop mai bun.

La fel si gamerii sunt dispusi sa plateasca mii de dolari pentru a obtine performantele de care au nevoie.

Concluzie

Prin urmare daca nu faceti grafica, nu lucrati cu imagini si videoclipuri si nici nu va considerati un gamer inrait, atunci cu incredere ar trebui sa va uitati la un laptop mai compact - cu ecran de 12, 13 sau 14 inch. Castigati din start o autonomie mai buna a bateriei si portabilitate.