De ce si cum sa cresti luminozitatea pe ecranul unui laptop?

De ce si cum sa cresti luminozitatea pe ecranul unui laptop?

Probabil ca trebuie sa schimbati luminozitatea ecranului in mod regulat. Cand este stralucitor afara, este nevoie sa cresteti luminozitatea pentru a putea vedea. Cand va aflati intr-o camera intunecata, veti dori sa se intunece, astfel incat sa nu va raneasca ochii. Scaderea luminozitatii ecranului va va ajuta, de asemenea, sa economisiti energie si sa cresteti durata de viata a bateriei laptopului.

 

Pe langa schimbarea manuala a luminozitatii ecranului, puteti solicita ca Windows sa o schimbe automat in mai multe moduri, in functie de faptul ca sunteti conectat la priza, de cantitatea de energie ramasa a bateriei sau folosind un senzor de lumina ambientala incorporat in multe dispozitive moderne.

 

Crescand luminozitatea displayului textul, imaginile si clipurile video vor fi mai clare. Exista mai multe moduri prin care puteti face acest lucru. In cazul unui desktop, butoanele de luminozitate sunt dispuse pe monitor sau in meniul de optiuni al acestuia. Cat priveste laptopurile, acestea va permit sa reglati luminozitatea din tastatura, fara sa navigati printr-un meniu stufos.

 

Laptopurile sunt diferite de la un model la altul, insa in general butoanele pentru setarea luminozitatii pot fi identificate dupa o pictograma in forma de soare, iar cele utile pentru setarea "Contrastului" pot fi identificate dupa icon-ul in forma de semiluna. Prin urmare, uitati-va dupa aceste icon-uri pe tastatura dumneavoastra si data viitoare cand veti dori sa modificati setarile de luminozitate si contrast folositi-va de acestea.

 

 

Reglati contrastul si a lumiozitatea displayului manual:

 

De ce si cum sa cresti luminozitatea pe ecranul unui laptop?

 

Localizati pe tastatura butoanele cu iconite in forma de Soare (pentru luminozitate) si semiluna (pentru contrast). Adesea, aceste taste fac parte din randul de taste F – adica de la F1 la F12 – care apar deasupra randului de numere de pe tastatura. La unele laptopuri, langa tastele cu aceste pictograme exista sageti in sus si in jos care va permit sa reglati rapid luminozitatea si contrastul. Apasati sageata in sus pentru a creste luminozitatea/ contrastul si sageata in jos pentru a scadea acesti parametri.

 

Apasati si tineti apasata tasta Fn, iar apoi apasati tasta de luminozitate.

 

Apasati tasta pana cand ecranul ajunge la luminozitatea pe care o doriti.

 

La anumite modele de laptopuri reglajele de luminozitate se afla in meniul Display.

 

!! Mici trucuri La toate modelele recente de MacBook, luminozitatea poate fi controlata prin tastele F1 si F2. Apasati F1 pentru diminuarea luminozitatii si F2 pentru a creste luminozitatea. Nu trebuie sa tineti apasata tasta Fn.

 

Prin scaderea luminozitatii si contrastului displayului se va reduce efectul de orbire, iar autonomia bateriei va creste. Prin urmare, atunci cand aveti de prezentat proiecte importante, ati uitat alimentatorul acasa sau exista alte situatii cand vreti sa lucrati mai mult timp pe baterie, reduceti luminozitatea displayului.

 

De asemenea, puteti regla luminozitatea afisajului si din Windows. Acest lucru este util in special daca tastatura nu are aceste taste sau daca utilizati o tableta si trebuie sa faceti acest lucru in cadrul unui software.

 

Pe Windows 10, puteti gasi un glisor de luminozitate rapid in Centrul de actiuni. Pentru a-l accesa, faceti click sau atingeti pictograma balonului de notificare care apare in partea dreapta a ceasului in bara de activitati. Daca nu vedeti glisorul, faceti click pe optiunea „Extinde. Faceti click (sau atingeti) si trageti glisorul pentru a regla luminozitatea ecranului.

 

Pe un ecran tactil, puteti, de asemenea, sa glisati din partea dreapta a ecranului pentru a deschide Centrul de actiune.

 

De ce si cum sa cresti luminozitatea pe ecranul unui laptop?

 

Veti gasi aceasta optiune si in aplicatia Setari pe Windows 10. Deschideti aplicatia Setari din meniul Start, selectati „Sistem” si selectati „Afisare”. Faceti click sau atingeti si trageti glisorul „Ajustati nivelul de luminozitate” pentru a schimba nivelul de luminozitate.

 

De ce si cum sa cresti luminozitatea pe ecranul unui laptop?

 

Daca utilizati Windows 7 sau 8 si nu aveti o aplicatie Setari, aceasta optiune este disponibila in Panoul de control. Deschideti Panoul de control, selectati „Hardware si sunet” si selectati „Optiuni de alimentare”. Veti vedea un glisor „Luminozitatea ecranului” in partea de jos a ferestrei Planuri de alimentare.

 

De ce si cum sa cresti luminozitatea pe ecranul unui laptop?

 

De ce si cum sa cresti luminozitatea pe ecranul unui laptop?

 

Cum sa reglati automat luminozitatea cand sunteti conectat la priza

 

Puteti seta diferite niveluri de luminozitate a afisajului pe laptop sau tableta, daca sunteti sau nu conectat la o priza. De exemplu, ati putea sa-l setati la un nivel de luminozitate ridicat atunci cand sunteti conectat la priza si la unul mai scazut cand sunteti pe baterie. Windows ar ajusta apoi automat luminozitatea.

 

Pentru a regla acest lucru, deschideti Panoul de control. Selectati „Hardware si sunet”, selectati „Optiuni de alimentare” si faceti click pe linkul „Modificati setarile planului” de langa planul de alimentare pe care il utilizati. Probabil ca utilizati planul de alimentare echilibrat.

 

Configurati diferite niveluri de luminozitate a ecranului pentru „Pe baterie” si „Conectat” sub „Ajustati luminozitatea planului”. Aceasta setare este legata de planul dvs. de alimentare. Puteti configura diferite niveluri de luminozitate a ecranului pentru diferite planuri de alimentare si puteti comuta intre ele, daca doriti

 

De ce si cum sa cresti luminozitatea pe ecranul unui laptop?

 

 

Cum sa reglati automat luminozitatea in functie de durata de viata ramasa a bateriei

 

Puteti ajusta automat iluminarea de fundal a afisajului in functie de cantitatea de energie ramasa a bateriei laptopului sau tabletei. Pe Windows 10, puteti utiliza functia Economisire baterie  pentru a face acest lucru. Deschideti aplicatia Setari, selectati „Sistem”, apoi „Baterie”.

 

Asigurati-va ca optiunea „Scadeti luminozitatea ecranului in timpul economisirii bateriei” este activata, apoi alegeti procentul la care doriti sa se activeze Economisirea bateriei. Cand Economisirea bateriei se activeaza la acel nivel, va scadea lumina de fundal si va va economisi energie. In mod prestabilit, Battery Saver se activeaza atunci cand aveti 20% baterie ramasa.

 

Din pacate, nu exista nicio modalitate de a regla nivelul exact de luminozitate pe care il va alege Battery Saver. De asemenea, puteti activa manual aceasta functie din pictograma bateriei.

 

De ce si cum sa cresti luminozitatea pe ecranul unui laptop?

 

 

Cum sa ajustati automat luminozitatea in functie de lumina ambientala

 

Multe laptop-uri si tablete moderne au un senzor de luminozitate ambientala, care functioneaza similar cu cel gasit pe smartphone-uri si tablete. Windows poate folosi senzorul pentru „luminozitate adaptiva”, crescand automat luminozitatea afisajului atunci cand va aflati intr-o zona luminoasa si scazand luminozitatea atunci cand va aflati intr-o camera intunecata.

 

Este posibil sa scada sau sa creasca automat luminozitatea afisajului atunci cand nu doriti, si este posibil sa preferati sa gestionati luminozitatea manual cu setarile de mai sus. Poate doriti sa il incercati si sa dezactivati pentru a decide care va place mai mult.

 

Pentru a activa sau dezactiva aceasta functie pe Windows 10, deschideti aplicatia Setari, selectati „Sistem”, apo „Afisare”. Activati sau dezactivati optiunea „Schimbati automat luminozitatea atunci cand lumina se schimba”. Veti vedea aceasta optiune numai daca dispozitivul dvs. are un senzor de luminozitate ambientala.

 

De ce si cum sa cresti luminozitatea pe ecranul unui laptop?

 

Puteti modifica aceasta setare si prin Panoul de control. Deschideti Panoul de control, selectati „Hardware si sunet”, selectati „Optiuni de alimentare”, faceti click pe „Modificati setarile planului” de langa planul de alimentare pe care il utilizati si faceti click pe „Modificati setarile avansate de alimentare”.

 

Extindeti sectiunea „Afisare” aici, apoi extindeti sectiunea „Activati luminozitatea adaptiva”. Optiunile de aici va permit sa controlati daca luminozitatea adaptiva este utilizata atunci cand sunteti pe baterie sau cand sunteti conectat la priza. De exemplu, puteti sa o dezactivati cand sunteti conectat si sa o lasati activata cand sunteti pe baterie.

 

De ce si cum sa cresti luminozitatea pe ecranul unui laptop?

 

Puteti ajusta luminozitatea ecranului atat automat, cat si manual, si ambele au timpul si locul lor. Activarea luminozitatii automate nu va va impiedica sa va modificati luminozitatea cu taste rapide sau cu optiunile din Windows ori de cate ori aveti chef, asa ca nu aveti nimic de pierdut incercand toate optiunile de mai sus.Produse recomandate