Gaming laptop versus Desktop

Gaming laptop versus Desktop

Cei mai multi gameri stiu ca desktopurile mari tind sa fie mai rapide comparativ cu cele mini. Cipurile mai rapide necesita o putere mai mare de procesare, genereaza mai multa caldura si au mai multe tranzistoare, toata acestea insemnand mai mult spatiu.

Foarte putini oameni cred, chiar si pentru o secunda, ca un laptop poate depasi performantele unui desktop la fel de scump, construit in acelasi an.

Cu toate acestea, multi gameri inca nu stiu ce hotarare sa ia atunci cand trebuie sa aleaga intre un laptop si un desktop de jocuri. Faptul ca laptopurile sunt mai lente decat desktopurile este un lucru bine cunoscut, dar nu se stie exact cu cat sunt mai lente comparativ cu desktopurile.

Asa ca multi gameri cantaresc reducerea performantelor in raport cu pretul si portabilitatea oferite de un notebook. Iata ce trebuie sa stiti inainte de a alege intre un laptop de gaming si un desktop.

Gaming laptop versus DesktopGaming laptop versus Desktop

Performanta procesorului

Procesoarele moderne sunt rareori factorul limitativ in performanta jocurilor video. CPU contribuie la viteza software-ului si poate fi in cazuri rare foarte important. Jocul de strategie Civilization V de exemplu, ruleaza chiar si pe procesoare mai slabe, dual core.

Poate va asteptati sa vedeti o diferenta notabila de performanta intre componentele unui laptop si respectiv cele ale unui desktop, dar ambele sunt destul de asemanatoare. Procesorul Intel Core i5-4590 de pe un desktop mediu are un scor de performanta 80 in SiSoft Sandra Processor Arithmetic. Procesorul Intel Core i7 4700HQ, un quad core entry-level de pe laptop, are acelasi scor de performanta, realizat cu acelasi test.

Performanta grafica

Chipurile grafice de ultima generatie reprezinta o adevarata provocare pentru laptopuri. Consuma mult mai multa putere decat un procesor Intel si necesita un sistem de racire foarte bun pentru a fi operationale. Acesta este motivul pentru care laptopurile de jocuri tind sa fie mai mari si mai grele comparativ cu modelele standard.

Performanta in jocuri este esentiala, iar atunci cand sunt abordate dintr-o perspectiva practica, laptopurile se dovedesc surprinzator de capabile.

Sa luam de exemplu un laptop Alienware 17. Daca este echipat cu o placa video GTX 880M, pe un astfel de laptop se poate juca Battlefield 4 la o medie de 44 cadre pe secunda, cu detalii ultra si rezolutie 1080p. Nu e rau, desi un desktop quad core cu un GTX 780 Ti poate depasi cu usurinta o medie de 60 cadre pe secunda avand aceleasi setari si oferind o experienta mai buna.

Majoritatea gamerilor prefera desktopurile, dar experienta laptopului poate fi una interesanta.

Optiuni de upgrade

Un punct major de diferentiere intre un laptop de jocuri si un desktop este posibilitatea de upgrade. Calculatoarele desktop pot fi imbunatatite mai usor decat laptopurile, care au multe limitari. Cele mai multe laptopuri vin cu un procesor lipit de placa de baza si nu poate fi schimbat.

La fel se intampla si in cazul multor placi video. Ba unii producatori au inceput sa lipeasca si memoria RAM si sa foloseasca SSD-uri non-standard.

Ca o concluzie putem spune ca desktopurile sunt mai flexibile si permisive comparativ cu laptopurile. In ceea ce priveste performanta procesorului, ambele sunt mai asemanatoare decat v-ati putea imagina, dar desktopurile se bucura de un avantaj major la capitolul placa video, ceea ce conteaza cu adevarat in jocuri.

Veti plati mai mult pe un laptop de gaming decat pe un desktop cu aceleasi performante, iar optiunile de upgrade pe laptop sunt limitate.