Instaleaza Windows 10 de pe stick USB

Instaleaza Windows 10 de pe stick USB

Intr-un articol precedent am discutat despre posibilitatea de upgrade la Windows 10 de la Windows 7 sau 8, prin procedura de download direct de pe site-ul Microsoft. Mai exista o varianta de instalare a lui Windows 10, iar aceasta este prin stick usb. Va spunem mai departe detaliat ce trebuie sa faceti, iar informatiile sunt utile si daca instalati de pe un DVD.

Fiind o procedura mai complexa am ales sa o detaliam in doua articole. Aceasta este prima parte, iar maine vom reveni cu ultima parte.

1. Prima data creati un stick USB bootabil

Daca faceti instalarea de pe DVD, veti crea un DVD bootabil. Acesta va contine fisierele necesare instalarii sistemului de operare Windows 10. Daca aveti sistem de operare cu licenta in prezent va recomandam sa mergeti pe "calea cea dreapta": faceti stick-ul bootabil folosind utilitarul de pe site-ul Microsoft - acesta este https://www.microsoft.com/ro-ro/software-download/windows10. Atentie: descarcati sistemul de operare in functie de ce versiune folositi in prezent - 32 sau 64 de biti. Rulati utilitarul si selectati Create installation media for another PC. Alegeti limba si versiunea de Windows 10 (atentie daca in prezent aveti un sistem de operare Home nu o sa puteti instala Professional-ul).

2. Va pregatiti pentru instalare

Foarte important este sa va salvati toate datele iainte de a incepe instalarea. Nu stiti ce s-ar putea sa mearga prost si exista riscul sa va pierdeti datele. Va recomandam salvarea datelor pe un hdd extern sau pe o partitie separata pe hdd.

3. Setati bootarea de pe stick USB sau disc

Pentru care va trebui sa restartati laptopul. De aici aveti doua optiuni:

a) fie intrati in BIOS si setati stick-ul USB astfel incat sa fie primul in lista mediilor de pe care se incarca sistemul de operare.

b) fie folositi Boot Meniu de unde puteti alege unitatea de pe care se va incarca sistemul de operare.

Dupa ce se incarca distributia Windows 10 va aparea mesajul "Press any key to boot from CD or DVD". Apasati deci orice tasta si asteptati sa porneasca programul de instalare.

Instalare Windows 10 pe laptop

In primul ecran vi se cere sa selectati limba, formatul pentru ora si metoda de instrare a tastaturii.

In urmatorul ecran faceti click pe "Instalare imediata". Dupa aceea va trebui sa introduceti cheia de licenta pentru activarea sistemului de operare (de la Windows 7 sau 8, ce foloseati pana acum).

Dupa introducerea cheii de activare vi se va cere sa fiti de acord cu conditiile licentei. Bifati si apasati next/ urmatorul.

 

Dupa ce ati ajuns in ecranul de introducere a cheii de activare (proces detaliat in articolul de ieri cu prima parte), sistemul va cere sa fiti de acord cu conditiile licentei. Pentru a continua trebuie sa acceptati termenii.

Ati ajuns in ecranul ce va permite sa selectati un anumit tip de instalare.

Aici exista doua variante:

a) Fie optati pentru Ugrade, caz in care se pastreaza programele, setarile si fisierele de pe sistemul anterior (in folderul Windows.old)

b) Fie alegeti o instalare particularizata (custom), caz in care instalarea va fi curata, fara a pastra vechile fisiere si setari. In timpul instalarii puteti partitiona hdd-ul si puteti sterge resturile de fisiere ramase.

Instaleaza Windows 10 de pe stick USB

Instaleaza Windows 10 de pe stick USB

O sa mergem pe a doua varianta, iar dupa instalarea Custom, veti ajunge intr-un ecran in care veti putea selecta partitia pentru instalare. Daca folositi hdd-ul vechi cel mai probabil veti observa mai multe partitii. Alegeti una din ele si apasati Next. In acest moment incepe copierea fisierelor Windows pe laptop, iar la finalizare laptopul va reporni singur.

Dupa ce laptopul reporneste va avea loc "Configurarea componentelor". In acest timp laptopul poate sa se restarteze si in anumite momente puteti observa ca apare un ecran negru. Este normal ce se intampla.

Aceste procese dureaza cateva minute si nu trebuie sa interveniti. Dupa finalizare sistemul va intreaba daca vreti sa va conectati automat la hotspoturile nesecurizate si la retelele partajate. Daca aveti wireless, puteti sa dati click.

- Setarea parametrilor. In acest stadiu puteti apasa "Folositi Setarile rapide" sau "Particularizati setarile" pentru dezactivarea anumitor functii Windows 10. Va recomandam sa alegeti a doua varianta si sa cititi foarte bine descrierea functiilor. Daca este ceva cu care nu sunteti de acord pur si simplu dezactivati functia. Acest lucru nu va dauna instalarii sau sistemului de operare. Este o chestiune de preferinte.

- Mai departe va trebui sa introduceti datele contului Microsoft sau sa creati un cont local pe laptop. Daca nu va puteti conecta la internet, mergeti pe varianta locala.

- In fine ultima etapa este despre configurarea si instalarea programelor standard. Windows 10 se pregateste sa ruleze, iar pe display apare scris "Pregatim totul pentru a fi gata". Procesul poate dura si peste jumatate de ora, mai ales daca aveti un laptop cu o configuratie mai slabuta. In tot acest timp nu fortati inchiderea sau repornirea laptopului. Pur si simplu asteptati.

Ati reusit! Sistemul de operare a fost instalat cu bine.

- In sfarsit veti putea vizualiza ecranul cu noul sistem de operare Windows 10.

Un ultimul lucru pe care vreau sal mentionez este instalarea driverelor imediat dupa instalarea sistemului de operare. Cel mai bine este sa le instalati manual, folosind site-ul producatorului laptopului. Daca sunteti conectat la Internet veti observa ca Windows 10 va incerca sa-si descarce singur driverele. Desi este mai comod asa, instalarea prin aceasta metoda nu este intotdeauna satisfacatoare.

Mai departe nu va mai ramane decat sa va bucurati de noua platforma Windows 10!Produse recomandate