Overclock pe laptop - riscuri si avantaje

Overclock pe laptop - riscuri si avantaje

Operatiunea de overclocking are drept scop marirea performantei procesorului astfel incat acesta sa lucreze la o frecventa mai mare. Daca vreti sa faceti overclocking, atunci ar trebui sa stiti la ce riscuri supuneti laptopul. Exista mari sanse sa va ardeti procesorul, acesta fiind unul din motivele pentru care veti pierde garantia daca faceti overclocking.

Atentie: Daca nu aveti cunostinte foarte bune de IT si hardware nu va recomandam sa faceti overclocking pentru ca exista mari riscuri sa va stricati laptopul. In cazul in care vi se pare ca laptopul actual nu da randamentul pe care il doriti, prima data asigurati-va ca este bine curatat, ca nu are probleme hardware sau software, probleme minore ce ar putea fi rezolvate si in urma carora laptopul ar putea rula mai rapid. Pentru curatare profesionala va stam la dispozitie.


Care sunt riscurile asociate overclockingului pe laptop?

Cel mai mare risc este sa va ardeti procesorul. In cele mai multe cazuri cand cel care incearca sa faca overcloking nu are cunostinte solide in domeniul hardware, el ajunge sa-i "prajeasca" procesorul. Daca procesorul se arde mai departe pierdeti garantia laptopului pentru ca aceasta situatie nu este acoperita de certificatul de garantie.

Apoi sa presupunem ca ati reusit si ati imbunatatit performanta procesorului prin overclocking. Mai departe trebuie sa monitorizati temperatura da, pentru ca in urma acestui proces exista un risc foarte mare ca procesorul sa se supraincalzeasca. Avand in vedere ca l-ati fortat sa lucreze la o frecventa mai mare este normal ca el tinde sa se supraincalzeasca. Cateva solutii ar fi sa cumparati un dispozitiv cu cooler pe care sa asezati laptopul sau un cooler mai puternic.

Si totusi, overclockingul are si avantaje?

Da, are. Altfel nu ar mai fi atat de multe persoane interesate de el. Ideea de baza este ca marind performanta procesorului, automat laptopul va putea gestiona mai bine operatiunile de lucru. Prin overclocking puteti imbunatati procesorul cu pana la 0.5 GHz. Cei care au experienta in overclocking stiu ca rabdarea este extrem de importanta pentru succes si inlaturarea riscurilor. Frecventa procesorului trebuie marita cate putin, de mai multe ori si trebuie monitorizate cu atentie efectele. Nu trebuie sa incercati sa mariti frecventa cu mai mult de 100-200 Mhz intr-o zi.

Este esential sa va asigurati periodic ca laptopul este foarte curat in interior. Pasta de pe procesor (de buna calitate) ar trebui si ea inlocuita la fiecare 6 luni. Aceste lucruri ajuta la diminuarea supraincalzirii laptopului - sunt operatiuni necesare pentru orice laptop, dar mai ales celui caruia i se face overclocking.

Ca o concluzie vreau sa subliniez doua lucruri:

- Overclockingul presupune riscuri si castiguri. Analizati-le cu atentie.

- Overclockingul nu este o joaca!!! Daca nu aveti cunostinte solide IT hardware si nu stiti foarte bine ce trebuie sa faceti NU va aventurati in aceasta provocare ce se poate sfarsi tragic pentru laptopul dumneavoastra!!Produse recomandate