Porturi pe laptop: USB, ExpressCard, Thunderbolt (I)

Porturi pe laptop: USB, ExpressCard, Thunderbolt (I)

Unii oameni ignora importanta conectivitatii porturilor pe laptopuri atunci cand vor sa faca o noua achizitie. Motivul este evidneti: nu inteleg necesitatea acestor porturi/ interfete. Iar dupa ce au cumparat laptopurilor, incep sa realizeze cat de bine era daca aveau pe laptop portul X sau Y.

In acest articol ne propunem sa aratam cititorilor nostri cateva informatii despre importanta si relevanta diferitelor porturi care se gasesc pe laptopuri.

Porturile de expansiune sunt diferite porturi de pe un laptop ce permit conectarea diferitelor dispozitive externe. Exista multe porturi, dar unul din cele mai importante este USB-ul.

Portul USB

Dintre toate porturile de conectivitate, portul USB este cel mai utilizat. USB-ul va permite sa conectati mai multe tipuri de dispozitive pe laptop - cum ar fi un hdd externe, un mouse, o camera foto, un smartphone, o tastatura etc. Puteti incarca telefonul mobil cu ajutorul sau pentru ca ofera o cantitate mica de energie pentru dispozitivele conectate. Versiunea USB 2.0 ofera o viteza de transfer de 480 Mbps, cea mai recenta versiune USB 3.0 ofera o viteza mai mare, de 5 Gbps. Aveti probleme cu portul USB ? Vezi aici cum repari un port USB!

Port USBPort USB

Slotul ExpressCard

Este cel mai mare slot de expansiune de pe carcasa laptopului. Puteti conecta aici mai multe dispozitive cum ar fi cartele celulare, carduri de memorie, adaptoare si carduri de retea. Totusi in practica este mai putin utilizat.

Slotul ExpressCardSlotul ExpressCard

Portul Thunderbolt

Este un mediu de conectivitate ce permite laptopului sa fie conectat la dispozivele externe. Acesta a fost dezvoltat de gigantul Intel si a introdus pe piata de catre Apple. In prezent, mai multe companii au preluat aceasta idee si isi echipeaza noile modele de laptopuri cu acest port.

In afara de aceste porturi laptopurile pot fi prevazute cu HDMI, VGA, RJ45, Firewire, eSata. Despre toate acestea vom discuta intr-un articol separat. Urmariti-ne in continuare.

Portul Thunderbolt Portul Thunderbolt