Poti sa folosesti in siguranta laptopul daca esti insarcinata?

Poti sa folosesti in siguranta laptopul daca esti insarcinata?

Astazi avem un articol special, dedicat viitoarelor mamici care se intreaba adesea daca pot sa utilizeze cu incredere laptopul in sarcina. Vom raspunde la aceasta intrebare si vom da cateva sfaturi in ceea ce priveste folosirea laptopului in sarcina.

Prin urmare raspunsul rapid este: Da. Studiile au aratat ca folosirea laptopului in sarcina este sigura pentru mama si fat.

Scurt istoric

Daca cititi acest articol este posibil sa fi auzit despre cercetarile realizate in anii 1970 care faceau legatura intre folosirea laptopului in timpul sarcinii si avortul spontan, greutatea mica a fatului la nastere si malformatii. In acel moment se credea ca monitoarele si calculatoarele pot emite cantitati periculoase de radiatii care ce ar dauna copiilor nenascuti.

Utilizarea laptopului in timpul sarcinii

Utilizarea laptopului in timpul sarcinii

Totusi, cele mai recente cercetari arata ca acest lucru nu este valabil si ca viitoarele mamici pot folosi laptopul cu incredere. Acum se cunoaste faptul ca ecranele de laptop si monitoarele de pc produc niveluri foarte scazute de radiatii electromagnetice neionizante, care nu afecteaza fatul. De fapte este acelasi tip de radiatie produsa de TV sau radio.

In ceea ce priveste folosirea laptopului in sarcina este de subliniat faptul ca aceste echipamente portabile se supraincalzesc destul de mult. Prin urmare, cand folositi laptopul nu-l tineti in brate sau in apropierea burticii pentru ca supraincalzirea poate afecta fatul. Apoi, este indicat de asemenea sa nu tineti laptopul pe brate pentru ca s-ar putea sa va arda pe picioare. Cel mai bine este sa lucrati pe el asezat pe o masa sau pe o suprafata plana, tare. Sigur, puteti folosi ceea ce se numeste un cooling pad. Nu uitati sa verificati periodic riscul de supraincalzire al laptopului si curatati-l periodic in mod profesionist, intr-un service.

Daca folositi laptopul in sarcina (si dupa aceea) cel mai important lucru la care trebuie sa fiti atenta este sanatatea, confortul dumneavoastra. In acest sens, tineti cont de sfaturile urmatoare:

- Faceti pauze din cand in cand, ridicati-va de pe scaun si deplasati-va. In general se recomanda o pauza de 10 minute la o ora, dar pe masura ce sarcina avanseaza pauzele trebuie sa fie mai dese sau mai lungi.

- Reglati-va scaunul si displayul laptopului incat sa aveti o postura confortabila. Ochii ar trebui sa fie la aceeasi inaltime ca si partea superioara a displayului. Antebratele trebuie sa stea oarecum orizontale, cu incheieturile drepte. Spatele trebuie sa fie bine sustinut, picioarele drepte pe podea sau pe suport.

- Aranjati-va tastatura, displayul si documentele astfel incat sa evitati efectul de orbire si sa fiti nevoita sa faceti miscari incomode pentru a vedea ce e pe ecran.

Acestea fiind spuse, va dorim sarcina usoara!