Sfaturi de maximizare a duratei de viata a unei baterii de laptop

Sfaturi de maximizare a duratei de viata a unei baterii de laptop

In aceste zile, un laptop este o parte esentiala a kitului de calatorie al oricarei persoane. Stoarcerea ultimelor bucati pretioase de putere din bateria acestuia este o lupta definitorie a secolului XXI.

Dar cum facem asta? O intrebare eterna se refera direct la baterie. Functionarea laptopului pe alimentare la priza dauneaza bateriei? In plus, ar trebui scoasa bateria pentru a-i creste durata de viata?

E normal ca in timp durata de viata a bateriei sa scada. Daca trebuie sa o inlocuiti complet va asteptam la Service OnLaptop cu cele mai fiabile produse, cu reparatii durabile si o paleta completa de servicii pentru repunerea laptopurilor pe picioare.

 

Ca sa ne intoarcem la baterie, vrem sa va spunem ca exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a creste durata de viata a unei baterii. Si de multe ori chiar merita sa faceti acest lucru. Daca la inceput vi se va parea complicat sa tineti seama de ele, in timp toate acestea vor deveni obisnuita, un lucru normal care poate fi extrem de eficient pentru bateria si laptopul dumneavoastra.

 

 

Cum functioneaza o baterie pentru laptop?

 

Exista doua tipuri principale de baterii pentru laptop: ion-litiu si litiu-polimer. Bateriile de laptop-uri cu nichel-cadmiu si nichel-metal au fost eliminate treptat pana in acest moment. Ion-litiu si litiu-polimer functioneaza foarte similar, in ciuda diferentelor tehnologice. Ambele au puncte forte si puncte slabe. De exemplu, o baterie litiu-ion va avea, in general, o densitate mai mare de putere, dar se degradeaza mai repede. In schimb, o baterie cu litiu-polimer este mai robusta, dar, in general, stocheaza mai putina putere. Bateria nu poate fi supraincarcata. Daca lasati bateria conectata tot timpul, nu va avea mai multa putere. Cand va atinge 100%, nu va mai incarca pana cand tensiunea scade sub un anumit nivel. Descarcarea completa a bateriei o va deteriora. Spre deosebire de bateriile Ni-Cad mai vechi, bateriile pe baza de litiu nu au un profil de incarcare. Descarcarile profunde ar putea deteriora definitiv bateria.

 

Cand cumparati o baterie noua pentru laptopul dumneavoastra de la Service OnLaptop primiti o baterie originala cu garantie 12 luni si montaj gratuit. Dupa ce o achizitionati, incarcati-o la 100%, descarcati-o complet iar apoi incarcati-o din nou la 100%. Lucrul acesta se face pentru a ajuta bateria sa-si aminteasca exact care este sarcina electrica pe care trebuie sa o sustina.

Din acest moment, mai departe nu va mai fi nevoie sa descarcati complet bateria, dar atunci cand o incarcati e bine sa o lasati sa ajunga la 100%. De cate ori este posibil, folositi alimentatorul. Cele mai multe laptopuri se vor reincarca mai rapid.

 

Sfaturi de maximizare a duratei de viata a unei baterii de laptop

 

Alt sfat este sa nu expuneti laptopul si bateria la temperaturi ridicate, asta pentru ca o temperatura prea mare duce la defectarea sa intr-un timp scurt.

 

Ar trebui sa scot bateria?

 

Sfaturi de maximizare a duratei de viata a unei baterii de laptop

 

Da, cu un „dar”. Bateriile moderne sunt mult superioare omologilor lor mai vechi. Nu se supraincarca, cu toate acestea, ele sunt inca susceptibile la cateva probleme. Caldura este o problema particulara. In timpul unei sesiuni intense, un laptop conectat poate genera mai multa caldura. Supraincalzirea unei baterii pe baza de litiu este una dintre cauzele principale de deteriorare pe termen lung. In acest caz, daca veti folosi laptopul conectat la priza pentru o perioada lunga de timp in timp ce va jucati sau rulati softuri pentru editare video (sau alte activitati prelungite cu resurse), ar fi cel mai bine sa scoateti bateria inainte de a continua. Iata „dar-ul”. Trebuie sa decideti cand e cazul sa scoateti bateria si cand nu aveti suficient timp pentru a face acest lucru. 

o baterie pe baza de litiu se degradeaza din momentul primei incarcari. Dar puteti (si ar trebui) sa luati masuri active pentru a proteja capacitatea si calitatea bateriei.

Iata un rezumat al modului de utilizare optima a bateriei pe baza de litiu.  

- Niciodata o stare de descarcare completa

- Intotdeauna descarcati partial, apoi reincarcati

- Evitati expunerea extinsa la temperaturi ridicate

- Incarcarea la o tensiune mai mica (daca este posibil)

- Scoateti bateria in timpul conexiunilor prelungite de alimentare la priza

- Utilizati numai cicluri partiale de descarcare - 20% pana la 80-85% este ideal

- Cand o stocati pentru timp indelungat, incarcati-o inainte pana la 40%

 

Scaderea activitatii unitatii de disc.

 

Pentru a minimiza frecventa cu care hdd-ul trebuie sa se roteasca pentru a accesa datele, este recomandat sa defragmentati hdd-ul periodic. Acest lucru optimizeaza plasarea datelor pe unitate, astfel incat sa poata fi accesate intr-un timp mai scurt. Pentru defragmentare mergeti in Start/ Programs/ Accesorii si System Tools. In afara de acest lucru puteti optimiza fisierul de paginare Windows. Aceasta este zona de pe hdd care serveste ca memorie virtuala ori de cate ori RAM-ul este plin.

Pentru a face modificari mergeti in System/Advanced/Performance Settings/Advanced/Virtual Memory Change. Setati aici dimensiunea initiala si maxima a fisierului de paginare - trebuie sa fie de 1.5 ori mai mare decat capacitatea memorie instalate.

 

Caldura este un factor deosebit de important care poate afecta bateria.

Pentru a evita ca laptopul sa se incinga va asteptam la Service OnLaptop pentru o curatare completa a laptop-ului. Este recomandat sa faceti acest lucru cel putin de doua ori pe an. Dumneavoastra cand ati fost intr-un service pentru o curatare profesionala?Produse recomandate