Windows to go – toate beneficiile fara instalarea sistemului

Windows to go – toate beneficiile fara instalarea sistemului

Windows 11 este disponibil de ceva vreme, insa upgrade-ul nu pare sa fie pe placul tuturor. Din motive de securitate, cerintele de sistem sunt foarte stricte, iar noua interfata grafica le da batai de cap celor obisnuiti cu layout-ul din Windows 10. Desi exista optiunea de rollback dupa upgrade, multi utilizatori nu risca siguranta datelor si nici nu vor sa se loveasca de eventuale probleme de compatibilitate.

Din fericire, exista o metoda rapida si sigura prin care puteti incerca Windows 11 fara instalare, direct de pe o unitate flash USB (minim 64 GB). Procesul este foarte simplu si dureaza maxim 30 de minute:

 

    Descarcati imaginea ISO de Windows 11 de pe site-ul Microsoft

    Descarcati Rufus bootable USB creation tool, preferabil versiunea 3.16 sau mai noua

    Introduceti unitatea flash intr-un port USB. Atentie! Toate datele de pe unitate vor fi sterse!

    Rulati Rufus, selectati unitatea USB pe care doriti sa instalati Windows to Go si fisierul ISO descarcat anterior

    Din sectiunea Image Option din Rufus selectati Windows to Go

    Apasati Start si selectati versiunea de Windows 11 pe care doriti s-o instalati pe unitatea flash. Timpul de copiere a fisierelor variaza in functie de viteza de scriere a unitatii flash, insa n-ar trebui sa dureze mai mult de 15 minute

    Din BIOS-ul sistemului selectati ca prima optiune de boot unitatea flash sau alegeti optiunea boot override.

 

Windows to go – toate beneficiile fara instalarea sistemului

 

Asta e tot. De indata ce porniti Windows 11 de pe unitatea USB sunteti intâmpinat de ghidul de configurare, exact ca pe o instalare obisnuita.

Toate functiile sistemului de operare sunt functionale, inclusiv Windows Update si puteti instala drivere si aplicatii. Datele din partitia de sistem sunt salvate exclusiv pe unitatea flash, asadar sistemul de operare pe care il aveti instalat pe discul local nu este afectat.

Performanta insa s-ar putea sa nu fie la fel de buna ca pe SSD, asa ca va recomand sa optati pentru o unitate flash USB 3.0 cât mai rapida sau un SSD extern.