fbpx

Cat tine o baterie de laptop?
5 (100%) 6 votes

Nu exista un raspuns standard la aceasta intrebare. Producatorii de acumulatoare nu garanteaza niciodata un termen sigur, ci mai degraba ofera o oarecare aproximare (care d multe ori nici nu se intampla in realitate).

Atunci cand ne gandim la consumul unui acumulator de laptop putem sa facem o asemanare o cu consumul inregistrat de un autoturism. Un producator auto ofera doar niste valori aproximative, tinand cont de modul in care autoturismul va fi utilizat. De aici e usor sa facem o legatura intre capacitatea rezervorului unei masini si capacitatea bateriei. Un autoturism cu un rezervor mai generos ofera autonomie mai mare.

In general putem spune ca timpul de functionare este suma raportului dintre capacitatea bateriei si consum. Cu cat capacitatea este mai mare cu atat bateria va tine mai mult. Si la fel, cu cat consumul este mai mare cu atat timpul de functionare tinde sa fie mai redus.

Ca sa exemplificam, o baterie de 8000mAH cu un consum de 4000 mAh ar trebui sa tina doua ore, una de 4000 mAh cu un consum de 4000 mAh ar trebui sa tina o ora iar in o baterie de 4000 mAh cu un consum de 2000 mAh ar trebui sa tina doua ore.

Ca sa aflati capacitatea bateriei laptopului dumneavoastra tot ceea ce trebuie sa faceti este sa cititi pe ea.

Mai departe va intereseaza consumul laptopului iar din acest punct de vedere trebuie sa stiti ca exista o sumedenie de factori ce-l influenteaza.

Pentru a determina valoarea exacta folositi un wattermetru sau un multimetru digital. Veti avea nevoie de cateva cunostinte de electronica, motiv pentru care daca vi se pare ca exista o problema deranjanta cu autonomia laptopului va recomanda sa veniti in service. Aici se poate masura consumul laptopului. In cazul in care bateria este relativ noua si nu a trecut nici jumatate de an de cand o folositi, cel mai probabil laptopul are o problema si nu ea.

Adeseori in service vin clienti care spun ca bateria este defecta, dar la un diagnostic amanuntit reiese ca laptopul este de vina. Asta probabil din cauza ca bateriile sunt considerate consumabile si la prima vedere par mai susceptibile de a se defecta. Durata lor de viata se invarte unde la 500 de cicluri de incarcare, ceea ce poate insemna cam 2 ani de zile. Dar o baterie noua nu ar trebui sa aiba probleme. Procentul bateriilor defecte de noi este de mai putin de 4%.

Spuneam ca bateria laptopului este influentata de mai multi factori. Iata cativa dintre ei:
– luminozitatea displayului
– aplicatiile folosite/ instalate
– periferice conectate
– temperatura mediului ambiant
– activarea anumitor dispozitive interne.

Anumite programe si jocuri necesita un consum mai mare de baterie si tind sa epuizeze bateria mai rapid.

Ca sa oferim si cateva cifre, spunem ca o baterie normala lithiu- ion ar trebui sa tina cam o ora si jumatate – 3 ore. Dar atentie inca o data – valorile pot varia de ceea ce scrie producatorul in fisa tehnica. Orice baterie noua trebuie sa tina minim o ora – o ora si jumatate.

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.

Sună acum
Adresa