Cand auziti “sunetul mortii” venind din zona hard diskului, inseamna ca este timpul sa veniti in service.

Clickurile, caraiturile, bazaiturile si alte zgomote ciudate pe care le emite HDD-ul sunt adesea cele mai frecvente simptome ale unor defectiuni majore. In aceasta situatie de obicei HDD-ul trebuie inlocuit. Daca v-ati facut de curand back-up la fisierele importante atunci poate ca veti suporta mai usor pierderea HDD-ul. Daca nu, veti incerca din rasputeri sa va agatati de cele mai dragi si necesare poze si fisiere pe care nu v-ati dori sa le pierdeti pe vecie.

HDD cu zgomote ciudate

HDD cu zgomote ciudate

Zgomotele indica faptul ca unul sau mai multe componente mecanice ale HDD-ului s-au defectat. Daca HDD-ul incepe sa scoata sunete ciudate va trebui sa actionati repede pentru a va asigura ca inca puteti recupera fisierele de care aveti nevoie. Iata cativa pasi importanti pe care ar trebui sa-i parcurgeti atunci cand sesizati acele sunete ciudate emise de HDD.

Ce trebuie sa faci cand auzi zgomote ciudate ale HDD-ului?

  • Opriti imediat HDD-ul. Sunetele ciudate apar ca urmare a atingerii unitatii de actionare asupra sectoarelor defecte. Rolul capetelor de actionare este citirea si scrierea datelor de pe platanele unde sunt stocate.
  • In cazul in care capetele de citire/ scriere functioneaza defectuos ele pot intra in contact direct cu platanele. Acest lucru duce la pierderea imediata a datelor, deoarece capetele ating stratul magnetic al discurilor si creaza defectiuni de rotatie.
  • Cu cat HDD-ul functioneaza mai mult dupa o defectiune mecanica, cu atat sunt mai mari sansele de defectiune grava a platanelor si implicit pierderea datelor. Asta inseamna ca imediat ce auziti zgomote repetitive foarte ciudate din zona hard diskului, trebuie sa inchideti laptopul.
  • Nu bootati pentru a incerca sa accesati datele. S-ar putea sa vedeti o lista de directoare, dar incercand sa copiati fisierele la care tineti, capetele dispozitivelor de actionare vor deteriora piesele si sectoarele in care se afla cele mai importante date.
  • Nu folositi software de recuperare a datelor, deoarece utilitarele comerciale functioneaza la nivel de filesystem. Acestea nu pot remedia problemele legate de defectiunile fizice, iar programele de recuperare a datelor vor inrautati si mai mult lucrurile. Pana cand puteti vorbi cu un profesionist de la service pentru recuperarea datelor, este indicat sa nu mai deschideti laptopul.
  • Faceti o lista a fisierelor importante si veniti in service pentru diagnostic, reparatie HDD si inlocuire. Cele mai multe hard diskuri au o durata de viata estimata la 3-7 ani, insa defectiunile capului de citire pot aparea in orice moment al duratei de viata a unui hard disk.

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.