Sunt utile din punct de vedere al portabilitatii, au un design gandit fara ventilator si ofera productivitate medie
Puncte slabe: durata de viata a bateriei

Daca vreti sa cumparati un laptop, atentie la cele cu procesoare din seria Y – acestea apar pe laptopuri cu procesoare intel Core i5/ Core i7 sau Core m3/ m5/ m7 (pe modelele mai ieftine). Procesoarele Intel Seria Y au un TDp foarte mic de 4.5 W, ceea ce permite producatorilor sa le foloseasca in construirea laptopurilor fara ventilator, super-subtiri. Din pacate, majoritatea acestor laptopuri au si baterii cu o capacitate redusa sau ecrane consumatoare de energie, ceea ce inseamna o durata de viata mai slaba a bateriei (desigur, facand comparatie cu alte procesoare mai puternice din seria U despre care am discutat intr-un articol precedent).

De exemplu Acer Spin 7 vine echipat cu un procesor intel Core i707Y75 si are o baterie ce tine in jur de 6-7 ore in teste. In schimb HP Spectre x360 care vine echipat cu un procesor Intel Core i7-7500U, cantareste aproximativ aceeasi greutate si are o durata de viata peste 10 ore in aceleasi conditii de test. Acer Sprin 7 este cu 0.2 inch mai subtire decat HP Spectre x360, insa exista si alte laptopuri foarte subtiri cu procesoare din seria U.

Avand in vedere acest lucru, este interesant de obsercat totusi ca preturile intre cele doua serii nu difera foarte mult.

Asemenea platformei Intel a 7-a generatie de procesoare Kaby Lake, procesoarele din seria Y sunt comercializate ca fiind Core m3 (model de baza), Core i5 si Core i7. Modelele din a 6-a generatie sunt etichetate cu Core m3, Core m5 si Core m7. Daca va doriti performante mai bune, atunci uitati-va la un laptop cu un procesor care Nu face parte din seria Y – procesorul intel core i5 sau i7 nu are Y in denumirea completa (cum este de exemplu Intel Core i7-7Y75).

Chiar daca seria de procesoare Y are cateva hibe, nu trebuie lasata deoparte. Exista laptopuri cum sunt MacBook 12 inch sau HP EliteBook Folio G1 care ofera performante acceptabile si fiabilitate decenta chiar daca sunt construite in jurul procesoarele din seria Y (Core m).

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.