10 motive pentru care computerul dumneavoastra functioneaza incet

10 motive pentru care computerul dumneavoastra functioneaza incet

Descoperiti cele mai importante 10 motive pentru care computerul dumneavoastra functioneaza lent si cum sa remediati diverse probleme legate de utilizator, hardware si software pentru performanta imediata a computerului si imbunatatirea vitezei.

 

Motive ce tin de utilizator

 

1) Prea multe programe de pornire

 

Cu exceptia cazului in care renuntati la acestea in momentul configurarii dispozitivului, multe programe ruleaza automat cand porniti computerul. Majoritatea acestor programe (cu exceptia software-ului dvs. de securitate, de exemplu) nu trebuie sa se deschida imediat cand porniti computerul - prin urmare va exista un timp de pornire mai lung daca lasati aceste programe sa ruleze singure.

 

2) Intervalele de timp dintre reporniri

 

Oprirea sau repornirea computerului sterge memoria cache, ceea ce duce, de obicei, la un computer mai rapid si mai receptiv. Daca au trecut cateva zile de la ultima oprire completa, ar putea fi o idee buna sa acordati o mica pauza computerului.

 

3) Prea multe programe de fundal

 

Este posibil ca programele sa ruleze in fundal si sa consume o cantitate semnificativa de putere de procesare - fara ca dvs sa va dati seama. Verificati cata putere de procesare foloseste fiecare program si inchideti-le pe cele care nu trebuie sa ruleze.

 

Hardware

 

4) Hard disk-ul este aproape plin

 

Este posibil sa observati probleme de performanta cu mult inainte ca hard diskul sa fie plin. Fisierele necesare pentru ca programele sa functioneze sunt stocate pe hard disk, astfel incat, pe masura ce spatiul de stocare de pe hard disk se umple, este posibil computerul sa functioneze intr-un ritm mai lent.

 

5) Memoria insuficienta

 

In functie de cat timp aveti computerul si de modul in care il utilizati, poate fi necesar sa mariti memoria (RAM). In general, 8 GB este maim ult decat suficient pentru majoritatea utilizatorilor, dar acest lucru poate varia pentru diferite cazuri de utilizare.

 

6) Procesorul se supraincalzeste

 

Pe masura ce procesorul dumneavoastra isi indeplineste functiile normale, acesta se va incalzi. De aceea computerul are un ventilator - pentru a raci procesorul. Daca procesorul dumneavoastra se supraincalzeste, asigurati-va ca ventilatorul nu este obturat, ca este curat si fara reziduuri si ca functioneaza corect.

 

7) Hard disk-uri fragmentate

 

Cand fisierele sunt scrise pentru a elibera spatiu pe hard disk, fisierele nou salvate pot deveni fragmentate. Aceasta inseamna ca bucati (sau fragmente) din fisier pot exista in mai multe locuri, asa ca atunci cand deschideti un fisier, procesorul (CPU) trebuie sa recupereze toate fragmentele individuale din diferite sectiuni ale hard diskului. Daca deschiderea unui fisier dureaza mai mult decat de obicei, defragmentarea discului poate ajuta.

 

8) Defectiune hardware

 

Este posibil computerul sa functioneze lent, deoarece una dintre componente se defecteaza. Indiferent daca este vorba despre hard disk, RAM, CPU sau alta componenta, exista unele cazuri in care ati putea sa inlocuiti sau sa faceti upgrade. Cu toate acestea, este probabil ca cel mai bun curs de actiune sa fie cumpararea unui computer nou.

 

Software

 

9) Aveti un virus

 

Un virus sau un program malware poate face computerul sa functioneze mai lent. Daca aveti instalat un software antivirus, scanati-va computerul. De asemenea, este recomandabil sa rulati o scanare de malware pe langa o scanare de virusi.

 

10) Software-ul trebuie actualizat

 

Exista diverse platforme software pe care le utilizati de-a lungul zilei si este important sa va asigurati ca utilizati cea mai recenta versiune a fiecareia. Daca computerul ruleaza lent, poate fi necesar sa descarcati cea mai recenta versiune de Windows si, de asemenea, orice browser pe care il utilizati.