8 motive pentru care laptopul se blocheaza

8 motive pentru care laptopul se blocheaza

Daca laptopul tau nu mai raspunde uneori la comenzi si se blocheaza brusc, este timpul sa incerci sa-i faci un diagnostic. Prima data, va trebui sa identifici cauza reala din spatele problemei pentru care laptopul ramane blocat la starting windows, pentru a detecta daca aceasta tine de soft sau de partea hardware. Identificarea motivului real din spatele blocarii te va ajuta sa rezolvi mai rapid problema.

 

Primul lucru pe care sa-l faci: Misca mouse-ul.

Stim, e amuzant.

Dar multi dintre noi avem zile cand suntem atat de ocupati incat cele mai simple lucruri ne pot scapa din vedere. Uneori se intampla ca laptopul sa nu aiba nimic. Daca folosesti un mouse extern wireless, verifica de exemplu ca bateriile sunt inca functionale, sau ca adaptorul usb este conectat.

Mda, uneori poate fi atat de simplu.

 

Ce este freezing-ul?

Cand utilizatorii vorbesc despre freezing, in mod obisnuit ei se refera la faptul ca nu mai pot intreprinde nici o actiune pe laptop - de exemplu nu mai pot tasta sau nu mai pot folosi mouse-ul. Pe scurt, freezing-ul inseamna ca nu se mai intampla nimic cu laptopul.

In general asta nu inseamna in mod automat ca laptopul este defect, ci mai degraba ca procesorul a intampinat o supraincarcare ce nu poate fi gestionata.

Sigur, aceasta experienta poate fi extrem de frustranta, mai ales daca lucrezi la ceva foarte important.

Exista mai multe motive pentru care poti avea un laptop blocat si in continuare vom face referire la cele mai frecvente cauze.

 

De ce se blocheaza laptopul? 8 cauze frecvente

  1. Erori de hard disk

Aceasta este una din cele mai frecvente cauze pentru care laptopul se poate bloca. Unitatile cuprind bucati de soft care permit dispozitivelor hardware sa comunice intre ele si cu sistemul de operare.

  1. Probleme legate de drivere.

Driverele neactualizate sau corupte pot constitui un motiv din spatele blocarii frecvente pentru un laptop. Daca driverele video instalate pe sistemul de operare nu sunt actualizate, este posibil ca laptopul sa se inchida in timp ce incerci sa vezi un videoclip sau cand vrei sa te joci.

Verifica Windows Device Manager pentru a te asigura ca nu exista alte dispozitive conectate. In plus, mai poti sa analizezi lista cu dispozitive pentru a verifica daca vreun element este marcat cu rosu din cauza faptul ca nu are driverul aferent instalat.

Asigura-te ca folosesti cele mai recente drivere pentru placa video, sunet si retea.

  1. Supraincalzirea

Aceasta este o problema ce tine de mediul ambiant. Da, supraincalzirea poate duce la blocarea laptopului. Procesorul este foarte sensibil si critic pentru functionarea laptopului. El nu poate suporta temperaturi peste un anumit prag, pentru o perioada indelungata de timp.

Pentru aceasta asigura-te intotdeauna ca ventilatoarele de racire a procesorului nu sunt blocate. Exista de asemenea programe soft disponibile pentru a monitoriza temperaturile in Windows in status idle sau in sarcina, iar acest lucru te ajuta sa identifici daca exista probleme cu supraincalzirea.

  1. Probleme cu virusii.

Uneori, atunci cand laptopul se blocheaza aparent fara motiv, problema poate fi cauzata de prezenta unor virusi. Cateva simptome frecvente in acest caz sunt: discuri inaccesibile, laptopul nu raspunde la comenzi, performanta lenta, startup lent, fisiere lipsa ori adaugate, mesaje de eroare ciudate, cresterea numarului de ferestre tip pop-up. Pentru aceasta asigura-te ca antivirusul folosit este actualizat.

  1. Erori de soft. Rulezi prea multe aplicatii in acelasi timp pe laptop.

Fiecare aplicatie deschisa consuma resurse hardware interne. In cazul in care se executa mai multe aplicatii si programe in acelasi timp este posibil ca laptopul sa se confrunte cu resurse reduse, pentru ca memoria este utilizata pentru mai multe aplicatii.

Pentru a evita acest lucru, iti recomandam sa rulezi un program la un moment dat si sa verifici daca nu cumva starea de freezing apare atunci cand deschizi mai multe aplicatii simultan. Daca se intampla acest lucru, poti incerca un upgrade al resurselor importante - memorie, hdd, ssd.

Software-ul tip third-party este cea mai comuna cauza a blocarii laptopului. Functiile anumitor aplicatii pot incerca sa efectueze actiuni sau sa acceseze resurse pe care Windows-ul nu le poate intelege.

Daca sistemul de operare nu intelege un lucru, in mod automat el se va bloca. Cea mai buna modalitate de a rezolva aceasta cauza posibila este sa actualizezi soft-urile de pe laptop. Testarea RAM este inca o recomandare pe care ti-o facem. In plus, asigura-te ca pe laptop exista un minimum de 10% spatiu liber - acesta este nivelul minim pentru ca Windows-ul sa poate fi utilizat ca memorie virtuala.

  1. Memorie RAM insuficienta

Daca sistemul se blocheaza la intervale regulate de timp, motivul ar putea fi reprezentat de RAM-ul insuficient. Este obligatoriu sa ai o cantitate suficienta de RAM, pentru ca laptopul sa functioneze fara probleme. Uneori pot exista aplicatii si jocuri 3D instalate pe laptop, iar acest lucru solicita si mai mult memoria RAM. In consecinta, sistemul se va bloca pentru ca nu va avea capacitatea sa proceseze toate acele programe consumatoare.

  1. Incompatibilitate hardware

Un alt motiv major pentru care laptopul se poate bloca tine de incompatibilitatile ce pot aparea, mai ales atunci cand adaugi o componenta noua sau instalezi un dispozitiv nou. Daca suspectezi aceasta problema, scoate componenta pe care ai adaugat-o recent (de exemplu inca o placuta de memorie) si verifica daca in continuare laptopul se blocheaza.

  1. Setari in BIOS.

Aceasta este o cauza mai rara, dar se poate intampla ca modificarea setarilor in BIOS sa determine probleme serioase. Overclockingul poate duce la probleme de stabilitate. Daca intr-adevar aceasta este problema, atunci ar trebui sa refaci setarile BIOS la cele implicite. Acest lucru poate fi realizat prin stergerea CMOS si repunerea lui in sistem. Asigura-te intotdeauna ca actualizarea firmware-ului BIOS este la zi, pentru a preveni aceste probleme.

 

Concluzie De ce se blocheaza laptopul?

Ai incercat toate solutie de mai sus si in continuare laptopul tau continua sa se blocheze?

Atunci problema ar putea fi mai complexa si necesita interventia unor profesionisti calificati. Nu este intotdeauna simplu sa diagnostichezi problemele prin metodele manuale clasice, pentru ca exista foarte multe posibilitati - iar daca nu esti un specialist IT, acest lucru poate fi si mai dificil.