Baterie laptop – cum prelungim durata de viata?

Baterie laptop – cum prelungim durata de viata?

In aceste zile, un laptop este o parte esentiala a kitului de calatorie al oricarei persoane. Stoarcerea ultimelor bucati pretioase de putere din bateria acestuia este o lupta definitorie a secolului XXI. Dar cum faci asta? O intrebare eterna se refera direct la baterie. Functionarea laptopului pe alimentare la priza dauneaza bateriei? In plus, ar trebui scoasa bateria pentru a-i creste durata de viata?  

Cum functioneaza o baterie pentru laptop?

Exista doua tipuri principale de baterii pentru laptop: ion-litiu si litiu-polimer. Bateriile de laptop-uri cu nichel-cadmiu si nichel-metal au fost eliminate treptat pana in acest moment. Ion-litiu si litiu-polimer functioneaza foarte similar, in ciuda diferentelor tehnologice. Ambele au puncte forte si puncte slabe. De exemplu, o baterie litiu-ion va avea, in general, o densitate mai mare de putere, dar se degradeaza mai repede. In schimb, o baterie cu litiu-polimer este mai robusta, dar, in general, stocheaza mai putina putere. Bateria nu poate fi supraincarcata. Daca lasati bateria conectata tot timpul, nu va avea mai multa putere. Cand va atinge 100%, nu va mai incarca pana cand tensiunea scade sub un anumit nivel. Descarcarea completa a bateriei o va deteriora. Spre deosebire de bateriile Ni-Cad mai vechi, bateriile pe baza de litiu nu au un profil de incarcare. Descarcarile profunde ar putea deteriora definitiv bateria.  

Cum o baterie genereaza energie

In bateriile pe baza de litiu, ionii de litiu sunt inglobati liber in carbonul poros al anodului (electrodul negativ). Cand conectati intrerupatorul de alimentare, ionii curg de la anod la catod (electrodul pozitiv) prin electrolit (in general o sare de litiu intr-un solvent organic). Acest proces elibereaza energie si duce la descarcarea bateriei. La incarcare, energia este aplicata dispozitivului, iar ionii curg in directia opusa, inversand procesul. Astfel, ajungem cu ionii inapoi la anod, gata de utilizare.  

Ar trebui sa scot bateria?

Da, cu un „dar”. Permiteti-mi sa explic. Bateriile moderne sunt mult superioare omologilor lor mai vechi. Nu se supraincarca, cu toate acestea, ele sunt inca susceptibile la cateva probleme. Caldura este o problema particulara. In timpul unei sesiuni intense, un laptop conectat poate genera mai multa caldura. Supraincalzirea unei baterii pe baza de litiu este una dintre cauzele principale de deteriorare pe termen lung. In acest caz, daca veti folosi laptopul conectat la priza pentru o perioada lunga de timp in timp ce va jucati sau rulati softuri pentru editare video (sau alte activitati prelungite cu resurse), ar fi cel mai bine sa scoateti bateria inainte de a continua. Iata „dar-ul”. Trebuie sa decideti cand e cazul sa scoateti bateria si cand nu aveti suficient timp pentru a face acest lucru.  

Cand sa scoti bateria

Asa cum am spus, daca vei folosi laptopul o perioada lunga de timp in timp ce il conectezi la priza, scoaterea bateriei este o idee grozava. Insa, atunci cand te opresti doar intr-o cafenea timp de o ora pentru a trimite niste e-mailuri, ar trebui lasata bateria laptopului inauntru. Un alt motiv pentru a scoate bateria este cand nu folositi laptopul pentru o perioada indelungata. Daca nu veti folosi laptopul timp de cateva saptamani, scoateti bateria laptopului. Expertii sugereaza incarcarea bateriei laptopului la 40%, apoi o scoateti. Acest procedeu ofera bateriei o incarcare suficienta pentru a ramane stabila, fara a deteriora compozitia chimica a celulelor de litiu.  

Pot creste durata de viata a bateriei?

De fapt, nu poti „creste” durata de viata. Dupa cum am mentionat anterior, o baterie pe baza de litiu se degradeaza din momentul primei incarcari. Dar poti (si ar trebui) sa iei masuri active pentru a proteja capacitatea si calitatea bateriei. Iata un rezumat al modului de utilizare optima a bateriei pe baza de litiu.   - Niciodata o stare de descarcare completa - Intotdeauna descarcati partial, apoi reincarcati - Evitati expunerea extinsa la temperaturi ridicate - Incarcarea la o tensiune mai mica (daca este posibil) - Scoateti bateria in timpul conexiunilor prelungite de alimentare la priza - Utilizati numai cicluri partiale de descarcare - 20% pana la 80-85% este ideal - Cand o stocati pentru timp indelungat, incarcati-o inainte pana la 40%