Baterii originale OEM vs Baterii compatibile

Baterii originale OEM vs Baterii compatibile

V-ati intrebat vreodata daca bateriile originale sunt la fel de bune ca cele originale mai scumpe? Sau poate nici nu stiti care este diferenta dintre acestea. Aflati detalii in articolul de fata.

Ce inseamna OEM?

Acronimul OEM face referire la "original equipment manufacturer" care tradus inseamna "producator original de echipamente". Se foloseste pe scara larga in industria calculatoarelor si laptopurilor pentru a denumi producatorii de hardware si software in baza unui acord de licenta. Acest acord permite producatorului sa fabrice un produc care apoi este comercializat sub nume de marca.

Deoarece companiile de pc si laptopuri nu produc neaparat toate componentele si softurile in-house, alte companii din afara pot fi autorizate sa produca piese specializate, cum ar fi de exemplu bateriile. Bateriile de laptop OEM sunt cele care au fost fabricate de o companie externa special pentru compania de laptopuri. Aceste baterii sunt etichetate cu marca proprie a laptopului, si de obicei pot fi direct achizitionate de la producatorul de laptopuri. Astfel, chiar si bateria care vine intr-un laptop nou achizitionat este produsa de un OEM.

OEM vs CompatibileOEM vs Compatibile

OEM vs Compatibile - Ce sa cumparati?

Cele mai multe laptopuri sunt sunt fabricate in mod egal. In afara de cateva componente, laptopurile folosesc piese special concepute pentru un anumit model. Acest lucru, ii ajuta pe producatori sa fabrice laptopuri compacte si usoare. Prin urmare, componentele de laptop, cum ar fi bateriile si tastaturile incorporate, nu sunt de obicei intershimbabile cu cele din alte modele de laptopuri. Chiar si in cadrul aceleiasi marci de laptopuri, unele componente pot fi deseori concepute pentru un singur model de laptop.

Componentele OEM, inclusiv bateriile de laptop, sunt adesea costisitoare in comparatie cu cele compatibile. Aceste optiuni generice sunt deumite compatibile OEM sau pur si simplu compatibile. Chiar daca ele nu sunt produse de un OEM, ele pretind ca sunt conforme cu aceleasi standarde si specificatii. Bateriile compatibile reprezinta o alternativa mai putin costisitoare pentru piesele de schimb OEM care de multe ori sunt prea scumpe.

Prin urmare, care sunt avantajele si dezavantajele dintre o baterie originala si una compatibila? Se merita sa platiti mai mult pentru una originala?

Baterii de laptop OEM

Avantaje: - De multe ori vin insotite de garantia producatorului - Sunt similare cu bateria originala a laptopurilor - Inlocuirea poate fi gratuita daca este acoperita de garantia originala a laptopului - Nu anuleaza garantia originala a laptopului

Dezavantaje: - Mai scumpe decat cele compatibile - Optiuni limitate de selectie

Baterii de laptop compatibile Avantaje: - In mod normal sunt mai ieftine decat bateriile OEM - De obicei, sunt destul de asemanatoare cu designul si specificatiile OEM - In anumite cazuri sunt oferite de mai multi producatori - Pot avea mai multe optiuni de capacitate.

Dezavantaje - In anumite cazuri anuleaza garantia laptopului - Nu au standarde inalte de control a calitatii (pot fi mai predispuse defectiunilor) - Pot fi dificil de identificat - Pot veni fara garantie sau cu garantie mai mica

Concluzie

Daca vreti sa cumparati o baterie compatibila este indicat sa verificati reputatia producatorului. In cazul in care alegeti sa o comandati online, incercati sa cititi parerile clientilor care au cumparat deja acea baterie pentru ca bateriile compatibile sunt adesea supuse defectelor de design.

Cele mai importante consideratii privind bateriile OEM sunt cele legate de pret si garantie. Pe de alta parte, verificati daca nu pierdeti garantia laptopului in caz ca inlocuiti bateria originala cu una compatibila.

Pentru inlocuire baterie laptop accesati meniul site-ului in rubrica "REPARATII LAPTOP".