Cat costa inlocuirea ecranului unui laptop? Ce display ar trebui sa cumpar?

Cat costa inlocuirea ecranului unui laptop? Ce display ar trebui sa cumpar?

Daca ecranul LCD al laptopului dvs este crapat, negru sau cu dungi, asta nu inseamna ca notebook-ul devine inutilizabil, si nici nu trebuie sa va panicati.

 

Un display spart, crapat sau zgariat se poate schimba foarte repede, fara costuri ridicate.

 

Caracteristicile ecranului sunt determinate de trei parametri importanti: dimensiune, rezolutie si tip de conector.

Cea mai fiabila modalitate de a alege ecranul corect este numarul de model al vechiului ecran, care este scris pe spatele acestuia. Numarul de model al ecranului va oferi compatibilitate 100% in ceea ce priveste dimensiunea, rezolutia si tipul de conector.

 

Trebuie neaparat sa stiti dimensiunea, rezolutia si tipul de conector.

 

Acelasi model de laptop poate folosi modele diferite de ecrane care difera ca dimensiune, rezolutie si tip de conector.

De exemplu, Compaq R3000 a fost lansat cu doua dimensiuni diferite de ecran de 15" si 15,4", care evident nu sunt compatibile intre ele. MacBook Pro 15" poate avea ecrane cu rezolutii diferite si pur si simplu nu sunt compatibile intre ele.

 

Asigurati-va ca vechiul ecran are aceeasi dimensiune, rezolutie si tip de conector ca cel cu care cumparati pentru a-l inlocui.

 

Noi am dori sa sublinieze ca producatorii de notebook-uri au intarziat sa dezvaluie aceste informatii, chiar si in cazurile in care le-au postat pe site-ul lor web - este posibil sa nu fie suficient de precisa (asa cum am mentionat mai devreme), deci cel mai fiabil mod de a selecta ecranul potrivit - este de a cunoaste dimensiunea, rezolutia si tipul de conector al vechiului, sau doar numarul modelului.

 

O exceptie de la regula model sunt computerele de la Dell, ecranele pentru acestea sunt cel mai bine identificate prin numarul etichetei de service.

 

Cum stiu rezolutia ecranului?

IMPORTANT! Va rugam sa verificati rezolutia ecranului inainte de a cumpara! Rezolutia ecranului poate fi diferita pentru acelasi model de laptop. Asigurati-va ca ecranul pe care il cumparati are aceeasi rezolutie ca si cel vechi.

 

Rezolutie - este numarul maxim de pixeli ai ecranului.

Fiecare rezolutie standard are o denumire, urmatoarea este o lista cu unele folosite in laptopuri:

 

XGA 1024x768

SXGA 1280x1024

SXGA + 1400x1050

UXGA 1600x1200

QXGA 2048x1536

WXGA 1280x720; 1280x768; 1280x800; 1366x768

WXGA + 1440x900

WSXGA + 1680x1050, 1680x945

WUXGA 1920x1200, 1920x1080

 

"W" - inseamna raport de aspect pentru ecran lat de 16:10 sau 16:9.

 

Daca rezolutia ecranului este de 1366 x 768, inseamna ca ecranul are 1366 pixeli pe orizontala si 768 pe verticala.

 

Cateva moduri de a afla rezolutia ecranului:

- Consultati manualul notebook-ului dvs. Ar trebui sa fie, de regula, in sectiunea specificatii.

- Daca manualul nu este disponibil, aruncati o privire pe site-ul producatorului si cautati specificatiile laptopului in sectiunea de asistenta folosind numarul de serie si modelul laptopului.

- Daca computerul ruleaza, va puteti verifica rezolutia online. Va rugam sa retineti ca acest site arata rezolutia corecta numai daca nu modificati setarile din fabrica ale ecranului in Windows sau Mac OS. Verificare rezolutie on-line.

- Si, in sfarsit, cel mai fiabil mod de a va asigura ca achizitionati ecranul potrivit pentru dvs. este prin numarul de model al vechiului ecran, care este scris pe spatele acestuia. Puteti face o cautare pe modelul ecranului pe OnLaptop.ro pentru a afla specificatiile pentru dimensiune si rezolutie.

 

 

Cum se masoara dimensiunea ecranului unui laptop?

 

Dimensiunea ecranului este masurata in inchi pe diagonala.

Exista diferite dimensiuni de ecran pentru laptopuri. Va rugam sa vedeti imaginile de mai jos:

 

Cat costa inlocuirea ecranului unui laptop? Ce display ar trebui sa cumpar?

Cat costa inlocuirea ecranului unui laptop? Ce display ar trebui sa cumpar?

 

Asigurati-va ca noul ecran are acelasi tip de conector ca si cel vechi!

 

Conectorii ecranului LCD variaza in functie de dimensiune si numar de pini. In timp ce unele laptop-uri folosesc conectori foarte unici si proprietari, majoritatea ecranelor folosesc doi conectori cei mai obisnuiti:

 

conectorul cu 30 de pini este cel mai comun stil utilizat astazi. Poate suporta ecrane non-touch pana la o rezolutie de 3.840 x 2160.

 

Cat costa inlocuirea ecranului unui laptop? Ce display ar trebui sa cumpar?

 

Conectorul cu 40 de pini este folosit in ecranele tactile moderne si de inalta rezolutie, dar a fost folosit si in ecranele LVDS mai vechi din 2010-2015.

 

Cat costa inlocuirea ecranului unui laptop? Ce display ar trebui sa cumpar?

 

Costul diferitelor ecrane de laptop

 

Inlocuirea unui display de laptop va costa diferit, in functie de tipul ecranului (daca este LCD sau LED).

 

Un ecran LCD costa in mod normal mai putin decat unul cu LED, dar daca modelul dvs este foarte vechi sau greu de gasit, acest lucru poate creste pretul inlocuirii lui. In majoritatea cazurilor, un ecran LCD costa intre 300 si 800 lei.

 

Ecranele LED sunt mult mai scumpe decat cele LCD. Pretul variaza in functie de marca laptopului. Ecranele LED traditionale pot costa pana la 1500 lei pentru a fi inlocuite.

 

Cu toate acestea, modelele mai scumpe precum Macbook-ul pot costa si mai mult. Puteti cheltui in jur de 3000 lei pentru a le inlocui pe cele mai vechi, dar pana la 2500 lei pentru modelele Apple mai noi.

 

Pret pentru repararea ecranelor laptopurilor diferitelor marci

 

Iata cateva dintre cele mai comune marci de laptopuri si costurile estimate pentru repararea ecranelor acestora.

 

Display Laptop HP

 

Laptopurile HP au o valoare buna, ceea ce faciliteaza gasirea pieselor pentru atelierele de reparatii. Ecranele pot incepe de la 280 USD, dar daca model este unul mai nou, costul poate creste la 1200 lei.

 

Display Laptop Lenovo

 

Lenovo are o multime de laptop-uri disponibile pentru cumparare, iar cele mai multe dintre acestea au ecrane LCD. Aceasta inseamna ca poate costa mai putin inlocuirea acestor afisaje. Unele incep de la 330 lei, dar pot ajunge pana la 800 lei.

 

Display Laptop Asus

 

Asus are mai multe LCD-uri decat LED-uri, asa ca inlocuirea acestor ecrane nu ar trebui sa va coste prea mult. Cele mai multe dintre acestea pot fi remediate cheltuind 200-400 lei. Cu toate acestea, exista unele laptop-uri Asus care au ecrane LED. Acestea pot costa pana la 800 lei.

 

Display Laptop Dell

 

Dell este un brand de renume bine cunoscut, cu multe laptop-uri pe piata. Inlocuirea acestor ecrane poate costa intre 350  si 900 lei, dar puteti cheltui aproximativ 1500 lei pentru a repara laptopurile lor de ultima generatie.

 

Display Laptop Acer

 

La capatul inferior, ecranele laptopurilor Acer pot costa 250-300 lei pentru a fi inlocuite. Mai multe variante sunt disponibile pentru aproximativ 500 lei, dar dimensiunile lor mai mari si ecranele cu rezolutie mai mare pot costa mai mult de 1000 lei.

 

Display Laptop Samsung

 

Samsung este cunoscut mai mult pentru telefoane decat pentru laptopuri, dar unele dintre laptopurile lor sunt foarte populare in intreaga lume. Ecranele lor sunt LED-uri de inalta calitate, care pot costa pana la 800 lei pentru reparatii.

 

Display Laptop Toshiba

 

Toshiba nu are foarte multe modele diferite, dar laptopurile lor vin atat cu ecrane LCD, cat si cu LED. Acest lucru variaza costul inlocuirii acestor ecrane de laptop, dar in majoritatea cazurilor, pretul este intre 300 si 900 lei.

 

Display Apple MacBook

 

Deloc surprinzator, poate fi foarte costisitor sa repari ecranul unui MacBook. Acestea variaza foarte mult ca pret, de la 200 pana la 3500 lei (in cazul in care decideti sa inlocuiti intreg ansamblul display).