Ce este un hashtag – Când și cum îl folosim și pe ce platforme sociale

Ce este un hashtag – Când și cum îl folosim și pe ce platforme sociale

Hashtag-urile au devenit indispensabile în comunicarea pe rețelele de social media și tot mai multe persoane le folosesc în contexte diferite. Află ce este un hashtag, dar și când și cum se folosește pe platformele sociale.

 

Un hashtag este folosit cu scopul de a facilita o interacțiune între mai mulți utilizatori interesați de un subiect comun. Este folosit intens de câțiva ani pe rețele de socializare precum Facebook, Instagram, Twitter sau Linkedin, dar chiar și pe platforme precum Pinterest sau Tumblr. Vezi ce este un hashtag și cum se folosește corect.

 

Ce este un hashtag

Un hashtag este cuvântul sau fraza scrisă fără spațiu între cuvinte, precedat de semnul # (diez), pentru etichetarea și urmărirea unor subiecte de interes. Este un cuvânt compus din termenii „hash” (#) și „tag” (etichetă) și a fost introdus pentru prima dată pe platforma Twitter, în septembrie 2007.

Primul care a propus această metodă de etichetare, hashtag-urile, a fost bloggerul american Chris Messina, însă de la propunerea lui au trecut multe luni până ca aceasta să fie acceptată. Mai târziu, Jack Dorsey, fondator Twitter, și echipa sa au dezvoltat ideea și au început să folosească hashtag-urile în momentul în care au izbucnit incendiile în suburbiile San Diego, în vara anului 2007.

Utilizatorii Twitter au început să posteze imagini urmate de hashtag-ul #SanDiegoFire, iar această practică s-a răspândit rapid, fapt ce a dus la o introducere în mod oficial a acestei funcții. Astfel, după ce a suferit mai multe modificări, astăzi, hashtag-ul se folosește pentru a eticheta un subiect de interes sau un argument și transformă un cuvânt sau un grup de cuvinte în link-uri și cuvinte-cheie. În acest fel conținutul afișat pe rețelele sociale este mult mai ușor de monitorizat, în baza acestor cuvinte-cheie.

 

Cum se folosește un hashtag

Chiar dacă nu există o metodă clară de folosire a hashtag-ului, există câteva reguli de folosire, care ajută ca orice hashtag folosit să fie mai eficient și mai productiv.

Iată câteva exemple:

- Un hashtag folosit pentru a-ți spune părerea despre orice subiect (politic, cultural, sportiv etc.) trebuie să fie în strânsă legătură cu argumentul în sine. Așadar, se vor folosi hashtag-uri în cuvinte-cheie. Spre exemplu, poți folosi un hashtag pentru a te lega de un eveniment sau o știre populară într-o anumită perioadă (exemplu: #ValentinesDay).

- Nu este recomandat să folosești mai mult de trei cuvinte-cheie precedate de semnul # într-o singură frază. Lungimea textului poate fi de până la 140 de caractere.

- După ce este folosit semnul #, un simplu cuvânt se transformă într-o etichetă. Pe lângă litere, pot fi folosite și caractere alfanumerice în compunerea unui hashtag.

- Într-un hashtag nu se folosesc semne de punctuație, nici spațiu sau simboluri precum „%”, „@” ori „asterisc”.

- Îți poți crea propriul hashtag pe care să-l folosești în cadrul unui concurs ori al unei campanii, cu scopul de a centraliza toate postările din social media pe un anumit subiect de interes. Hashtag-ul creat trebuie să fie scurt, ușor de reținut și de scris și, nu în ultimul rând, reprezentativ pentru concursul în sine.

 

Cât de multe hashtag-uri pot fi postate

Fiecare platformă socială are propriile reguli, deoarece comportamentul utilizatorilor diferă de la o platformă la alta. Astfel, dacă pe Facebook ori Linkedin este suficient să folosești unul sau două hashtag-uri, pe Instagram poți folosi până la maximum 30 de hashtag-uri per postare, la finalul descrierii. Hashtag-urile pot fi separate de text printr-o serie de simboluri sau spații sau pot fi postate într-un comentariu separat.

 

Pe ce platforme sociale se folosește un hashtag

Pe Twitter pot fi folosite până la două, maximum trei hashtag-uri per postare și trebuie alese cele mai relevante și populare cuvinte-cheie ale momentului. Aici pot fi folosite hashtag-uri unice ale brand-ului pentru diferite concursuri sau campanii.

Ce este un hashtag – Când și cum îl folosim și pe ce platforme sociale

Pe Facebook pot fi folosite tot două, până la trei hashtag-uri ce pot aparține unei campanii de promovare ori unui concurs. Mai multe hashtag-uri folosite într-o singură postare pot scădea rata de interacțiune.

Ce este un hashtag – Când și cum îl folosim și pe ce platforme sociale

Pe Instagram pot fi folosite până la 30 de hashtag-uri în descrierea postării, însă este suficient să adaugi 10, 15, până în 20 de tag-uri, chiar și mai puține. Cel mai important este să folosești hashtag-uri populare și specifice domeniului de activitate.

Ce este un hashtag – Când și cum îl folosim și pe ce platforme sociale

 

Cum știi care sunt cele mai relevante hashtag-uri

Fiecare platforma are propriul sistem de evidențiere a hashtag-urilor populare sau „Trending”. Astfel, poți vedea direct

În platforma social media.

Twitter are opțiunea de „Advanced Search”, acolo unde poți descoperi hashtag-uri specifice pentru a vedea unde și cum au mai fost acestea folosite. Le poți selecta în funcție de limbă sau de tip de postare. Pe Instagram poți căuta în „Search bar”, atât un termen general care îți va arăta o serie de sugestii de hashtag-uri similare. Sub fiecare hashtag vei avea posibilitatea să vezi și numărul de postări la care a fost folosit și astfel îți poți da seama mai ușor de popularitatea acestuia.

Folosind aplicații specifice

Poți încerca tool-uri de research pentru a descoperi care sunt cele mai bune hashtag-uri. Unele sunt contra cost, altele sunt gratuite.

Hashtagify.me – un tool care te ajută să descoperi cele mai noi hashtag-uri în funcție de popularitate.

RiteTag.com – un tool care oferă sugestii de hashtag-uri și îți spune pe ce platforme ar fi cel mai bine să le folosești.

Keyhole.co – o platformă care te ajută să identifici care sunt cele mai populare hashtag-uri, dar și care îți spune date demografice despre cei care le folosesc.

Later.com – Platformă care îți permite să îți planifici vizual postările, să le publici automat și să obții informații personalizate pentru a te ajuta să ajungi la mai multe persoane. Include și o secțiune de sugestii pentru hashtag-uri

Tagboard – o platformă care îți arată postările care folosesc un anumit hashtag de pe toate rețelele sociale.

flick.tech – Permite identificarea hashtag-urilor populare și a altor hashtag-uri similare. Include o unealtă de analiză pentru evidențierea tag-urilor în funcție de performanță.

 

Folosirea hashtag-urilor te ajută să comunici mesaje către un public variat prin canalele social media. Un conținut de calitate este scos în evidență datorită hashtag-urilor corect alese și folosite. Adaptează numărul optim de hashtag-uri în funcție de platforma aleasă pentru promovare și ai grijă ca acestea să fie reprezentative/relevante pentru industria în care activezi.