Ce sunt porturile TCP si UDP?

Ce sunt porturile TCP si UDP?

Introducere TCP si UDP

In acest articol vom discuta conceptul de porturi si modul in care acestea lucreaza cu adresele IP.

Daca nu ati citit articolul despre adresele IP, il puteti gasi aici. Daca intelegeti conceptul de adrese IP, hai sa trecem la porturile TCP si UDP si cum functioneaza acestea. Dispozitivele si computerele conectate la Internet utilizeaza un protocol numit TCP / IP pentru a comunica intre ele. Cand un computer din New York doreste sa trimita date catre un computer din Anglia, trebuie sa stie adresa IP de destinatie la care vrea sa trimita informatiile. Aceste informatii sunt trimise cel mai adesea prin doua metode, UDP si TCP.

Prezentarea TCP si UPD

UDP? TCP? Stiu ca pare confuz, dar vom explica acest lucru in termeni de baza, pentru a intelege acest concept.

TCP inseamna Transmission Control Protocol.

Utilizand aceasta metoda, computerul care trimite datele se conecteaza direct la computerul catre care le trimite si ramane conectat pe durata transferului. Cu aceasta metoda, cele doua computere pot garanta ca datele au ajuns in siguranta si corect, apoi inchid conexiunea. Aceasta metoda de transfer de date tinde sa fie mai rapida si mai fiabila, dar pune o presiune mai mare pe computer, deoarece trebuie sa monitorizeze conexiunea si datele care trec. O comparatie reala cu aceasta metoda ar fi ridicarea telefonului si sunarea unui prieten. Aveti o conversatie si cand se termina, amandoi inchideti, eliberand conexiunea.

UDP inseamna User Datagram Protocol.

Folosind aceasta metoda, calculatorul trimite pachetele de date informatiile in bucati mai mici si le elibereaza in retea cu speranta ca va ajunge la locul potrivit. Ceea ce inseamna ca UDP nu se conecteaza direct la calculatorul primit, cum ar fi TCP-ul, ci mai degraba trimite datele si se bazeaza pe dispozitivele dintre calculatorul expeditor si computerul destinatar pentru a obtine datele acolo unde se presupune ca merge in mod corespunzator. Aceasta metoda de transmitere nu ofera nicio garantie ca datele pe care le trimiteti vor ajunge vreodata la destinatie. Pe de alta parte, aceasta metoda de transmitere are o cheltuiala foarte scazuta si, prin urmare, este foarte populara pentru a utiliza servicii care nu sunt atat de importante. O comparatie pe care o puteti folosi pentru aceasta metoda este Serviciu Postal. Plasati corespondenta in casuta postala si sperati ca serviciul postal va ajunge la locul potrivit. De cele mai multe ori ajunge la destinatie, dar uneori se pierde pe drum. Acum ca intelegeti ce sunt TCP si UDP, putem incepe sa discutam in detaliu porturile TCP si UDP.

Porturile TCP si UDP

Dupa cum stiti, fiecare computer sau dispozitiv de pe Internet trebuie sa aiba un numar unic atribuit acestuia numit adresa IP. Aceasta adresa IP este utilizata pentru a recunoaste calculatorul dvs. particular din milioane de alte computere conectate la Internet.

Cand informatiile sunt trimise prin Internet catre computerul dvs., cum accepta computerul acele informatii? Ati ghicit, utilizand porturile TCP sau UDP.

O modalitate usoara de a intelege porturile este sa va imaginati ca adresa dvs. IP este o cutie de cablu si porturile sunt diferitele canale de pe acea caseta de cablu. Compania de cabluri stie cum sa trimita un cablu la caseta de cablu pe baza unui numar de serie unic asociat cu acea caseta (adresa IP), iar apoi sa primesti emisiunile individuale pe diferite canale (porturi). Porturile functioneaza la fel. Aveti o adresa IP si apoi multe porturi pe acea adresa IP. Puteti avea un numar total de 65.535 de porturi TCP si alte 65.535 de porturi UDP. Cand un program de pe computerul dvs. trimite sau receptioneaza date prin Internet, acesta trimite aceste date la o adresa IP si la un anumit port de pe computerul la distanta si primeste datele de pe un port de obicei aleator pe propriul computer. Daca utilizeaza protocolul TCP pentru a trimite si primi datele, atunci se va conecta si se va lega la un port TCP. Daca utilizeaza protocolul UDP pentru a trimite si primi date, va folosi un port UDP. Figura 1, mai jos, reprezinta o reprezentare a unei adrese IP impartita in numeroasele sale porturi TCP si UDP. Retineti ca odata ce o aplicatie se leaga de un anumit port, portul respectiv nu poate fi utilizat de nicio alta aplicatie. Este primul venit, primul servit.    

Vom folosi serverele web in exemplul nostru deoarece stim cu totii ca un server web este un computer care ruleaza o aplicatie care permite altor computere sa se conecteze la acesta si sa recupereze paginile web stocate acolo.

Pentru ca un server web sa accepte conexiuni de la computere la distanta, cum ar fi dvs., trebuie sa lege aplicatia serverului web la un port local. Apoi va folosi acest port pentru a asculta si accepta conexiuni de la computerele la distanta. Serverele web se leaga, de obicei, la portul TCP 80, care este folosit in mod implicit de protocolul http si apoi va astepta si cauta conexiuni de la dispozitive la distanta. Odata ce un dispozitiv este conectat, acesta va trimite paginile web solicitate la dispozitivul de la distanta si cand ati terminat conexiunea se va inchide. Pe de alta parte, daca sunteti utilizator de la distanta conectat la un server web, acesta ar functiona in sens invers. Browserul dvs. web ar alege un port TCP aleator dintr-un anumit interval de numere de porturi si va incerca sa se conecteze la portul 80 pe adresa IP a serverului web. Cand conexiunea este stabilita, browserul web va trimite cererea pentru o anumita pagina web si va primi de la serverul web. Apoi ambele computere vor deconecta conexiunea. Acum, sa spunem ca ati dori sa rulati un server FTP, care este un server care va permite sa transferati si sa primiti fisiere de pe computere la distanta, pe acelasi server web. Serverele FTP utilizeaza porturile TCP 20 si 21 pentru a trimite si a primi informatii, astfel ca nu veti avea conflicte cu serverul web care ruleaza pe portul TCP 80. Prin urmare, aplicatia server FTP atunci cand porneste se va lega la porturile TCP 20 si 21 si va astepta conexiuni pentru a trimite si primi date.

Cele mai multe aplicatii majore au un port specific pe care il asculta si inregistreaza aceste informatii intr-o organizatie numita IANA.

Puteti vedea o lista de aplicatii si porturile pe care le utilizeaza in registrul IANA. In timp ce dezvoltatorii inregistreaza porturile pe care aplicatiile le utilizeaza cu IANA, sansele a doua programe care incearca sa utilizeze acelasi port si, prin urmare, provoaca un conflict, vor fi diminuate.