Ce trebuie să faceți dacă touchpadul este stricat pe un laptop

Ce trebuie să faceți dacă touchpadul este stricat pe un laptop

Toate laptopurile sunt echipate cu un touchpad - un panou tactil pentru introducerea datelor și controlul cursorului. Pe de o parte, dacă touchpad-ul de pe laptop este rupt, ar putea fi înlocuit de un mouse fără fir. Pe de altă parte, eșecul dispozitivului interferează cu ușurința utilizării echipamentului și poate indica probleme mai grave.

Cauzele defecțiunilor touchpadului laptopului

Nu există niciun motiv pentru care componentele laptopului pur si simplu se strica. De regulă, defecțiunile apar datorită deteriorării mecanice sau software-ului,  nici touchpadul nu face eceptie, pot fi nenumarate motive pentru care touchpadul nu functioneaza:

Contaminarea suprafeței

Poate reacționa negativ la prezența petelor lichide, praf, grăsimi. De-a lungul timpului, touchpad-ul poate fi acoperit cu un strat subțire de grăsime sau praf, ca urmare, începe să eșueze atunci când lucrează. Ștergeți panoul cu un șervetel cu alcool și lăsați-l să se usuce. Dacă după curățarea aparatului nu funcționează, continuați cu următorul pas.

Touchpad-ul oprit

Este bine să verificați dacă dispozitivul este oprit. Unele laptopuri au un buton on / off dedicat pe panoul tactil. Vezi dacă e blocat. Dacă nu există un astfel de buton, verificați diferitele combinații Fn + F1, F2, F3 și așa mai departe până la F12, ținând simultan tastele. Nu v-ati ajutat? Ne îndreptăm spre motive mai grave.

Software-ul se blochează

Dacă panoul de intrare este activat, dar tochul nu prezintă semne de viață, inițial trebuie să vă gândiți dacă totul este bine cu componentele software.

Primul lucru de care aveți nevoie este un mouse. Dacă nu există, accesați secțiunea "Caracteristici speciale" și activați controlul cursorului NumPad (tastele săgeți de pe tastatură).

Mai întâi verificați dacă software-ul responsabil pentru touchpad este pornit. Mai întâi trebuie să mergeți la Panoul de control, apoi selectați secțiunea Manager dispozitive, apoi mouse. Apoi treceți la linia touchpad-ului și vedeți dacă acesta este pornit.

Dacă ați reinstalat recent sistemul de operare, problema ar putea fi lipsa driverelor. În panoul de control, găsiți secțiunea "Touchpad" sau "Mouse și alte dispozitive de indicare". Dacă driverele nu sunt acolo, atunci trebuie să le instalați. Pentru a face acest lucru, utilizați discul de boot al laptopului sau descărcați programul pentru modelul dvs. pe internet.

Dacă driverul se află în Panoul de control, faceți clic pe numele dispozitivului cu butonul drept al mouse-ului, în Properties (Proprietăți), deschideți secțiunea Status (Stare). Dacă sistemul raportează că există o problemă, va trebui să reinstalați driverele deteriorate. Dacă totul este OK, în Proprietăți găsim fila Driver, deschideți informațiile și vedeți ce versiune a programului este indicată. Dacă este sub 1.0, este necesară o actualizare.

O altă cauză software a unui panou tactil care nu funcționează este incompatibilitatea driverului cu sistemul de operare. De exemplu, în mod implicit, poate fi instalat un program pentru Windows și aveți o versiune a sistemului de operare de la 8.1 și versiuni ulterioare. În acest caz, trebuie să instalați un driver nou.

Verificarea BIOS

Este posibil ca driverul să fi fost dezactivat în BIOS. Verificați prin apăsarea butonului F2 în timp ce porniți laptopul. La unele modele, o altă tastă este utilizată pentru a intra în BIOS (verificați online). Găsiți fila Avansat, uitați-vă la coloana Dispozitiv de evidențiere internă. Valoarea corectă este "Activată". Dacă este scris altceva, schimbați la ceea ce aveți nevoie, apoi salvați modificările.

Eșecurile software pot dezactiva touchpad-ul, nu numai complet, ci parțial. De exemplu, el poate să nu mai răspundă mișcărilor circulare, presării și așa mai departe. Problema este de obicei în driver și este rezolvată prin reinstalarea acesteia.

Defecțiuni hardware

Se ridică din cauza șocurilor și a altor efecte mecanice. Adesea, touchpad-ul eșuează din cauza contactului cu lichid pe dispozitiv (cafea fierbinte sau ceai, apă). În acest caz, pentru a rezolva problema fără un specialist este apoape imposibil. Touchpad-ul este situat lângă placa de bază și, prin urmare, înlocuirea acestuia necesită o mare atenție.

Dacă lichidul a pătruns în laptop, nu se pot deteriora numai dispozitivele touchpad, ci și alte componente mai grave ale dispozitivului. Și acest lucru nu se întâmplă întotdeauna imediat, și uneori într-o zi sau chiar o săptămână. Lichidul pornește procesul de oxidare, cauzând deteriorarea plăcii de bază, a sistemului de răcire și a altor componente. Cu cât va duceți mai repede laptopul spre un centru de reparatii laptop, cu atât mai mare este șansa de a scăpa cu costuri mai mici.

Placa de bază Southbridge s-a ars

Când căutați cauza unei defecțiuni, este necesar să țineți cont de starea chipsetului plăcii de bază. Una dintre funcțiile acestui cip este conectarea corectă a dispozitivelor periferice la laptop, inclusiv touchpad-ul. În cazul în care chipsetul s-a ars ca urmare a unui circuit sau supraîncălzire, atunci nu numai panoul tactil se va defecta, ci și alte componente conectate nu vor funcționa . De exemplu, tastatura, porturile USB: depinde de modelul de laptop. Dacă touchpad-ul nu funcționează din cauza unor probleme cu chipsetul, este necesar să reparați sau să schimbați cipul de pe placa de bază, asadar nu trebuie să mai schimbam touchpadul in acest caz.

Înlocuirea touchpad-ului pe un laptop

Dacă problema este în software, este destul de ușor să o rezolvi. Dacă panoul tactil este spart fizic, în majoritatea cazurilor este mai ușor să îl înlocuiți decât să îl reparați.

Etape:

  • Cumpărați un touchpad nou. Costul piesei depinde de modelul laptopului.
  • Deconectați laptopul de la rețea, scoateți bateria.
  • Scoateți capacul laptopului prin deșurubarea șuruburilor.
  • Detașați cu grijă cablul touchpad de pe placa de bază.
  • Folosind o șurubelniță, scoateți montura panoului tactil.
  • Eliminăm vechiul panou, instalăm unul nou.
  • Dispozitivul unor modele de notebook-uri necesită de asemenea scoaterea hard disk-ului și a plăcii de bază, care blochează accesul la panoul tactil.

Pentru orice problema privind touchpadul, vă așteptăm în service-ul nostru!Produse recomandate