Ce trebuie sa faci ca laptopul tau sa ruleze mai rapid - Tips and Tricks

Ce trebuie sa faci ca laptopul tau sa ruleze mai rapid - Tips and Tricks

Nu este nimic mai enervant decat un laptop lenes, mai ales cand stiti ca indeplineste toate conditiile ca sa functioneze normal. Decat sa va grabiti sa cumparati un alt laptop, incercati si cele 10 metode de mai jos care o sa ajute computerul dvs. sa ruleze la viteza mare.

1) Dezinstalati programele pe care nu le folositi

Noile laptop-uri vin “la pachet” cu o multime de programe pe care nu le veti folosi niciodata si despre a caror existenta probabil ca nici nu stiti. Unele dintre acestea ruleaza cand deschideti computerul, chiar daca nu le folositi niciodata. Pentru a inlatura toate aceste programe care afecteaza capacitatea de rulare in paramentii normali a laptopului dumneavoastra, deschideti Control Panel’s Programs and Features pages si aruncati o privire asupra listei cu programele instalate. Dezinstalati-le pe cele de care nu aveti realmente nevoie, avand insa grija sa le pastrati pe cele de care hardware-ul computerului dvs. are nevoie (de regula, lista acestora o gasiti sub denumirea PC marker’s name sau Microsoft.). Daca tot nu sunteti siguri de programele pe care le folositi, incercati o a treia varianta pe care o regasiti sub numele de PC Decrapifier – programul este gratis si o sa va ajute sa identificati mai usor programele de care nu aveti nevoie sau pe care nu le mai vreti.

2) Stergerea automata a fisierelor temporare

Fisierele termporare raman stocate in hard disk si pot ingreuna activitatea laptopului. Daca reusiti sa scapati de aceste fisiere inutile, precum si de stergerea paginilor accesate pe internet sau cookies-urile, atunci spatiu de pe hard disk-ul dvs. s-ar mari considerabil, direct proportional si cu viteza de rulare a programelor.

Pentru a putea face acest lucru, este necesar sa deschideti „My computer”, selectati „local drive” (care se afla de obicei C:/), selectati „Windows” folder si apoi deschideti folderul denumit „Temp”. Apasati click dreapta pe folder, apoi in optiunile „View” alegeti „Details”. Odata ce ati facut acest lucru selectati toate fisierele care au o data anterioara si apasati tasta „delete”. Apoi mergeti la Recycle Bin si goliti toate datele care se afla acolo

3) Instalati un „state drive” solid

De regula, cea mai frecventa cauza a incetinirii laptoului dumneavoastra sunt hard drive-rele. Daca optati pentru instalarea unui state drive solid, care are o capacitate mare de citire, atunci nu ar mai trebui sa intampinati probleme cu viteza de rulare .

4) Mai multa memorie de stocare

Chiar daca stergeti cu regularitate fisierele care nu va mai sunt utile, daca hard drive-ul dvs. ajunge la capacitatea de 85% din memorie, atunci acest lucru va afecta viteza de rulare a computerului dvs. Daca folositi cu regularitate laptopul pentru a rula filme sau pentru a inregistra programe TV, atunci trebuie sa va achizitionati un hard drive cu o capacitate mai mare de stocare.

5) Preveniti „start up-urile „ nefolositoare

Acesta metoda va verifica de cat timp este nevoie pentru ca un computer sa porneasca. In majoritatea cazurilor, programele care ruleaza deja la pornire continua sa ruleze si pe parcurs, ingreunand astfel memoria laptopului.

Pentru a pune in aplicare metoda amintita, este necesar sa dati click pe Start si apoi Run. In Run tasati „msconfig”si apoi apasati enter. Ar trebui sa vedeti „Startup tab”cu toate programele care ruleaza la deschiderea computerului. Este o ocazie buna sa verificati toata lista cu programele care se deschid odata cu pornirea calculatorului. Fie deselectati manual toate programele care ruleaza, sau tasati simplu „Disable all” si apoi le selectati doar pe cele care doriti sa ruleze in continuare, precum programele de antivirus.

Un alt pont ar fi inlaturarea tuturor font-urilor Windows nefolositoare. Windows 7 ruleaza peste 200 de font-turi la pornire, lucru care poate ingreuna bunul mers al computerului dvs. Mergeti la „start menu search box”cautati „Fonts Folder” si debifati toate font-urile de care computerul dvs. nu are nevoie, apoi click pe butonul „Hide” din toolbar.

6) Faceti rost de mai multa memorie RAM

RAM, care se refera de fapt la Random Acces Memory, reprezinta un spatiu de stocare temporar folosit de catre computer si care ruleaza la executarea oricarei comenzi folosite pentru accesarea diferitelor programe. Cu alte cuvinte, cu cat folositi mai multe programe, cu atat veti avea nevoie si de o memorie RAM mai mare.

Un indicator corect al memoriei RAM este folosirea documentelor de dimensiuni mari. Astfel, daca nu dispuneti de suficienta memorie, atunci descarcarea documentului/folosirea programului respectiv va deveni greoaie sau se va bloca.

In acest caz, fie folositi unul sau doua stick-uri de memorie, fie cumparati un nou RAM, cu o capacitate mult mai mare. Teoretic, nu exista o limita impusa a capacitatii RAM de care ati putea dispune cu 64 –bit pentru sistemul de operare, dar, din experienta va spunem ca 4GB sunt mai mult decat suficienti pentru majoritatea persoanelor.

Puteti sa aflati mai multe informatii despre RAM-ul dvs. in Task Manager’s Performance Tab (apasati concomitent CTRL-SHIFT-ESC)

7) Defragmentarea partitiilor

Suna complicat, stim, insa reprezinta o metoda foarte buna pentru a avea eficienta maxima din partea computerului dvs. Mergeti in „My Computer” click dreapta pe hard drive si selectati „Properties”. Sub „Tools” ar trebui sa existe optiune „Defragment Now”.

8) Curatarea „Run Disk-ului”

Windows-ul dvs. ar trebui sa includa si optiunea „Disk Cleanup”. Ceea ce face acesta optiune este sa caute fisierele de dimensiuni mari care nu va sunt necesare precum programe instalate, paginile de internet deschise si asa mai departe.

9) Oferiti-i un IP static computerului dvs.

O alta modalitate utila de a spori capacitatea de rulare a computerului dvs. este sa folosit un IP static. Atunci cand porniti calculatorul, pierdeti destul de mult timp in identificarea retelei la care urmeaza sa va conectati. Nu numai ca folosirea unui IP static va gestiona mult mai bine reteaua (de exemplu cand folositi mai multe device-uri folosind aceeasi retea), dar va ajuta si la reducerea timpului de pornire al calculatorului dvs.

Pentru a face aceste lucruri, mergeti la „Network and Sharing Center” si selectati „Change Adapter settings”. Click drepta pe adaptorul local si selectati „Properties” si evidentiati ceea ce ar trebui sa se numesca “Internet Protocoal Version 4 (TCP/IPv4), apoi click pe butonul de proprietati. In „Use the following IP address”introduceti adresa de IP corecta si Default gateway care corespunde cu setarile dvs. de retea.

Asigurati-va sa verificati „Validate settings upon exit”astfel incat Windows-ul sa poate identifica orice fel de problema cu adresele pe care le-ati introdus.

Pentru a afla care este IP-ul dvs. , identificati reteaua, mergeti la „Start ”, apasati „Run” si „cmd”. In comanda aparuta tastati „ IPCONFIG/All” si ar trebui deja sa identificati IP-ul.

10) Indepartati praful

Stim ca acest sfat poate parea agasant, dar nu uitati ca praful este dusmanul calculatorului dvs. Poate impiedica aerisirea, care este vitala pentru functionarea optima a computerului si care tine temperatura in parametrii optimi. Daca computerul se supraincalzeste, atunci automat va merge mai greu. (Tineti cont ca atunci cand computerul este plin de praf este aprope imposibil sa folositi programe precum Skype, avand in vedere ca interlocutorul dvs. nu va auzi aproape nimic din ceea ce ii spuneti si asta din cauza zgomotului de fundal cauzat de praful acumulat).

Fie ca aveti un laptop sau un calculator, va puteti folosi de un aspirator pe care sa-l reglati la putere mica si sa incercati sa inlaturati praful acumulat. Folositi-va si de optiunea de impingere a aerului inauntru, alternand cu functia de aspirare. Asigurati-va inainte de a face acesta operatiune ca ati inchis calculatorul si ca ati scos toate cablurile.

Daca nu reusiti, pentru a evita neplacerile, mergeti la un service autorizat.Produse recomandate