Cum sa cititi modelul unui procesor

Cum sa cititi modelul unui procesor

Daca o sa va uitati la denumirea unui procesor de laptop, o sa vedeti ca cifrele pot crea o oarecare confuzie. Dar noi va aratam in acest articol cum sa descifrati ce se ascunde in spatele denumirii unui procesor.

Cum sa cititi modelul unui procesor

Cum sa cititi modelul unui procesor

Sa pornim de la un exemplu:

Procesorul Intel Core i7-7500 U intel core = marca/ brandul procesorului i7 = indicator de performanta/ de marca 7 (de la 7500) = indicator de gen x500 = cifre numerice sku U = sufix de linie de produs

Cum sa cititi modelul unui procesorCum sa cititi modelul unui procesor

Explicatie pe larg

Primul termen din denumirea procesorului reprezinta marca - este de obicei Intel Core, dar poate fi Xeon, Celeron, Pentium sau Atom. Dupa brand, veti vedea modificatorul de marca, cel mai adesea poate fi vorba despre i3, i5 sau i7 (dar si m5, x5, E sau N). Primul numar dupa cratima este indicatorul de generatie. Ultima generatia este a 8-a, ceea ce inseamna ca cele mai multe procesoare de pe piata in prezent sunt generatia a 7-a.

Dupa aceea, veti vedea probabil o combinatie de doua sau trei cifre si o singura litera care poate fi U, Y, HQ sau HK. Numerele indica un SKU special iar literele arata seria procesorului. Linia sau seria este foarte importanta, pentru ca va arata ce putere are de fapt un anumit procesor.

Va asteptam in zilele urmatoare pe Onlaptop blog pentru a descoperi pe indelete tainele procesoarelor de laptop.