Cum sa partitionati un hard disk in Windows

Cum sa partitionati un hard disk in Windows

Hard diskurile trebuie partitionate inainte de a fi formatate in Windows.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti dupa instalarea unui hard disk este sa-l partitionati.

Trebuie sa partitionati hard diskul, dupa care sa-l formatati - inainte de a-l folosi pentru salvarea de date.

Sa partitionezi un hard disk in Windows inseamna sa-l imparti astfel incat pe o sectiune sa poata fi instalat sistemul de operare. De cele mai multe ori, partitia hard diskului reprezinta intregul spatiu util, dar puteti crea si mai multe partitii.

Partitionarea unui hard disk in Windows este simpla si dureaza doar cateva minute.

Urmati pasii de mai jos pentru a partitiona hard diskul in Windows 10, 8, 7, Vista sau XP.

Hard DiskHard Disk

Cum sa partitionati un hard disk in Windows

Partitionarea manuala a unui hard disk (ca si formatarea) nu este necesara daca scopul dumneavoastra final este sa instalati Windows-ul pe drive. Ambele procese fac parte din procedura de instalare, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa va ocupati in mod special de ele.

1. Deschideti Disk Management - utilitarul disponibil in toate versiunile de Windows care va permite sa faceti partitii.

2. Cand se deschide Disk Management, ar trebui sa vedeti o fereastra de "Initialize Disk" cu mesajul "You must initialize a disk before Logical Disk Manager can access it."

Daca nu va apare aceasta fereastra, nu trebuie sa va ingrijorati. Exista cateva motive bine intemeiate pentru care nu vi se afiseaza - iar daca se intampla acest lucru mergeti direct la punctul 4.

Atentie: In Windows Xp, o sa vedeti un ecran de "initialize and Convert Disk Wizard". Atentie sa nu selectati optiunea de "convert" hard disk, cu exceptia cazului in care chiar doriti sa faceti acest lucru. Mergeti la punctul 4.

3. Pe display apare un mesaj care va cere sa alegeti un stil de partitie pentru noul hard disk.

Alegeti "GPT" daca noul hard disk pe care il instalati este de minim 2 TB. Alegeti "MBR" daca hard diskul este mai mic de 2TB. Click pe "OK" dupa ce ati facut selectia.

4. Localizati hard diskul pe care vreti sa-l partitionati din harta drive-ului care se afla in partea de jos a ferestrei Disk Management.

S-ar putea sa fie nevoie sa maximizati fereastra Disk Management sau Computer Management pentru a vedea toate drive-urile in partea inferioara. Un drive nepartionat nu va aparea in lista de drive-uri in partea superiora a ferestrei.

5. Dupa ce ati gasit spatiul pe care vreti sa-l partitionati, click dreapta oriunde pe el si alegeti "New Simple Volume...." (sau New Partition.... in XP).

6. Click pe "Next" din fereastra "New Simple Volume Wizard" care apare pe ecran.

7. Click pe "Next" la "Specify Volume Size" pentru a confirma dimensiunea drive-ului creat.

8. Click "Next" la pasul "Assign Drive Letter or Path", daca litera pe care o vedeti pe ecran va convine.

9. Alegeti "Do not format this volume" din etapa "Format Partition", dupa care click pe NEXT.

10. Verificati optiunile in ecranul "Completing the New Simple Volume Wizard".

11. Click pe "Finish" si Windows va partitiona drive-ul, proces care va dura doar cateva secunde.

12. Mai departe, Windows incearca sa deschisa noul drive. Dar avand in vedere ca nu este inca formatat si ca nu poate fi utilizat, o sa vedeti un mesaj de genul "You need to format the disk in drive D: before you can use it. Do you want to format it?"

13. Click pe "Cancel" si mergeti la pasul urmator.

14. De acum puteti incepe formatarea hard diskului in Windows.