Cum sa verifici specificatiile laptopului pentru Windows 10

Cum sa verifici specificatiile laptopului pentru Windows 10

Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre configurarea laptopului dumneavoastra, folositi ghidul de mai jos pentru a va face o idee mai completa despre informatiile de sistem pe Windows 10.

specificatiile laptopului pentru Windows 10specificatiile laptopului pentru Windows 10

In Windows 10 puteti verifica in mai multe moduri informatiile de sistem, inclusiv detalii despre BIOS, modelul laptopului, procesor, hard disk, placa video, sistem de operare si alte specificatii. In functie de instrumentul folosit, informatiile afisate vor fi usor diferite.

In acest ghid Windows 10, va aratam care sunt pasii prin care puteti afla informatii complete despre laptop.

Cum sa verificati informatiile de sistem folosind aplicatia Settings

Daca vreti sa aflati informatii hardware si software de baza despre configuratia sistemului, folositi aplicatia Settings.

1. Deschideti Settings. 2. Click pe System. 3. Click pe About.

specificatiile laptopului pentru Windows 10specificatiile laptopului pentru Windows 10

In aceasta pagina veti afla exact versiunea de Windows folosita, tipul de sistem, procesorul exact si memoria instalata. De fapt aceste informatii le puteti afla si din Control Panel -> System.

Cum sa verificati informatiile de sistem folosind System Information

System Information nu este un instrument nou in Windows 10, dar ramane unul din cele mai bune instrumente pentru a verifica cerintele complete de sistem de pe laptop.

Pentru a deschide System Information, urmati pasii:

1. Deschideti Start menu.

2. Cautati msinfo32 sau System Information si apasati Enter.

specificatiile laptopului pentru Windows 10specificatiile laptopului pentru Windows 10

Aici veti gasi o multime de informatii despre laptopul dumneavoastra, componente harwdare si software. Dupa ce accesati instrumentul, veti vedea System Summary, care include informatii cum ar fi: modelul sistemului, tipul sistemului, procesorul, informatii despre BIOS si data ultimului update firmware, memoria instalata.

In System Information nu gasiti detalii despre placa video, dar pentru acest lucru puteti folosi Components si selectati Display.

Cum sa generati un raport complet despre cu informatii despre sistem

O functie interesanta a lui System Information este posibilitatea de a crea un raport cu toate specificatiile de sistem. Acest lucru este extrem de important mai ales daca exista la un moment dat o problema hardware si laptopul nu booteaza. Daca ati facut un raport complet si l-ati pus pe OneDrive ilca il puteti accesa pentru a afla toate informatiile despre laptopul dumneavoastra.

Pentru a genera un astfel de raport, urmati pasii:

1. Deschideti System Information.

2. Selectati informatiile pe care vreti sa le exportati. De exemplu, daca selectati System Summary, veti putea exporta orice informatie. Dar daca vreti sa exportati informatii doar despre placa video, atunci puteti selecta doar Display.

3. Click pe File.

4. Click pe Export.

5. Browse pentru a salva locatia fisierului. O idee buna este sa salvati informatiile acestea pe un drive extern in caz ca laptopul nu mai booteaza si aveti nevoie de ele.

6. Tastati un nume descriptiv si click pe SAVE pentru finalizare.

specificatiile laptopului pentru Windows 10specificatiile laptopului pentru Windows 10

Raportul este un fisier text pe care il puteti deschide cu un utilitar de vizualizare texte, chiar si de pe smartphone.

Cum sa verificati informatiile de sistem folosind Command Prompt

Pentru a afla informatii despre sistem puteti folosi systeminfo.exe, care este un utilitar Command Prompt. Astfel puteti afla si cand a fost instalat sistemul de operare.

specificatiile laptopului pentru Windows 10specificatiile laptopului pentru Windows 10

1. Deschideti meniul Start si cautati Command Prompt.

2. Click dreapta pe rezultat si selectati Run as administrator.

3. Tastati urmatoarea comanda si dati Enter: "systeminfo"

Imediat vi se vor afisa mai multe informatii despre componentele hardware are laptopului si informatii despre sistemul de operare, inclusiv Windows si informatii despre update-uri, arhitectura, versiunea de BIOS, memorie, placa de retea etc.