LAPTOPUL MERGE GREU? Iata 6 solutii SIMPLE ca sa fie MAI RAPID

LAPTOPUL MERGE GREU? Iata 6 solutii SIMPLE ca sa fie MAI RAPID

De ce merge greu laptopul? Cauze si solutii!

De-a lungul timpului laptopul tau poate sa acumuleze numeroase fisiere si programe, efect normal atunci cand il utilizezi aproape zilnic. Este posibil sa observi ca la un moment dat el incetineste. Executarea taskurilor devine mai greoaie si automat exista un regres in productivitate. Laptopul merge incet, iar acest lucru este cu siguranta o experienta neplacuta pentru tine, ca utilizator.

Care sunt cauzele pentru care laptopul merge foarte greu si mai ales ce este de facut pentru a rezolva problema?

Dezbatem pe larg acest lucru in continuare.

 

De ce imi merge greu laptopul?  - 6 posibile cauze si rezolvari practice

 

1. De ce merge greu laptopul? - Pentru ca dispune de resurse insuficiente

Atunci cand folosesti aplicatii consumatoare de resurse, iar laptopul nu are performantele necesare pentru a face fata acestor provocari, in mod automat el va reactiona printr-o productivitate lenta.

In functie de modelul laptopului, poti alege sa cresti performanta general printr-un upgrade al memoriei, prin instalarea unui hard disk mai mare sau chiar prin adaugarea unui SSD, printr-o baterie noua ce reprezinta un castig de timp suplimentar in executarea taskurilor.

Aceste imbunatatiri hardware pot aduce un plus semnificativ performantei laptopului si in general nu costa atat de mult. Pentru a afla daca laptopul tau poate fi upgradat, ne poti contacta sau pot veni cu el la noi in service.

 • Instaleaza mai multa memorie RAM pentru ca aplicatiile sa ruleze mai bine.
 • Inlocuieste un hard disk mic si lent cu un hard disk de capacitate mai mare, cu o viteza mai buna sau chiar un SSD.
 • Inlocuirea unei baterii vechi de laptop poate duce la o durata de functionare mai mare.

 

2. De ce merge laptopul greu? - Exista prea multe aplicatii deschise pe laptop.

Ia gandeste-te: chiar ai nevoie de toate aplicatiile active de pe laptop? O cauza foarte comuna pentru care laptopul merge greu pe internet consta tocmai in numarul mare de aplicatii care sunt deschise la un moment dat. Este important sa constientizezi ca fiecare aplicatie iti mananca resurse hardware importante - inclusiv RAM, spatiu pe hard disk (vorbim de creare de fisiere temporare), resurse de procesare si video.

Retine: chiar daca aplicatiile nu sunt vizibile, dar lucreaza in background, ele continua sa fie consumatoare de resurse. Si cum resursele laptopului tau sunt limitate, in mod automat exista riscul ca merge greu laptopul.

In plus, este de asemenea critic modul in care folosesti aplicatiile, nu doar numarul lor.

Sa luam exemplu: browserul web.

Cate tab-uri obisnuiesti sa deschizi in acelasi timp?

Daca sunt multe, iata ce se intampla.

Majoritatea browserelor de internet utilizeaza tehnica sandbox prin care fiecare fereastra deschisa este izolata si delimitata de celelalte. Acest lucru inseamna ca putem considera un tab sau o fereastra de browser ca o aplicatie individuala deschisa.

Si uite asa, dintr-o data descoperi ca ai deschise o multime de aplicatii active si evident acestea au impact asupra modului in care laptopul raspunde la comenzi. Ele continua sa foloseasca aceleasi resurse limitate ale laptopului.

Ce pot sa faci pentru a remedia acest lucru:

Obisnuieste-te sa inchizi aplicatiile neutilizate si sa le mentii active doar pe cele de care ai nevoie. In acest mod gestionezi rational resursele laptopului si poti observa o crestere a performantei sale.

 

3. De ce laptopul meu merge greu? - Are virusi.

Poate fi vorba de adware, spyware, virusi sau alt tip de malware, iar aceasta este o cauza frecventa pentru laptopurile care merg greu. Indiferent de ce fel de laptop folosesti, cu sistem de operare Windows, Linux sau MAC, ar trebui sa iei in considerare un program anti-malware ca prima linie de aparare impotriva acestor elemente daunatoare.

Ce pot sa faci pentru a remedia acest lucru:

Daca ai un laptop pe Windows sau Linux, o alegere foarte buna sunt programele soft anti-malware active. Acestea iti scaneaza laptopul eficient, in background dar si la cerere, si te scapa de atacurile neplacute.

Atentie insa: nu instala mai multi antivirusi, pentru ca risti sa ajungi la concluzia ca laptopul merge greu tocmai din aceasta cauza. Rularea a doua programe anti-virus in acelasi timp duce la incetinirea laptopului.

 

4. Merge greu laptopul cu Windows 7? - Poate ca hard disk-ul este plin.

Daca nu exista suficient spatiu liber pentru unitatea de startup, vei forta laptopul sa depuna mai mult efort in gasirea spatiului necesar pentru gazduirea fisierelor temporare utilizate de sistem si de aplicatii. Si iata din nou, un alt motiv de a limita numarul de aplicatii active.

Retine de asemenea ca laptopul are nevoie de spatiu pentru memoria virtuala. Aceasta este o modalitate prin care sistemul de operare foloseste RAM suplimentar prin mutarea datelor mai vechi din RAM pe discul mai lent.

Ideea este ca, atunci cand spatiul devine prea limitat, laptopul poate merge greu, straduindu-se sa gestioneze aceste sarcini de stocare.

Ce poti sa faci pentru a rezolva aceasta problema?

Asigura-te ca laptopul are suficient spatiu liber pe hard disk. Ca regula generala nescrisa, ar trebui sa rezervi un minim de 10 - 15 % spatiu liber pentru a te asigura ca laptopul nu va experimenta o cadere dramatica din cauza problemelor de stocare. Mai mult, poti sa te asiguri ca nu vei intampina deloc probleme de stocare, mentinand un procentaj de minim 25% spatiu disponibil pentru sistemul de operare.

Daca ai un laptop cu sistem de operare Windows, atunci poti folosi utilitarul incorporat care te ajuta sa-ti cureti unitatea de disk - Disk Cleanup.

In ceea ce priveste defragmentarea, aceasta operatiune nu este necesara pentru laptopurile MAC sau cu Windows, pentru ca ele sunt capabile sa faca acest lucru in mod automat, cu conditia sa aiba suficient spatiu disponibil. Desigur, in functie de modul in care folosesti laptopul, este posibil sa ai nevoi specifice de defragmentare. Important: nu defragmenta niciodata un SSD.

 

5. Odata cu pornirea laptopului, pornesc mai multe aplicatii Startup.

Inca un motiv pentru care laptopul merge greu poate fi legat de numarul aplicatiilor care pornesc in acelasi timp cu sistemul de operare. Toate sistemele de operare importante iti ofera posibilitatea de configurare astfel incat sa poti selecta anumite aplicatii care sa porneasca automat cand aprinzi laptopul.

Acest lucru este util pentru ca te ajuta sa economisesti timp - nu trebuie sa-ti aduci aminte sa lansezi anumite aplicatii. Dar, din pacate, exista multe cazuri cand utilizatorii uita sa stearga aplicatiile pe care nu le mai folosesc dupa un timp si care continua sa devina active la pornirea laptopului.

Cum pot remedia aceasta problema pentru ca laptopul sa mearga mai repede?

Verifica aplicatiile setate sa porneasca in acelasi timp cu sistemul de operare. Daca printre ele sunt aplicatii pe care nu le mai folosesti nu le mai permite sa porneasca in mod automat. Daca sunt prea multe, limiteaza-le.

 

6. Merge greu laptopul cu Windows 8? - Poate exista prea multe efecte vizuale pe el.

Daca ai un laptop nou, foarte performant s-ar putea ca acest motiv sa nu fie aplicabil pentru tine. Asta pentru ca cele mai recente laptopuri au procesoare si placi video extrem de avansate si suporta efecte vizuale consumatoare de resurse.
Chiar si asa, este recomandat sa limitezi efectele vizuale pe laptop. Eliminarea unora din ele poate ajuta laptopul sa mearga mai bine si mai rapid. Cand procesorul si placa grafica nu se impiedica de obstacole atractive vizuale, intregul sistem devine mai productiv.

Ce poti sa faci concret pentru ca laptopul sa mearg mai repede?

Utilizatorii de MAC pot gestiona preferintele ce tin de afisarea efectelor vizuale in panelurile Dock si Accesibility.

In ceea ce priveste sistemul de operare Windows, acesta are propriile setari - System Properties - unde pot fi realizate ajustari ale efectelor vizuale ce pot stimula performanta.

In general, minimizarea efectelor vizuale va face ca interfata de utilizare sa devina mult mai receptiva, iar resursele disponibile vor fi rezervate aplicatiilor care au intr-adevar nevoie de ele.

 • In concluzie, minimizeaza efectele vizuale pe laptop, pentru ca acesta sa mearga mai repede. 

 

Pe scurt, ce poti sa faci cand laptopul merge greu

 • Identifica programele si aplicatiile foarte consumatoare de resurse
 • Inchide aplicatiile de care nu ai nevoie si care ruleaza in background
 • Dezactiveaza programele tip Startup
 • Minimizeaza animatiile si efectele vizuale
 • Renunta la extensii si Add-ons in Browserul web
 • Ruleaza o scanare de virusi
 • Elibereaza spatiu pe hard disk
 • Dezinstaleaza programele pe care nu le folosesti
 • Reinstaleaza sistemul de operare Windows

Daca ai urmat acesti pasi, iar performantele laptopului tau nu s-au imbunatatit, vino cu el in service.