Mac vs. PC: care computer este mai bun pentru design grafic?

Mac vs. PC: care computer este mai bun pentru design grafic?

Articolul discuta dezbaterea intre utilizarea unui Mac sau a unui PC pentru design grafic, invocand integrarile profunde ale ecosistemului la nivelul intregului sistem ca motiv pentru a utiliza Mac-uri, in timp ce upgradabilitatea si personalizarea PC-urilor sunt evidentiate ca avantaje.

Articolul ofera detalii despre hardware-ul si performanta atat a PC-urilor, cat si a Mac-urilor la diferite game de pret, comparand factori precum procesoare, RAM, placi grafice si capacitati de afisare.

Articolul discuta, de asemenea, actualizarea hardware, mentionand ca PC-urile sunt mai usor de actualizat si personalizat datorita utilizarii componentelor standard, in timp ce Mac-urile folosesc componente proprietare care sunt mai scumpe si mai dificil de actualizat. Articolul mentioneaza, de asemenea, compatibilitatea software-ului si suportul atat pentru Mac-uri, cat si pentru PC-uri, precum si experienta utilizatorului si compatibilitatea dispozitivului cu alte dispozitive.

 

Dezbaterea daca un Mac sau un PC este cel mai bun computer pentru design grafic dureaza de mult timp. Multi designeri vor folosi Mac-urile doar pentru integrari profunde ale ecosistemului la nivelul intregului sistem, in timp ce altii recomanda actualizarea si personalizarea pe care le obtineti cu un PC.

 

Este o chemare grea. Deci, sa ne gandim daca ar trebui sa utilizati un Mac sau un PC pentru design grafic si de ce oricare este cea mai buna optiune.

 

Hardware si performanta

 

Primii factori de luat in considerare sunt performanta hardware si gama de pret. Puteti potrivi ambele computere si puteti obtine o imagine de ansamblu asupra modului in care Mac-urile si PC-urile se compara intre ele incepand cu 2023.

 

PC entry-level: sub 5.000 lei

 

PC-urile au multe optiuni sub 5.000 lei. Majoritatea computerelor la acel pret vin cu un procesor AMD Ryzen 7 6800H sau Intel Core i5, 16 GB RAM, 512 GB SSD si o placa grafica dedicata NVIDIA GeForce RTX 3050 sau AMD Radeon RX 6600.

Ecranele variaza de obicei foarte mult intre computere, dar cel mai frecvent veti avea parte de un afisaj IPS cu gama de culori sRGB. Acesta este un afisaj decent, dar nu va oferi aceeasi calitate a imaginilor ca si popularul afisaj lichid retina al Mac. IPS poate suferi de „zdrobire neagra”, in cazul in care culorile inchise nu sunt afisate cu acuratete.

 

Mac vs. PC: care computer este mai bun pentru design grafic?

 

Acolo unde display-ul este slab, procesorul Ryzen 7 6800H compenseaza cu mai multa putere. Se ocupa de rularea tuturor software-ului si programelor de proiectare pe care le utilizati, asa ca veti avea nevoie de el pentru a fi rapid. Procesorul Ryzen 7 6800H este un procesor cu opt nuclee potrivit pentru a va gestiona sarcinile zilnice si editarea usoara. Nu ar trebui sa va asteptati la o viata lunga a bateriei cu computerele la acest pret. Veti obtine, in medie, trei pana la patru ore de munca de editare si design grafic.

 

Iata exemple de computere pe care le puteti gasi sub 5.000 lei cu aceste specificatii:

 

Dell Inspiron 15 3511

HP Pavilion Aero 13

Acer Aspire 5 A515-57G

Lenovo IdeaPad 5 Pro

 

Mac entry-level: sub 5.000 lei

 

Cu un buget de 5.000 lei, MacBook M1 Air 2020 este o alegere usoara. Alimentat de cipul Apple M1 , acesta ofera un GPU integrat cu sapte sau opt nuclee, pana la 16 GB RAM unificata si optiuni de stocare de pana la 2 TB SSD.

 

Mac-urile sunt populare pentru afisajul lor Retina cu o gama larga de culori P3. Cu ecranul quad de inalta definitie al MacBook M1 Air 2020 cu rezolutie de 2560 x 1600 veti obtine culori vibrante si precise in timp ce lucrati. Cu toate acestea, rata de reimprospatare de 60 Hz este o scadere pentru majoritatea PC-urilor la acel interval de pret, unele avand pana la 120 Hz.

 

M1 va oferi o performanta buna pentru majoritatea sarcinilor zilnice. Cu toate acestea, nu este la fel de puternic ca Ryzen 7 6800H si va avea timpi de export mai lenti pentru proiectele video. Deoarece M1 este construit pentru eficienta, principalul sau punct de vanzare este durata de viata a bateriei, oferind peste 12 ore de functionare. Este ideal pentru lucrari de proiectare din mers si este mai bun decat un computer obisnuit.

 

Mac vs. PC: care computer este mai bun pentru design grafic?

 

PC de gama medie pana la inalta: 7.000 lei-10.000 lei

 

Cu un PC in acest interval de pret, va puteti astepta la un procesor Ryzen 7 sau Intel Core i7 de top, care este chiar mai puternic decat Ryzen 7 6800H. Acest lucru va face ca sarcinile de editare si proiectare, cum ar fi randarea si exportul fisierelor, sa fie mult mai putin problematice si mai rapide. Asteptati-va la cel putin 32 GB RAM si un SSD de pana la 1 TB, permitand un computer mai rapid.

De asemenea, va puteti astepta la placa grafica AMD Radeon RX 7800 XT (sau la un echivalent NVIDIA). Acest lucru prezinta imbunatatiri semnificative ale performantei. Veti putea gestiona calitatea imaginii PRORes 4K intr-un timp mai rapid.

Pentru hardware-ul de afisare, un afisaj Full HD 144Hz sau uneori Quad HD (QHD) 165Hz va oferi imagini mult mai clare. Rata de reimprospatare ridicata reduce intarzierea de intrare si animatiile in timp ce editati videoclipuri si alte lucrari vizuale.

 

Un exemplu de PC cu aceste specificatii ar fi Dell XPS 15. XPS 15 dispune de un frumos afisaj OLED 2560 x 1600 IPS 165 Hz potrivit pentru nevoile dvs. de design.

 

Mac de gama medie pana la inalta: 7.000 lei-10.000 lei

 

Aici, optiunile dvs. variaza de la un MacBook Pro de 14 inchi (2023) cu un cip M2 Pro la un iMac M1 (2021) mult mai mare. Oricum, veti avea parte de un computer extrem de puternic. Cipul M2 Pro disponibil pe MacBook se lauda cu performante si mai bune decat deja impresionantul M1 Max. MacBook Pro are, de asemenea, un afisaj Liquid Retina XDR cu ProMotion, care ofera o experienta de utilizator fluida si receptiva, cu pana la 17 ore de viata a bateriei.

 

Pentru iMac, incepand de la 8.000 lei, primiti in schimb cipul M1, ceea ce este oarecum dezamagitor. M1 este inca un cip puternic, dar nu la fel de puternic ca M2 Pro, iar procesoarele AMD Ryzen 7 7800X il inving de obicei pe M1 in editarea cu sarcini grele. Ceea ce face ca iMac-ul M1 sa merite este un afisaj Retina de 24 de inchi, 4,5K, cu True Tone si P3, care ofera imagini clare si precise. Retineti ca la momentul scrierii, nu exista un iMac M2, dar exista zvonuri puternice ca Apple va lansa fie un iMac M2, fie un iMac M3 nou-nout spre sfarsitul anului 2023.

 

Actualizare hardware

 

Mai simplu spus, PC-urile sunt mult mai usor de actualizat si personalizat. Versatilitatea lor va permite sa creati cu adevarat un computer care se potriveste exact nevoilor dvs. la bugetul dvs. exact. PC-urile sunt mai usor de personalizat si actualizat decat Mac-urile, deoarece folosesc componente standard care sunt disponibile pe scara larga. In schimb, Mac-urile folosesc componente proprietare disponibile numai de la Apple, ceea ce le face mai dificil si mai costisitor de personalizat si de upgrade.

 

De exemplu, un designer ar putea construi un intreg computer personalizat de la zero, echipat cu un monitor. Optiunile extinse de personalizare va ofera un avantaj fata de limitarile Mac-urilor.

 

Mac vs. PC: care computer este mai bun pentru design grafic?

 

Compatibilitate software

 

Anterior, multe pachete software de design populare, cum ar fi Adobe Creative Cloud, Figma si Sketch, au fost lansate exclusiv pentru macOS. Cu toate acestea, acesta nu mai este cazul, iar decalajul dintre capacitatile PC-urilor si Mac-urilor s-a redus, aducand majoritatea instrumentelor de design majore pe care le veti folosi la PC-uri. Ca atare, nu ar trebui sa aveti nicio problema sa rulati orice software de design doriti cu orice alegere hardware pe care o faceti.

 

Suportul este un alt aspect important atunci cand alegeti intre un Mac si un PC. Apple ofera in mod traditional suport pe termen lung pentru MacBook-urile mai vechi, permitandu-le sa primeasca actualizari timp de cativa ani. Mai exact, Rosetta 2 asigura ca software-ul dvs. de design va fi compatibil cu o lista lunga de MacBook-uri mai vechi, reducand diferenta dintre Intel si Apple Mac. Cu toate acestea, asteptati-va la o scadere a performantei. Deci, este important sa verificati daca exista versiuni Apple disponibile pentru software pentru cea mai buna performanta si compatibilitate.

 

PC-urile au, in general, cicluri extinse de asistenta software care le mentin la zi. Piata diversificata de PC-uri si usurinta de actualizare inseamna, de asemenea, ca puteti face upgrade optiunilor hardware ale PC-ului pentru a indeplini cerintele viitoare.

 

Experienta utilizatorului

 

In ceea ce priveste compatibilitatea dispozitivelor, PC-urile au un avantaj fata de Mac. PC-urile pot fi utilizate cu diverse dispozitive, inclusiv telefoane si tablete Android. Mac-urile, pe de alta parte, sunt adesea compatibile doar cu dispozitivele Apple (desi, de obicei, exista solutii). Apple foloseste adesea tehnologie proprietara pentru a-si mentine abordarea cu gradina cu ziduri.

 

Cu toate acestea, este cautata o experienta fara intreruperi, iar cu continuitatea dispozitivului, ecosistemul Apple are o reputatie pentru fluxuri de lucru fara intreruperi si integrarea dispozitivului cu caracteristicile Apple Continuity. Oricat de mult se poate experimenta acel flux de lucru, odata cu popularitatea stocarii de date in cloud si a colaborarii pe majoritatea software-ului precum Adobe Cloud, este usor sa-ti continui munca pe mai multe PC-uri. Aceste servicii faciliteaza colaborarea si partajarea fisierelor in fluxurile de lucru multiplatforma, ceea ce este important pentru a putea proiecta de oriunde.

 

Care este alegerea potrivita pentru un designer?

 

Cu aceste informatii, alegerea unui Mac sau PC pentru design grafic ar trebui sa fie mult mai usoara. Dintr-o parere de specialitate, PC-urile sunt grozave daca preferati un computer care va va permite sa il utilizati cum doriti. Pe de alta parte, Mac-urile au un flux de lucru controlat.