Mutati Windows-ul de pe HDD pe SSD cu Paragon Migrate OS fara sa reinstalati

Mutati Windows-ul de pe HDD pe SSD cu Paragon Migrate OS fara sa reinstalati

Daca ati cumparat un SSD si vreti sa mutati sistemul de operare Windows 7 existent pe hdd-ul standard al laptopului, puteti urmari detaliile de mai jos ca sa nu pierdeti vremea cu o noua instalare. Procedeul dureaza cam o jumatate de ora sau chiar mai putin.

Pasi de urmat

1. Inchideti laptopul si conectati SSD-ul in portul USB prin adaptor.

2. Porniti laptopul, intrati in BIOS ca sa verificati daca este vizibil acolo. Cel mai probabil o sa-l vada ca un HDD normal.

3. Porniti sistemul de operare. Ar trebui sa vi se detecteze un nou hardware. Se instaleaza un driver, dupa care unitatea devine pregatita pentru utilizare.

4. Acum trebuie sa incepeti sa partitionati SSD-ul si sa-l activati. Pentru aceasta deschideti Start, scrieti comanda "computer management" si intrati in utilitarul cu acelasi nume. Disk management va anunta ca trebuie sa instalati un nou disc. Selectati MBR si uitati-va cum apare in lista. Dati click dreapta pe SSD, alegeti New Simple Volume si creati o partitie tip NTFS (sa fie capaciatea maxima a unitatii). La final, sistemul il vede ca un nou disc, fara nimic in el.

5. Pentru a muta sistemul de operare pe SSD folositi softul Paragon Migrate OS to SSD (https://www.paragon-software.com/home/migrate-OS-to-SSD/index.html). Dupa ce instalati utilitarul pe HDD (nu pe SSD), il deschideti si rulati wizardul de migrare.

6. Selectati discul tinta (SSD-ul) si faptul ca vreti sa se foloseasca tot spatiul de pe SSD. Daca partitia curenta are 40 GB si SSD-ul are 45 GB, veti alege ca in urma migrarii, partitia sa se extinda cu 5 GB.

7. Daca SSD-ul contine partie veti fi anuntat ca datele din ea vor fi sterse. Primiti acest mesaj chiar daca de fapt SSD-ul este gol. Dati OK si vizualizati cum progreseaza bara de pe ecran, care va arata cum sunt copiate datele.

8. Mai departe trebuie sa restartati laptopul, sa intrat in BIOS si sa selectati bootare de pe SSD (nu de pe HDD-ul vechi).

9. La final veti observa ca laptopul booteaza direct de pe SSD... mult mai rapid decat inainte.

Nu va mai ramane decat sa inlocuiti HDD-ul cu noul SSD.