Porturi pe laptop: HDMI, Firewire, VGA, eSATA, RJ45 (II)

Porturi pe laptop: HDMI, Firewire, VGA, eSATA, RJ45 (II)

Portul HDMI

Interfata multimedia HDMI (de inalta definitie) reprezinta o inovatie relativ noua pentru gadgeturile noi. Dar a luat cu asalt piata si azi cele mai noi televizoare, laptopuri si monitoare vin echipate cu HDMI. Portul HDMI este un conector audio/ video care ne permite sa conectam laptopul, tableta sau telefonul mobil la HD LCD sau plasma TV sau alt player HD DVD sau BlueRay. Cu ajutorul sau ne putem conecta la orice gadget electronic de divertisment.

Portul Firewire sau IEE 1394

Este oarecum similar cu interfata USB. A fost prima data introdus pe computerele Apple pentru ca porturile USB erau prea lente in acel moment. Cu toate acestea, USB 2.0, cu viteza mai rapida, a depasit putin Firewire. Chiar si asa, daca este incorporat pe laptopul dumneavoastra, nu poate decat sa va aduca beneficii.

HDMI, Firewire, VGA, eSATA, RJ45 HDMI, Firewire, VGA, eSATA, RJ45

Cititor de carduri de memorie

Este un slot, in general mai mare. Este destul de comun pentru laptopurile moderne si va permite sa conectati orice card de memorie variind de la SD la XD la orice alt card, cum ar fi Sony Memory Stick. Nu vi se pare o metoda rapida de a trasfera usor pozele de pe aparatul foto prin simpla introducere a cardului de memorie in cititorul de carduri? In acest mod, puteti evita conectarea cablurilor USB pentru a tranfera fisierele. Unele cititoare suporta pana la 8 tipuri de carduri.

Conectorul VGA

Este folosit pentru conectarea sistemului la orice monitor sau televizor. Duca cum stiti VGA a fost folosit de-a lungul timpului pentru dispozitive de conectare video. El ramane in continuare relevant pentru laptopuri desi incepe sa fie treptat inlocuit de DVI si HDMI. Inca este un element aproape omniprezent.

eSATA/ SATA extern sau External Serial Advanced Technology Attachment

Reprezinta un mijloc de transfer mai rapid de date. Este o interfata magistrala care este utilizata pentru a conecta adaptoarele gazda la dispozitivele de stocare in masa, cum ar fi de exemplu HDD-urile. Are mai multe avantaje decat vechile interfete, cum ar fi transferul de date mai eficient si mai rapid, dimensiunea redusa a cablului (foloseste 7 conductori in loc de 40).

RJ45/ Ethernet Port

Reprezinta un standard pentru conectorul modular cu 8 conductori si se foloseste pentru a conecta laptopul la o retea locala (LAN), in special Ethernet. RJ 45 a fost prima data un standard de telefon. La un moment dat a fost considerat de nelipsit, dar din cauza progreselor tehnologice a devenit oarecum depasit.