7 caracteristici vechi ale Windows pe care inca le puteti gasi in Windows 11

7 caracteristici vechi ale Windows pe care inca le puteti gasi in Windows 11

Windows 11 este prezentat ca un sistem de operare modern, usor de utilizat.

Iata cateva caracteristici vechi ale Windows pe care inca le puteti gasi si utiliza in Windows 11. Unele au ramas neschimbate, de la sfarsitul anilor 80.

 

1.Command Prompt

 

7 caracteristici vechi ale Windows pe care inca le puteti gasi in Windows 11

 

Linia de comanda, sau cmd.exe, a fost instrumentul implicit de linie de comanda in Windows. A fost introdus pentru prima data in urma cu peste 35 de ani, chiar in 1987, cu versiunea Windows NT introdusa in 1993. Desi aspectul sau s-a imbunatatit mult de-a lungul anilor, este in esenta acelasi instrument care a aparut in Windows XP.

Cu Windows 11, Microsoft a reusit in sfarsit sa combine Command Prompt cu PowerShell. Acest nou instrument de terminal Windows all-in-one este acum implicit atunci cand incercati sa rulati Command Prompt in cele mai recente versiuni ale sistemului de operare. Chiar si asa, vechiul prompt de comanda ramane si poate fi folosit in continuare daca modificati cateva setari in terminalul Windows.

 

2.Dialogul Run

 

7 caracteristici vechi ale Windows pe care inca le puteti gasi in Windows 11

 

In ceea ce priveste aspectul general si functia, dialogul Run este acelasi in Windows 11 ca acum peste 20 de ani. Dialogul de rulare poate fi folosit pentru a deschide direct o aplicatie sau un document unde calea este cunoscuta. A fost mai intai accesibil utilizatorului ca instrument in Windows 95, folosind aceeasi comanda rapida de la tastatura pe care o foloseste astazi: Win + R.

 

Initial, putea fi accesat printr-un link din meniul Start. Acesta, si un stil mai modern, sunt practic singurele lucruri care s-au schimbat. Dialogul de rulare a fost si este inca un instrument foarte util pentru utilizatorii de Windows.

 

3.Disk Management

 

7 caracteristici vechi ale Windows pe care inca le puteti gasi in Windows 11

 

Capacitatea de a va putea gestiona volumele si partitiile de stocare a fost de multa vreme una importanta in Windows. Cu atat mai mult cu optiunile de stocare variate si, probabil, mai complexe, disponibile astazi. Deci, motivul pentru care Managementul discurilor arata aproape identic cu versiunea din Windows 2000 este un pic confuza.

 

Exista mai multe instrumente puternice de gestionare a partitiilor Windows disponibile, cum ar fi cele de la EaseUS, care arata, de asemenea, grozav. Nu exista un motiv imediat aparent pentru care Microsoft nu a imbunatatit aspectul si functia acestui instrument esential in Windows 11. Sau chiar si in Windows 10. Dintre toate caracteristicile din aceasta lista, Disk Management este cea care are nevoie de o revizuire cea mai mare.

 

4.Panoul de control

 

7 caracteristici vechi ale Windows pe care inca le puteti gasi in Windows 11

 

Windows 11 a inregistrat mai multe imbunatatiri ale aplicatiei de setari. Au fost adaugate mai multe optiuni si comenzi noi, iar unele vechi au fost mutate in alta parte. Si totusi, Panoul de control ramane in continuare si contine unele setari necesare. Intr-o actualizare precum Windows 11, care a fost atat de concentrata pe modificari de design, pare o alegere ciudata.

 

Panoul de control a facut parte din sistemul de operare incepand cu Windows 1.0. Dar in Windows XP a devenit aproape de modul in care ramane astazi, cu o navigare mai buna si pictograme sectiuni. A inceput sa fie amortizat in urma cu mai bine de 10 ani in Windows 8. Aceasta amortizare s-a accelerat in Windows 10 odata cu introducerea aplicatiei moderne Setari. Poate ca Windows 12 va avea in sfarsit o singura locatie pentru toate setarile utilizatorului.

 

5.Disk Clean-up

 

7 caracteristici vechi ale Windows pe care inca le puteti gasi in Windows 11

 

Windows 11 a adaugat mai multe optiuni pentru curatarea spatiului de stocare in aplicatia de setari, posibilitatea de a elimina fisierele temporare, fisierele de optimizare, miniaturile si alte reziduuri este acolo. Toate acestea au fost sterse anterior prin disk clean-up, facandu-se aparent redundante. Si totusi, curatarea discului este inca o parte a sistemului de operare.

 

Instrumentul Disk Clean-up, sau cleanmgr.exe, a aparut pentru prima data in Windows 98. Dar versiunea care a sosit cu XP este cea pe care o vedem si astazi. Pe atunci includea cateva optiuni suplimentare si au fost adaugate cateva categorii de curatare de-a lungul anilor. Dar, in esenta, este acelasi.

 

Lasarea acestui tip de utilitar mostenit in Windows 11 pare sa fie impotriva impulsului catre uniformitate in sistemul de operare. Mai ales cand a fost inlocuit complet in Setari.

 

6.Harta caracterelor

 

7 caracteristici vechi ale Windows pe care inca le puteti gasi in Windows 11

 

Pentru cei mai multi dintre noi, harta de caractere este probabil un instrument putin folosit. Dar are o anumita utilizare si Microsoft crede clar ca este inca folosit si util pentru unii oameni.

 

Deci, de ce nu a fost actualizat si imbunatatit de la Windows XP? De fapt, abia s-a schimbat, in afara de forma ferestrei, de la Windows 3.1. Asta a fost acum 30 de ani.

 

Faptul ca The Character Map nu a fost niciodata deosebit de usor sau intuitiv de utilizat adauga si mai multa confuzie. Daca nu mai va este necesara, scapati de aplicatie. Daca este inca folosita, imbunatatiti-o. Nu ni se pare dificil de actualizat, dar poate ca se afla doar in partea de jos a listei de activitati Microsoft.

 

7.File Explorer

 

7 caracteristici vechi ale Windows pe care inca le puteti gasi in Windows 11

 

Da, File Explorer. Una dintre cele mai proeminente actualizari din Windows 11. In cel mai recent sistem de operare, panglica a fost simplificata, iar filele Explorer au fost adaugate la cateva luni dupa lansare. Si totusi, in mod ciudat, vechiul stil File Explorer inca mai apare. Nu vorbim aici despre o personalizare care poate fi descarcata. Cu un click pe un buton, oricine poate gasi vechiul design.

 

Desi nu este veche, este totusi un rest ramas de la Windows 10, care in sine nu se schimbase prea mult. Daca doriti sa verificati acest lucru, deschideti Panoul de control si faceti click pe sageata in sus din bara de instrumente. De ce acest lucru nu este implicit la noul File Explorer si chiar de ce este acolo, este un pic misterios. Inseamna ca exista doua versiuni ale aceleiasi caracteristici in Windows 11.

 

O multime de functii Windows vechi, inca in Windows 11

 

Oricine a folosit Windows pentru o perioada de timp va sti cat de des este actualizat. Intr-un sistem de operare atat de mare si complex, este de inteles ca nu fiecarei aplicatii, instrumente sau caracteristici li se poate acorda aceeasi atentie. Dar poate fi surprinzator sa afli ca unele parti ale Windows nu s-au schimbat de ani sau chiar decenii.