Am varsat apa, suc, lichid pe laptop! Ce trebuie sa fac ?!

Am varsat apa, suc, lichid pe laptop! Ce trebuie sa fac ?!

Asemenea accidente se intampla uimitor de frecvent, dar cel mai adesea celor care iubesc sa-si savureze cafeaua in timp ce isi verifica emailurile sau celor care mananca in timp de lucreaza la calculator. Pana la urma laptopurile ne ofera portabilitate si sunt mica noastra placere de a le putea utiliza in locatii si situatii diverse.

Astazi va vom invata cum sa impiedicati deteriorarea laptopului imediat dupa ce ati varsat lichid pe el. Acesti pasi nu va garanteaza salvarea laptopului, in mod similar, cautarea unui ajutor profesional este o solutie mult mai buna cand intampinam aceasta problema.

Pasul 1 - Opriti laptopul si deconectati-l imediat de sursa de alimentare

Pentru a face acest lucru trebuie sa tineti apasat cateva secunde pe butonul de pornire. In cazul in care lichidul deja a atins circuitele laptopului este foarte probabil sa fi facut deja scurt pe placa de baza, astfel trebuie sa apelati la un service de laptopuri pentru o diagnosticare si eventual pentru o reparatie. Retineti ca este foarte important sa ajungeti cu laptopul in service cat se poate de repede pentru a nu afecta si alte componente.

Pasul 2 - Scoateti urgent bateria laptopului

Inainte de a face acest pas, stergeti orice lichid evident si intoarceti laptopul cu susul in jos pentru a putea sa-i scoateti bateria daca este posibil. In mod normal puteti face acest lucru exceptand laptopurile de la Apple care au bateria integrata. Trageti usor de baterie, nu trebuie sa va panicati si sa va tremure mainile facand acest lucru. Aceasta operatiune nu se face cu laptopul in lichid (in cazul in care a scapat intr-un vas cu lichid).

Pasul 3 - Deconectati toate componentele externe ale laptopului

Este foarte important sa deconectati toate componentele externe ale laptopului (unitati flash, adaptoare wireless, incarcatoare, carduri, mouse etc.)

Pasul 4 - Puneti un prosop pe o suprafata plana

Aici vom usca laptopul pentru cateva zile, asigurati-va ca alegeti o zona colda, uscata si discreta. Daca este nevoie puteti schimba acest prosop daca s-a udat mai mult. Deschideti laptopul cat mai larg posibil și puneti-l cu fata in jos pe prosop. In functie de flexibilitatea laptopului dvs., acest lucru va rezulta in orice, de la un laptop in forma de cort ppana la unul complet plat. Pentru a accelera procesul de uscare a lichidului, puteti regla un ventilator la lichid pentru a ajuta la evaporarea mai rapida a lichidului.

Pasul 5 - Impamantați-va înainte de a atinge componentele laptopului

Impamantarea dvs. va elimina orice electricitate statica din imbracaminte sau corp. Energia electrica electrica poate ucide cu ușurință circuitele, astfel incatefectuarea acestui pas inainte de atingerea memoriile RAM sau a unitatii hard disk este crucială.

Pasul 6 - Demontati laptopul dumneavoastra

Pentru o mai buna uscare a laptopului nu ezitati sa demontati laptopul pentru a vedea exact daca a mai ramas lichid pe undeva. Trebuie sa demontati HDD-ul, memoria RAM si alte componente interne detasabile. Luati in considerare luarea laptopului intr-un service de reparații profesionale pentru a face aceasta operatiune.

Uscati toate componentele interne ale laptopului, veti avea nevoie de o carpa din microfibra (sau o carpa fara scame). Daca exista exces de apa, trebuie mai intai sa-l scurgeti. Fii extrem de bland cand faci asta.

Pasul 7 - Lasati laptopul sa se usuce

Este nevoie chiar de cateva zile pentru a se usca, complet. Luati in considerare pastrarea laptopului intr-un loc uscat si cald. De exemplu un dezumidificator poate accelera procesul de uscare.

ATENTIE: Nu utilizati niciodata un uscator de par pentru a accelera procesul de uscare a laptopului. 

Pasul 8 - Reasamblati laptopul, apoi porniti-l

Daca acesta nu porneste, nu aveti sunet sau nu se afiseaza nimic pe ecran, atunci trebuie sa veniti cu laptopul in service-ul nostru. Iti stam la dispozitie pentru orice informatie.

Nu uita, ai diagnosticare gratuita. Platesti doar reparatia.

ATENTIE: Lichid in laptop – Daca ai varsat cafea, bere, cola sau orice tip de suc este rcomandat sa veniti cu el in service pentru o curatare a placii de baza. Lichidul poate afecta foarte grav componentele placii de baza ingreunand sau facand chiar imposibila reparatia .  ORICE INCERCA DE A REZOLVA ACEASTA PROBLEMA ACASA, FARA CUNOSTINTELE NECESARE SE FACE PE PROPRIA RASPUNDERE.